prva strana

Sreda, 23. Septembar 2020.

Revija KOLUBARA - April 2004 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Do izbora dva putića

Branko Vićentijević

NADAJTE SE SVI

– „Kad ja imam loptu, nadajte se svi!”. Ovako je, pričaju neki, umeo da kaže Rajko Momić Fric, kada je svojevremeno igrao fudbal u valjevskom Metalcu, a trener mu bio Bebica Milošević, pa insistirao da ekipa striktno organizovanim akcijama, u kojima bi lopta morala da ide od noge do noge po bezmalo unapred utvrđenoj kombinaciji, postiže golove! Ova pošalica na Fricov račun, preživela do danas, mogla bi da se primeni na (mnogo)brojne funkcionere u Valjevu sa takozvane republičke kvote (direktori fondova i zdravstvenih ustanova, načelnik Kolubarskog okruga i šefovi inspekcija, itd.). Niko od njih, osim ukoliko nije član DSS ili Nove Srbije, što je ipak retkost, nije siguran da će „preživeti” izbor nove Vlade Srbije i postavljenja novih ministara u njoj. Prema našim saznanjima, posebno su ambiciozni u Novoj Srbiji, sa pikom broj jedan na „Jugopetrol”, bez obzira na činjenicu koje su svesni da „baš nemaju posebno kvalitetan izbor”. Srpski pokret obnove ima rešenja za sva mesta sa „kompletne kadrovske liste” ali i ljude domaćine koji već imaju posao, pa se za funkcije (tobož) ne otimaju. DSS će to raditi iskusnije, mirnije, dakako i lukavije, a posao će završavati tamo gde treba, u Beogradu, bez mnogo buke i dogovora sa svojim koalicionim partnerima.

Ministar Dragan Kojadinović otvara novu postavku «Seče knezova» u Muselimovom konaku (Foto: Ljuba Rankovic)

Kao kandidati za načelnika Kolubarskog okruga figuriraju Radomir Stevanović (DSS) iz Uba i Radivoje Pirgić (SPO). Mesto načelnika SUP-a u DSS-u je nuđeno Mići Teovanoviću, koji je u vreme načelnikovanja geologa Dragana Petrovića (svojevremeni izbor iz senke Dušana Mihajlovića) u Valjevu vodio resor javne bezbednosti. Teovanović bi da se najpre vidi sa ministrom Jočićem pa da odluči, mada je pitanje da li će njegovoj želji biti udovoljeno. U SPO, ako je suditi po angažmanu na pres konferencijama, izbor je pao na adokata Đorđa Pavlovića, koji je svojevremeno radio u Opštinskom tužilaštvu.

„Dobro obavešteni” tvrde da su fizičaru Miloradu Mitroviću, načelniku Odeljenja Ministarstva prosvete za Kolubarski i Mačvanski okrug „pečati već uzeti”, a kao mogući naslednici pominju se matematičar Dušan Tomić Trucko (DSS) iz Tehničke škole i fiskulturnik Jugoslav Janesvski (SPO), direktor OŠ „Nada Purić. U Novoj Srbiji za direktora Direkcije za obnovu Kolubarskog okruga, umesto Zorana Jakovljevića, navodno pripremaju Zorana Ilića, ekonomistu iz „Krušika”, koji je nakratko bio u jednoj od rukovodećih garnitura posrnulog valjevskog giganta. U SPO, makar i u šali, prete da će za novog direktora Regionalne TV Valjevo, iako je to „opštinska kvota”, postaviti svog čoveka Milijana Dimitrijevića Kiriju, dugogodišnjeg tehničara (!) na ST predajniku Radio Valjeva u Beloševcu. Dimitrijević je, inače, direktor Dokumentaciono-kadrovskog centra u SPO. Narodni poslanik Milorad Belić (NS) „šacuje” mesto u nekom „dobrom” upravnom odboru, gde bi se, pretpostavljamo, angažovao bnez nadoknade.

Elem, za sada su napredovali mr Živka Đurić (G-17 plus), koja je, bez saglasnosti „baze”, postavljena za pomoćnika ministra za rad, te mionički kafedžija i biznismen, ekonomista po obrazovanju, Milan Matić Šljapa (NS), koji se našao u Direkciji za puteve pri Ministarstvu za kapitalne investicije kod svog partijskog lidera Velimira Ilića. Ima, doduše, i onih koji su sami abdicirali. Reč je o zameniku okružnog državnog tužioca Draganu Rakiću, koji je ovo mesto napustio „na lični zahtev” iako ni „gnjezdaru nije zagrejao”. On ili pretpostavlja da će i u pravosuđu opet doći do čistki, ili treba raditi posao koji se već u pristupu i te kako razlikuje od advokatskog, ili je propala (nečija) ideja da bi mogao sesti u fotelju okružnog tužioca Zlatka Šulovića koji ipak nije smenjen. Inače, od smenjenih tužilaca, Milan Radivojević se kao pravni zaposlio u valjevskom SUP-u, Miroslav Milaković putuje na Ub, gde je stručni saradnik (!) u Opštinskom tužilaštvu, dok je Miloje Lale Đurić još na „belom hlebu”.