prva strana

Sreda, 24. April 2024.

Revija KOLUBARA - Oktobar 2004 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Septembarska izborna enigma

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Gužve u novim opštinskim skupštinama * /Ne/izvesni gradonačelnici * Valjevo jednonedeljno smetlište * Fama o hvatanju generala Mladića *Ubljani ne daju džabe svoj ugalj * Kanađani pomažu valjevske privrednike * Mile Jevtić se odrekao spomen-obeležja...

1. Ministar finansira Mlađan Dinkić oglasio okončanje pregovora sa stranim kreditorima za gasifikaciju gradova Srbije, među kojima je Valjevo. Za gas do Valjeva biće uloženo 16 miliona evra * Uz početak školske godine gradi se đački internat u Poljoprivrednoj školi * Kasarna „Žikica Jovanović Španac” preimenovana u „Živojin Mišić”. Isti naziv izgubila i prva gradska osnovna škola. U Ljigu umesto „Luka Spasojević” škola se zove „1300 kaplara”.

3. Donacijom Evropskog centra za rekonstrukciju u Službi zapošljavanja u Valjevu otvoren Informatički /kompjuterski/ centar za obuku nezaposlenih * Jovan Davidović i zvanično direktor „Krušika”.

5. Prva ovčarska izložba u Valjevu sa 220 rasnih grla.

6. Pripreme za lokalne izbore. U Valjevu potvrđeno 14 kandidatura za grdonačelnika, među najbrojnijim u Srbiji * Na pomolu velike nevolje sa đubretom: meštani okolnih naselja i sela blokirali gradsku deponiju!

8. Đubre već svugde po trgovima, pred bolnicom, školama... Prvo zvanično upozorenje o opasnosti od epidemija * U Vrujcima Sajam narodnog stvaralaštva „Prela i posela”.

9. Misija UN „Habitat” u Valjevu potpisala sporazum o donaciji Italijanske vlade za izgradnju izbegličkih i socijalnih stanova * U Novom naselju otvorena mesna ambulanta dobročinstvom braće Vujić * Povodom Dana evropske baštine tribina o Kuli Nenadovića.

10. Dan izložbi: u Tešnjaru fotografije grupe „Ars natura ars” o Gradcu, u Klubu ND plus Međunarodna izložba mail-arta „Znak i senka”, u „Glasu crkve” duborezane ikone Rajka Popovića.

11. Povodom Dana evropske baštine predstavljena dragocena riznica crkve u Brankovini.

12. Mladi istraživači prvi u akciji čišćenja kanjona Gradca od gubara. Školski biolozi najavili đačke akcije.

13. Posle 20 godina otvoreno obdanište u Jabučju za 22 predškolca * Tamnavskim ratarima počela isplata oko 900.000 dinara premije za pšenicu * U Podgorini Bosanci masovno otkupljuju šljivu * Dugovi za vodu, grejanje i iznošenje smeća u Valjevu skoro 90 miliona dinara.

14. U Skupštini opštine Valjevo mučna rasprava o deponiji * Ministarstvo zdravlja uputilo Ubskoj opštini skoro milion dinara za uređenje smetlišta u Bogdanovici * U Viškoj ekonomskoj školi otvoren „Virtuelni kabinet” za računarsku simulaciju poslovnih situacije u zamišljenim preduzećima. Softvere vredne 60.000 evra darovala nemačka firma GT3.

15. Konačno deblokirana gradska deponija, barem do proleća. Komunalci „Vidraka” odmah krenuli u danonoćno iznošenje gotovo hiljadu tona nagomilanog smeća, a veterinari u vanrednu deratizaciju * Na Petom puku obeležena 60. godišnjica oslobođenja Valjeva i 86. godišnjica proboja Solunskog fronta * Odlazak Mila Pavića, još jedne legende „Abraševića”.

16. Vajar Mile Jevtić se javno odrekao autorstva nad spomen-obeležjem mesta seče srpskih knezova, „jer ga nisu pitali o uređenju okolnog platoa, niti o livenju bronzane glave”. Koješta tužnog i ružnog * U Valjevskoj gimnaziji veče uz knjigu Predraga Savića o ocu Nikanoru, dugogodišnjem igumanu Hilandara * U Domu kulture premijera monodrame Katarine Vićentijević „Srpska majka”.

17. Blagorodna predizborna tišina uoči nedeljnih lokalnih izbora * Ozvaničen završetak obnove Vojničkog groblja 1914-1918. u Valjevu * U naselju „Oslobodioci Valjeva” useljena 23 stana Fonda solidarnosti * U planinskim selima oko Valjeva učestali napadi vukova. U Brezovicama stradalo 20, a u Zarožju osam ovaca.

