prva strana

Subota, 20. April 2024.

Revija KOLUBARA - Decembar 2004 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Pat pozicija raštimovanog orkestra

Branko Vićentijević (foto: Dragan Krunić)

Počelo molitvom, nastavilo se nesporazumima (Foto: Ljuba Rankovic)

Velike polemike na političkoj sceni Valjeva donela je konstitutivna sednica SO Valjevo započeta 22. oktobra, a „okončana” 5. novembra. Ovo „okončana” stavili smo pod navodnike s obzirom na to da 24 odbornika opozicije iz stranaka demokratskog bloka (DS, DSS, SPO, LS) ozbiljno osporavaju način na koji je „skupštinska većina” od 25 odbornika Nove Srbije (NS) i njenih koalicionih partnera socijalista (SPS i SNS), radikala (SRS) i Karićevog PSS-a za predsednika Skupštine opštine izabrala advokata Miroslava Vukovića (NS), njegovog zamenika Đorđa Milićevića (SPS) i sekretara Zdravka Vitoševića (PSS). Da ne bude zabune, SO Valjevo ima 51 odbornika, pa je za donošenje validnih odluka neophodno (bar) 26 glasova. Taj 26. glas, ni 22. oktobra ni 5. novembra, nije imala ni pozicija, ni opozicija. U tom grmu je „zec” svih potonjih nesporazuma.

Na identičan način izabrani su i Zoran Ilić (NS), zamenik predsednika Opštine, načelnica Opštinske uprave Milena Pavlović (NS), kao i članovi Opštinskog veća – Selimir Manojlović (SPS), Mihailo Jokić (SNS), Dragan Stojanović (SRS), Miloš Alimpijević (PSS), te nestranačke ličnosti građevinski inženjer Vladimir Lale Spasojević, suvlasnik kompanije „Kej”, elektroinženjer Živorad Cvetković, vlasnik kompanije „Elbi” i agronom Dragoljub Dragojlović, voćar Zavoda za poljoprivredu u Valjevu. Neposredno izabrani predsednik valjevske Opštine, penzionisani hirurg dr Jovan Tomić (NS), potom je, za mnoge baš nenadano, za prvog opštinskog menadžera postavio ekonomistu Divnu Novaković (PSS), zaposlenu u Karićevoj kompaniji „Evropa osiguranje”.
Sada i jedni i drugi, i vlast i opozicija, čekaju na tumačenja zakonitosti čitavog postupka Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije, koju su u pomoć pozvali odbornici i republički poslanici stranaka demokratskog bloka.

Posle neuspešnog pokušaja konstituisanja nove lokalne vlasti 22. oktobra, usledila je nova, posve dramatična, sednica lokalnog parlamenta 5. novembra. Sesija je trajala nekoliko sati, sa (ne)najavljenim prekidima i pauzama sastančilo se tokom prepodneva, ali i u popodnevnim satima tog petka, opozicija je napustila skupštinsku salu jer, kako je objašnjeno, nije želela da učestvuje u „nezakonitim radnjama”.