prva strana

Četvrtak, 25. April 2024.

Revija KOLUBARA - Decembar 2004 > prošlost

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

biti valjevac

Goleada

Zoran Tripković

Zajednički snimak Budućnosti i Crvene zvezde na Pećini, 24. jun 1951. (Foto: Ljuba Rankovic)


Podmladak valjevske Budućnosti početkom 50-tih godina prošlog veka, predvođen trenerom Borivojem Pajićem Cirijem, bio je ubedljiv šampion tadašnje Beogradske oblasti (Šabac, Valjevo, Smederevo, Požarevac). Taj uspeh vodio je Valjevce u kvalifikacije za prvaka NR Srbije. Ali, prilikom žreba, nisu imali sreće. Izvukli su najbolju ekipu grada Beograda - Crvenu zvezdu.

Prva utakmica odigrana je po sparnom danu, 24. juna 1951, u parku Pećina, pred malim brojem gledalaca. Izgubili su sa 4:8 (0:6). Beograđani su ih „zbrzili” u prvom poluvremenu i poveli sa 6:0. U nastavku, Valjevci su došli sebi i drugi deo utakmice rešili u svoju korist sa 4:2. Golove su za goste postigli M. Lazić 4, Ž. Sokolski 2, M. Stojiljković i M. Đuričić po jedan, a za domaće M. Živanović Fuzi 2, J. Vuković i Ž. Mitrović po jedan.

Na zajedničkom snimku aktera ovog duela, napravljenog na Pećini, igrači „Crvene zvezde” su u tradicionalnim prugastim dresovima, a Budućnost u sivim. Stoje, sleva nadesno: M. Lazić, P. Radenković, M. Živanović, D. Stojanović, V. Bogutović, T. Mitrović, P. Pajić, M. Stanić, D. Nenković, Ž. Sokolovski, Ž. Mitrović, M. Stojiljković, B. Đenić i P. Petrović; čuče: Ž. Nešić, Lj. Nešić, S. Milošević, J. Vuković, D. Čudić, Ž. Jovanović, M. Ćurčić i D. Gaković.

U revanšu, na starom igralištu SK Jugoslavija u Beogradu, 1. avgusta 1951, u prisustvu većeg broja navijača iz Valjeva, Crvena zvezda je visoko porazila Budućnost sa 8:0 (4:0). Do sada su neki valjevski igrači tvrdili da se izgubilo sa 1:4! Strelci su bili M. Lazić 4, A. Zarić 3 i M. Stojiljković jedan. Nova imena u timu crveno-belih bili su J. Vipotnik (golman). A. Zarić i V. Ristić. Gosti iz Valjeva nastupili su u nepromenjenom sastavu.
Iz ovog podmlatka Beograđana kasnije su postali prvotimci Petar - Perica Radenković, Dimitrije Stojanović i Moma Stanić.