19. Lokalni izbori u našem krju doneli mnoga iznenađenja i neizvesnosti. U Valjevu od 14 kandidata u drugom krugu za gradonačelnika ubedljivo dr Jovan Tomić (Nova Srbija) i Nebojša Andrić (DS). U Skupštini odbornici devet stranaka: DS i NS (9), DSS, SPS i SPO (6), SRS (5), SNS (4), Liberali i Snaga Srbije (3). Bez odbornika G17 plus i GSS. U Lajkovcu gradonačelnik se bira između Dragana Markovića (SPS) i Vladana Čolovića (DS). U Mionici dvostruka prednost Nove Srbije: skoro trećina glasova za Milana Matića Šljapu i 17 odsto za Zorana Milivojevića (SPO). U Osečini s podjednakim izgledima u drugom krugu Živorad Bojičić (SPS) i Milan Simić (SPO-DS-NS). U Ljigu dvostruka prednost Grupe građana „Najbolje za Opštinu” i njenog kandidata dr Miroslava Maksimovića u odnosu na koaliciju DS-SPO i njenog kandidata Mihaila Zečevića. U skupštinama prednjače stranke demokratskog bloka, ali je više nego primetan povratak poverenja levici - SPS-u i SNS-u * Začudo, u izborno veče dobro posećeni Gospojinski susreti horova u Valjevu.

21. Sve je stalo, samo se o izborima priča i šuška o neminovnim stranačim udruživanjima * Skroman odziv Dobrotvornom koncertu crkvene i etno muzike u Valjevu.

22. Oproštajni izveštaj predsednika Skupštine opštine Valjevo Tomislava Milanovića i Opštinske vlade Žarka Kovača. Ako je zamrla privreda, nisu kapitalne gradske investicije poput akumulacije Rovni i projekta toplifikacija * Direkcija za obnovu od zemljotresa opet alarmira pomanjkanje para i dug za obavljene radove od 82 miliona dinara.

23. Kanadska vlada ulaže u razvoj valjevskih preduzeća. Ambasador Donald Meklenan najavio da će posle „Vujić vode” podršku dobiti i štamparija „Bosis” * Burna sednica Ubske skupštine zbog zategnutih odnosa sa EPS-om. Obustavljena eksproprijacija; zahtev da ugljenokop i buduća termoelektrana budu posebno preduzeće * U programu Doma kulture za 200. godišnjicu Ustanka izložba drvorezanih ikona i skulptura Milutina Rankovića.

25. Stoletnica škole u Markovoj Crkvi. Kompjutere joj poklonili meštanin Slavko Jovanović i Života Radovančević („Borverk”) * U Modernoj galeriji slike Stanka Zečevića i njegova monografija štampana u „Bosisu” * Dokumentarcu „Taorska vrela” Tanje Manojlović i RTS studija Valjevo specijalna nagrada Festivala eko, etno i sportskog filma na Zlatiboru * Tokom noći finansijski policajci zatvorili 11 lokala u Valjevu jer nemaju poreske kase.

26. U Raduši kod Uba obeležena 160. godišnjica rođena Svetomira Nikolajevića * Narodni stvaraoci našeg kraja trećenagrađeni na Festivalu „Zlatne ruke” u Smederevu.

27. Na Krstovdan vladika Lavrentije osveštao mozaičku ikonu sv. Vladike Nikolaja na zgradi Valjevske biblioteke. Delo Đura Radlovića zavičajnom gradu poklonio Milijan Jelić * U Lajkovcu 23. jesenja izložba 140 simentalskih krava * Treći hladan i kišni dan sa temperaturom od 9 - 12 stepeni...

28. Valjevski odbor G 17 plus među 32 smenjena odbora ove stranke zbog loših izbornih rezultata. Bez odbornika ostao i valjevski Građanski savez čiji su čelnici Predrag Savić i Zoran Spasenić podneli ostavke.

29. Prosečna avgustovska zarada u Valjevu 10.335 dinara, skoro 4.000 dinara manja od republičkog proseka. Plate u privredi samo 7.775 dinara, čak upola manje od srbijanskih. Prednjači samo Lajkovac sa 18.742 dinara * U famoznu „poteru” za generalnom Ratkom Mladićem rastrčali se nesrećni novinari od kojih se bezmalo očekuje da ga nađu. Nigde CNN, nekmoli Mladića. Samo se dopliću mitovi i legende.

30. Međunarodni pesnički susret u zavičaju Desanke Maksimović.

Sreća je što zbog izborne tišine možemo prećutati silne gluposti i „opasne igre” zbog kojih zebemo. S jeseni je i inače naglo zahladnelo. Običan svet, koji se i dalje malo pita, brine o drvima i uglju kojeg uglavnom nema. Stvarno i metaforično u Valjevu se ugasila i „Raj banka”.