prva strana

Sreda, 23. Septembar 2020.

Revija KOLUBARA - April 2004 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Do izbora dva putića

Branko Vićentijević

MAKIJU SE OPET SUDI

– Valjevski buntovnik, slikar i ikonopisac Bogoljub Arsenijević Maki opet će se naći pred Krivičnim većem Okružnog suda, kojim će sada predsedavati Miodrag R. Vićentijević. Kao organizator mitinga protiv (Miloševićeve) vlasti, 12. jula 1999. na Gradskom trgu, u novembru te godine osuđen je na tri godine zatvora „zbog ometanja službenog lica u vršenju službene radnje”. U incidentima je tada, prilikom pokušaja ulaska u zgradu SO Valjevo, povređeno nekoliko demonstranata i policajaca (po optužnici, najgore je prošao policajac Dejan Lukić). Maki je potom, u martu 2000, pobegao sa lečenja na beogradskoj Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju, a Vrhovni sud Srbije je, u aprilu 2000, ukinuo prvostepenu presudu i naložio novo suđenje uz obaveznu rekonstrukciju na licu mesta, što prvi put nije urađeno.

Utisak je da je na zakazivanje novog glavnog pretresa uticao izbor nove Vlade Srbije i novog ministra pravde Zorana Stojkovića. Jer, prethodni ministar Vladan Batić tobož je pokušavao da pomogne Makiju. Koliko nam je znano, sugerisao je bivšem republičkom tužiocu Siniši Simiću da se optužnica povuče. Simić je to „toplo preporučivao” okružnom tužiocu Zlatku Šuloviću ali je ovaj odbio takvu mogućnost smatrajući da „u svemu ima obeležja krivičnog dela koja se gone po službenoj dužnosti u svakom sistemu”, a na Sudu je da kaže konačnu reč. Predsednik Okružnog suda, Duško Đukanović, četiri godine nije insistirao na zakazivanju ročišta kao da se čitav slučaj mogao „elegantno rešiti” zaboravom do apsolutnog zastarevanja predmeta. Toga nije moglo biti jer je za pomenuto krivično delo zaprećeno sa deset godina zatvora, a zastarevanja nema bez protoka 20 godina!
Maki trenutno u Risnu oslikava crkvu, a prilikom nedavnog boravka u Valjevu svratio je u Okružni sud i „na potpis” primio poziv za glavni pretres 15. aprila. On sve ovo smatra gubljenjem vremena, a nadležnima upućuje posve logično pitanje: „Šta ćemo sa organizatorima protesta održanog u Beogradu, 5. oktobra 2000. godine?”!