prva strana

Petak, 26. April 2024.

Revija KOLUBARA - Maj 2004 > mediji

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

prošlost

kalendar

pisma

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Lilihip u novinarskom notesu

Privatizacija medija

Miroslav Radulović

Novi projekat pod nazivom „Privatizacija i lokalni mediji” predstavljaće primere i stavove onih koji uskoro moraju u proces privatizacije. Ovaj projekat Asocijacije lokalnih medija “Lokal pres” podržan je od strane Norveške narodne pomoći.

Najstariji timočki list otkupio poslastičar iz Raške i sada ne zna šta bi sa novinama. Priča o zaječarskom „Timoku“ mogla bi da bude veoma poučna i za medije, ali i za lokalnu samoupravu koja naprasno želi da strogo primenjuje zakon o opštinskim medijima. Ovo bi mogla biti i pouka za Vladu Srbije.


Najstariji štampani nedeljnik u Timočkoj krajini, zaječarski list „Timok“, koji bez prestanka izlazi gotovo 60 godina, prvi je (za sada i jedini) medij na ovom prostoru koji se prepustio iskušenjima privatizacije. Utisak je da privatizacija „Timoka“ nije bila ni puko pomodarstvo, niti potreba, a ponajmanje želja desetak preostalih novinara. Jednostavno, po svemu sudeći, zaječarskoj opštini je već bilo dosadilo finansiranje lista, koji je do pre petnaestak godina bio „zajedničko glasilo Socijalističkog saveza radnog naroda Timočke krajine“ i koji je, doduše traljavo, ali ipak redovno finansiran zajedničkim sredstvima svih osam timočkih opština (Zaječar, Bor, Knjaževac, Boljevac, Negotin, Kladovo, Sokobanja i Majdanpek).

Od kako je republička Agencija za privatizaciju prodala ovaj list privatnom preduzetniku iz Raške (!!!) protekla su puna četiri meseca (23. decembra 2003), ali je veliko pitanje kakva će biti konačna sudbina „Timoka“. Priča bi po mnogo čemu mogla da bude poučna.

Zanimljivo je da u celoj ovoj stvari najmanji problem predstavlja sudbina zaposlenih novinara. Neki bi mirno mogli da odu penziju, drugi bi pronašli druga radna mesta, a mali broj bi ostao i dalje u okrilju lista. Ali, tradicija, kvalitet i renome „Timoka“ su stvari preko kojih se niti sme, a verujemo niti hoće, tek tako lako preći. Drugim rečima, primer „privatizacije“ zaječarskog nedeljnika „Timok“ može da posluži kao dobro iskustvo u daljim sličnim aktivnostima u medijima Srbije.