prva strana

Utorak, 19. Mart 2024.

Revija KOLUBARA - Februar 2005 > dodatak

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

kalendar

pisma

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Žute trake

Dragan Todorović

Prethodna godina, kao i drugde, kao i Srbiji, nije donela ništa novo. Ako bih pokušao da odgovorim zašto, u jednoj rečenici, rekao bih, zato što je tzv. politika, ili ono što se pod tim predstavlja, odnela prevagu nad životom, nad pojedincem. Partijska logika je krivac za ono što im se, i što nam se, događa. No, da pođem redom, po brojevima kažem koje su pojave, događaji, obeležile prošlu godinu.

1.
Prethodna Vlast, koja se zvala demokratska, je završila svoj mandat. Mnogi su rekli da se ona nije mešala u svoj posao, da je sve funkcionisalo po inerciji po kojoj rade državne i javne službe. Toj vlasti jeste teg bila brojna koalicija koja ju je činila, famozne kvote, ali je morala da ispolji više inicijative i autoritetom vlasti nametne dobra rešenja, kako kadrovska tako i konceptualna.

2.

Konstitutivna sednica SO Valjevo, 22. oktobra 2004. godine (Foto: Ljuba Rankovic)

Došla Nova Vlast, koja je na scenu vratila, i uvela, socijaliste i radikale. Voljom Nove Srbije. Ako je simulacija zalaganja za pravoslavlje i socijalnu pravdu Novo Valjevo, čestitam. Na delu je bastard koji bi se mogao nazvati talibansko-crvenokmerskim imenom u srbijanskoj i malograđanskoj varijanti. Podrška 30-tak posto Valjevaca Jovanu Tomiću upotrebljena je da do pozicija dođu oni koji bi se i u mesnim zajednicama pokrili ušima. Pogledajte spisak članova upravnih odbora javnih preduzeća i institucija. Tek ćete gledati prve ljude istih preduzeća i institucija.

3.
Nova Srbija, ili društvo iz kafane „Drina”, uvela u vlast i valjevske Kariće, one koji su potrčali za Čovekom sa tri mladeža i dva padeža, ne bi li takvim, analognim, kapacitetom dostigli svoju slavu i svoj imetak. Tako rek’o Veljo, ozgo, a predsednik Tomić po tom kriterijumu izabr’o najbolje i za najodgovornije funkcije. Takvi Karići, bez biografije i u ovakvom Valjevu, postali su najsposobniji i najstručniji. Malo je reći, sramota.

4.
Šta ćemo, takav Sistem. Tridesetak posto je biralo ono što se ponudilo da, kao, nešto menja i nešto brine o svima nama. Nažalost, u partijama su oni koji nisu najbolji među nama. Nažalost, u partijama su oni koji su lošiji deo svih nas. Kad oni počnu da se biraju i postavljaju, šta da se očekuje. Veliko Ništa da se očekuje.

5.
Ko strada, da uozbiljim stvari i pojave, ko gine, ko puši. Odgovor je, Svi, pa i oni koji su nam ga baš izvadili. I tek će da ga vade, i tek ćemo ga pušimo. Takav Sistem, takvi Standardi. Zato predlažem da ovi što su nam ga po partijski isukali, i pokazali šta imaju, i čime raspolažu, obuku svoje domaćinske košulje, ko firerske, ko talibanske, ko crvene, ko havajke... Ostali da stave žute trake, i upale svetlo u ovoj jebenoj birtiji, da se malo razdani, da se bolje pogledaju domaćini u košuljama, da se bolje vidi koje su im boje potkošulje, šta imaju ispod. Inače, što bi rekli domaćini, ode mast u propast.