prva strana

Utorak, 31. Mart 2020.

Revija KOLUBARA - April 2004 > izbor

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Najbolje srpske rakije

(Vino, br. 8/2004)

Sastaviti listu najboljih srpskih rakija šljivovica predstavlja izazovan, težak i nezahvalan zadatak. Ova konstatacija dobija još više na značaju ako se ima u vidu šarolikost u proizvodnji rakije šljivovice, kako u društvenom tako i u privatnom sektoru. Ukusi su različiti, a istina je samo jedna. Do te istine pokušali su da dođu prof. dr Slobodan Jović, glavni odgovorni urednik časopisa „Vino” Nikola Jančić i docent dr Ninoslav Nikičević (autor ovog teksta) ocenjujući kvalitet najpoznatijih srpskih šljivovica.

VUK KARADŽIĆ - Prirodna rakija šljivovica, 45% vol, proizvođač DP „Srbijanka” - Valjevo, ekskluzivno za Belvedere JY.

Iako novijeg vremena (proizvodi se tek 6-7 godina) ovaj bezbojni rakijski brend iz Valjeva, za vrlo kratko vreme osvojio je širok krug potrošača, kako u zemlji tako i van nje. Za ovo je pre svega zaslužan kvalitet same rakije (nenametljiva, lagana i lepršava senzorika), ali i izuzetno uspela ambalažna kreacija. Bez upuštanja u diskusije i polemike oko opravdanosti korišćenja imena jedne od naših najznačajnijih kulturno-istorijskih ličnosti za naziv alkoholnog pića, činjenica je da ova rakija pleni i lagano ali sigurno postaje etalon kvaliteta ovog tipa šljivovice.

Veoma čist, intenzivan i dopadljiv miris sorte požegače osvaja potrošača već pri prvom susretu. Diskretna svežina, blaga oštrina i prodornost etanola, ukazuju da bi prava jačina za ovu ali i za sve ostale bezbojne šljivovice trebalo da bude u rasponu 43-45% vol. U olfaktornoj regiji odiše punoćom, blagom trpkošću, parfemsko-začinskim karakterom koji je karakterističan za sortu požegaču, diskretnom oštrinom koja ne umanjuje zaokruženost ukusa. U rezidualnom delu ukusa jasno prisutna čistoća sorte, uz diskretan hrapavi završetak. Konzumira se rashlađena, pre jela.

BAJKOVČANKA - Stara srpska prepečenica, stara 5 godina, 45% vol, proizvođač: ZZ Bojkovčanka, Popadić.
Već 18 godina veoma uspešno posluje, danas čuvena firma „Bojkovčanka”, čiji je osnivač i vlasnik poznati privrednik dipl. ecc. Zoran Simić. Stalni učesnik skoro svih sajamskih manifestacija na ovim prostorima, dobitnik pregršt medalja i najviših šampionskih odličja, Ginisov rekorder za najvišu bocu ručne izrade na svetu... I još mnogo toga moglo bi se napisati za ovog vrednog entuzijastu. Izuzetno je uspešan u dizajniranju ambalaže svojih poznatih brendova, a veliku pažnju poklanja i svakodnevnim nastupima u sredstvima javnog informisanja. Predsednik je Društva proizvođača šljivovice opštine Mionica.

„Bojkovčanka” je šljivovica preprečenica intenzivne ćilibarno žute boje sa nijansom dukat žute boje. Miris veoma kompleksan, težak ali dopadljiv, intenzivan, vanilinskog tipa, dominira sorta crvena ranka. Jasno prisutni mirisni elementi bukea formiranog u dudovom sudu. Na ukusu takođe kompleksna, puna, zaokružena, harmonična, blago trpka, pitka, konjačnog karaktera. Naknadni deo ukusa dopadljiv, začinskog karamelno-vanilinskog tipa. Na kraju dug somotasto-sladunjav. Konzumira se na sobnoj temperaturi, posle jela.

MBM - Ekstra domaća srpska rakija, stara 5 godina, 45% vol, proizvođač: Borislav Mijailović, Lazarevac.
Još jedan uzoran srpski domaćin i još jedna šljivovica „četinarskog” tipa. Gospodin Mijailović sa svojom šljivovicom „MBM” poslednjih 4-5 godina stalno je učesnik sajamskih ocenjivanja kvaliteta u Beogradu, Novom Sadu i Leskovcu. Osvajao je samo najviša odličja, zlatne i velike zlatne medalje.

Ova konstatacija nije za čuđenje ako se ima u vidu da pomenuti domaćin potiče iz svetskog šljivarskog epicentra - sela Lopatanj kraj Valjeva. On spada u onu kategoriju individualnih proizvođača našeg nacionalnog pića, koja će u budućnosti odigrati ključnu ulogu pri njegovoj zaštiti.

Ova rakija dopadljive intenzivne zeleno žućkaste boje pleni jednim svežim, intenzivnim mirisom šljive (sorta požegača) četinarskog profila. Prisutni elementi cvetno-mednog mirisa skladno se nadovezuju i prožimaju sa početnim bukeom. Miris je postojan, nenapadan, bez „luft” tonova, dugotrajan. Na ukusu kompleksa, puna, zaokružena, veoma pitka sa prolongiranim sladunjavo-trpkastim naknadnim ukusom u kome dominira sorta požegača i prefinjeni buke. Zbog prisustva četinarsko-etarskih komponenti u svom sastavu, ovo je tipičan primer šljivovice koju treba konzumirati blago rashlađenu pre jela, kao aperativ.

VALJEVKA - Prirodna rakija, šljivovica, stara 12 godina, 45% vol, proizvođač: DD „Srbijanka” - Valjevo.
Poznati proizvođač prirodnih voćnih rakija, DD „Srbijanka” iz Valjeva zaštitila je 1992. godine geografsko poreklo svoje šljivovice prepečenice. To je ujedno i jedna od tri rakije šljivovice koje imaju zaštitu geografskog porekla u Srbiji. Druga je šljivovica Kosjerićkog područja koju iz tehničkih razloga, nažalost, nije bilo moguće nabaviti za ovo ocenjivanje, a treća Jutrina rakija Suvoborskog kraja.

Za svetskog lidera u proizvodnji rakije švivovice, zaista mali broj.

Ova prefinjena rakija ima veoma dopadljivu zlatno žutu boju sa diskretnom nijansom svetlozelene boje. Miris šljive sorte požegača intenzivan, smiren i dugotrajan. Jasno prisutni buketni tonovi srednjeg intenziteta, prožeti balzamno-eteričnim nijansama. Na ukusu puna, kompleksna, sladunjavog karaktera. Pri gutanju prisutna određena doza astringencije praćena oštrinom koja ne umanjuje veoma dopadljiv ukus koji ostaje u ustima. Preporučuje se konzumiranje ove rakije pre jela, na sobnoj temperaturi.