prva strana

Ponedeljak, 6. April 2020.

Revija KOLUBARA - April 2004 > izbor

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Plaketa za Valjevca godine

(Glas Podrinja, 18. mart 2004)

U gradu na Kolubari u utorak, 9. marta, na svečanosti priređenoj u hotelu „Grand”, inženjeru Aleksandru Mitroviću uručena je Plaketa „Ljubomir P. Nenadović”, ali je i Izdavačko preduzeće „Kolubara” podsetilo na prošlogodišnja i predstavilo plan ovogodišnjih izdanja.

Zdravko Ranković, direktor, glavni i odgovorni urednik Izdavačkog preduzeća „Kolubara” iz Valjeva na početku večeri podsetio je na pet prošlogodišnjih knjiga. Prva je spomenica pod nazivom „Poginuli u ratovima Srbije u 19. veku”, autora Momčila Isića i Miroljuba Jovanovića. Knjiga je posvećena 200. godišnjici srpske revolucije. Druga knjiga je „Valjevska opština 1839 - 2003”, a treća u nizu je godišnjak „Selo Sanković”, koji se prošloga leta pojavio peti put. Četvrta knjiga lanjskog izdanja je „Kolubara”, veliki narodni kalendar za prestupnu 2004”, kojoj je ovo 14. izdanje. Peto mesto pripalo je četvrtom objavljivanju poeme Matije Bećkovića „Kad dođeš u bilo koji grad”. Ujedno, Zdravko Ranković ukazao je na to, da je Revija „Kolubara” desetogodišnjim trajanjem izborila primat među valjevskim novinama.

Za ovu godinu u ovoj izdavačkoj kući planirano je nekoliko novih izdanja. Leksikon „Ko je ko u Valjevskom kraju”, knjiga koju će sačinjavati biografije 333 ličnosti, uspešnih naučnika, umetnika, nastavnika, političara, novinara, medicinara i sportista, sveštenika i pravnika, koji sada žive u Valjevu. Knjiga se priprema po ugledu na slična inostrana i domaća izdanja, a iz štampe će izaći tokom proleća. Za septembar je planirana knjiga „Valjevske gimnazije”, a u decembru po petnaesti put će izaći „Kalendar Kolubara” za 2005. godinu. Pored Godišnjaka „Selo Sanković” planira se izdavanje još nekoliko knjiga o selima iz okoline Valjeva: Krčmar, Miličinica.

Centralni deo ove svečanosti bio je posvećen uručivanju Plakete „Ljubomir P. Nenadović” inženjeru Aleksandru Mitroviću. Revija „Kolubara” 11. januara ove godine za Valjevca ličnost 2003. godine proglasila je inženjera Mitrovića, koji je deseti dobitnik ovog počasnog zvanja. Branko Vićentijević govorio je o Aleksandru Mitroviću, građevinskom inženjeru, osnivaču i vlasniku agencije „GATE”, a priznanje mu je uručila Vida Džagić, predsednica Regionalne privredne komore u Valjevu.

Uz zahvalnost za ukazanu mu čast, nagrađeni Valjevac je dodao:

- Koliko god da je ovo priznanje moje lično, velike zasluge pripadaju i mojoj porodici i timu ljudi iz Gejta. Ne treba zaboraviti da jedan čovek sam mnogo može, a svi zajedno možemo promeniti svet.