prva strana

Četvrtak, 25. April 2024.

Revija KOLUBARA - Maj 2004 > izbor

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

prošlost

kalendar

pisma

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Profesor matematike

Portret bez rama: Zoran Šami

Ljiljana Milisavljević (Politika, 28. mart 2004)

Zoran Šami, šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Srbije u parlamentu državne zajednice, novi je predsednik Skupštine Srbije i Crne gore.

Pošto je doktorirao na teoriji brojeva, u ovom parlamentu sigurno više neće biti problema sa brojanjem glasova, kažu upućeni.

Na mesto predsednika parlamenta izabran je zahvljujući socijalistima. Priča se da je posle petooktobarske revolucije socijalistima govorio: „Pokušavamo da s vama normalno razgovaramo, ali s vama ne vredi normalno razgovarati”.

(Foto: Ljuba Rankovic)

Zoran Šami, po nacionalnosti Srbin, a po verskoj opredeljenosti pravoslavac, slavi Mitrovdan, od oca Nikole i majke Ljubine, rođen je 2. novembra 1948. godine u Valjevu. Otac mu je imao mašinbravarsku radnju koju je 1923. godine otvorio njegov deda Ivan. Deda Ivan došao je iz Mađarske, oženio se Valjevkom i tu ostao. Zoranu je rano umrla majka. Sa ocem se preselio u Pulu. Ima polusestru Zlaticu Šami-Ninić, opersku pevačicu.

U Beogradu živi od 1967. godine. Na PMF-u 1971. godine diplomirao je matematiku sa prosečnom ocenom 9,11. Na istom fakultetu je magistrirao 1973. godine i doktorirao 1978.

Od 1971. godine je na Saobraćajnom fakultetu u Beogrdu, prvo kao asistent, a zatim kao docent i vanredni profesor.

U politiku je ušao 1990. godine kada je postao član Demokratske stranke. Dve godine kasnije već je bio jedan od osnivača DSS-a. U stranci je obavljao više funkcija, između ostalog u dva mandata bio je potpredsednik DSS-a. U stranci se pored redovnih poslova naročito bavio organizacijom kontrole izbora.

U javnosti je bio poznat kao prognozer dešavanja na domaćoj političkoj sceni.

Od oktobra 2000. do jula 2001. godine bio je ministar saobraćaja i vladi SRJ.

Od 2000. godine poslanik je u saveznom parlamentu, a od 2003. u parlamentu državne zajednice SCG, prvi čemu je obavljao funkciju šefa poslaničke grupe DSS-a.

Objavio je 12 udžbenika i više naučnih i stručnih radova.

U slobodno vreme igra šah. Dugo godina bio je predsednik škole slepih „Napredak”.

Kažu da je medicinski fenomen. Posle pretrpljenog infarkta čak četiri puta su ga reanimirali.

Vlasnik je polovine stana od 79 kvadrata u Beogradu, polovinu je prepisao sinu, a ima i nasleđenu četvrtinu očeve kuće u Puli.

Vozi „fijat punto”.

Krajem 2001. oženio se Ofelijom Backović, novinarkom. Kumovao mu je Aleksandar Pravdić, a venčanju u Vaznesenskoj crkvi u Beogradu prisustvovao je i Vojislav Koštunica.

Sa bivšom suprugom Ivankom, biologom, ima odrasle sinove Srđana i Ognjena.