prva strana

Utorak, 19. Mart 2024.

Revija KOLUBARA - Maj 2004 > izbor

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

prošlost

kalendar

pisma

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Nova operska zvezda Marijana Mijanović

Tobias Gerosa (Sonntagsblick Magazin, Zurich, 14. mart 2004.)

Dešavanja u Ciriškoj operi početkom 2003: Dirigent Nikolaus Harnonkurt se razboleo, celokupna produkcija mora da bude zamenjena za nekoliko nedelja. Umesto Hajdnove „Armide” odgovorni su u plan izvođenja ubacili malo poznati Hendlov oratorijum, „Pobeda vremena i razočaranje”.

(Foto: Ljuba Rankovic)

Mark Minkovski, kao jedna od novih zvezda, stupa na staru muzičku scenu. Ali nedostaje još i jedna altistkinja. Dirigent daje predlog da se pruži šansa mladoj pevačici, sa kojom je on već radio. Ovo nužno rešenje pokazalo se kao vrhunsko u toj operskoj sezoni. Sve predstave su bile rasprodate. A svet opere je dobio novu zvezdu – Marijanu Mijanović.

Ova dotad malo poznata pevačica je sve osvojila svojim neuobičajeno dubokim glasom i istaknutim prisustvom na pozornici. Čak su, superlativima inače nesklone „Nove Ciriške novine” tada opisale Mijanovićevu kao „senzaciju”, sa glasom „neverovatnih boja i zapanjujuće dubine; svaka njena arija je kreativni događaj”. Od tada je agenda Marijane Mijanović puna. Rado se vraća u Cirišku operu. „Atmosfera je vrlo prisna”, kaže sa osmehom, a kao pevačica oseća se dobrodošlom.

I grad joj se dopada, iako je njenom prijatelju Krešimiru Spiceru već prvog dana ukradena torbica. To što će moći sa hrvatskim tenorom da živi dva meseca na Ciriškom jezeru i da nastupa s njim na sceni veoma je raduje. Pogotovu što se već naziru sledeći nastupi: intendant Opere Aleksander Periera joj je ponudio više uzbudljivih projekata. Tako će Marijana Mijanović sledeće godine u Monteverdijevoj „Otaviji” opet pevati jednu veliku žensku partiju.

Karijera Mijanovićeve tekla je upadljivim usponom. Rođena u Valjevu, jugozapadno od Beograda, završila je studije klavira u nekadašnjem glavnom gradu Jugoslavije i otkrila - sasvim uzgred - svoj jedinstveni glas. O pevanju nije najpre htela ništa da zna: „Ali onda su svi govorili, imaš lep i karakterističan glas, izgrađuj ga, pijanista ima dosta.”

To je bilo 1994, u sred rata. Tada je imala 22 godine. Improvizovanim snimkom odvažno je konkurisala na konzervatorijum Snjeelinck u Amsterdamu. I bila odmah primljena. Još tokom studija počela je da radi sa dirigentom Vilijamom Kristijem. To partnerstvo se nastavlja današnjom premijerom „Radamista”. „Ranije nisam imala nikakav naročit odnos prema baroknoj muzici, ali vremenom sam u ovom repertoaru pronašla baš ono, što je za moj glas.”

Srpska altistkinja Marijana Mijanović (32) je za najkraće vreme postala zvezda barokne opere.