prva strana

Utorak, 19. Mart 2024.

Revija KOLUBARA - Februar 2005 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

kalendar

pisma

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Nema odmora dok traje obnova

Branko Vićentijević

Januarska sesija SO Valjevo ostaće zapamćena po „autentičnom tumačenju” primedbi Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije o manjkavostima načinjenim prilikom konstituisanja opštinskog parlamenta, 22. oktobra i 5. novembra 2004, „suđenju” nekadašnjem čelniku Regionalne TV Valjevo (TVA), Nebojši Andriću (DS), te izboru novih upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač lokalna vlast.

Sednica, kojoj ni ovoga puta nisu prisustvovala 24 odbornika iz DS, DSS, SPO i Pokreta za Valjevo LS (ND), bila je na ivici incidenata sa povremeno mučnim scenama, ali i pokušajima „odborničke većine” iz NS, SPS, SNS, SRS i PSS da „suprotan tabor u odsustvu”, ali i javnost, baš „autentično” prevesla žedne preko vode.
Elem, autentično tumačenje svelo se na „šminkanje” Poslovnika o radu SO Valjevo, koji je, kao i opštinski statut, ali i kao Zakon o lokalnoj samoupravi, baš „autentično znalački” kršen 22. oktobra i 5. novembra prošle godine. Sporan je i sam termin „autentičnog tumačenja”, za šta su 17. januara bili zaduženi advokati Veran Panić (SRS) i Miroslav Vuković (NS), uz napomenu da je Vuković i sporno izabrani predsednik SO Valjevo. Jer, ima pravnika koji tvrde da se pojam „autentičnog tumačenja” uči u „Uvodu u pravo” još na prvoj godini studija Pravnog fakulteta, a kaže da autentična tumačenja daje samo zakonodavac (onaj ko piše zakon). U valjevskom slučaju, prepakovana su dva člana Poslovnika o radu SO Valjevo, koja bi, valjda, sada trebalo da budu pokriće za sve pravne manjkavosti načinjene na konstitutivnoj sednici, koja je, da podsetimo, trajala tri sesije, uz napomenu da na popodnevnom zasedanju 5. novembra nije bilko 24 odbornika opozicije, te da je sporne odluke donosila „većina” od 25 odbornika NS, SPS, SNS, SRS i PSS uz „dva građanina” iz Nove Srbije (Miroslav Milinović i Sreten Lazarević).