prva strana

Petak, 26. April 2024.

Revija KOLUBARA - Maj 2005 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

izbor

kultura

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Aprilske bujice

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Navala menadžment fakulteta na Valjevo * Legalnih 19 milionera *  Privrednici u Istri, hrvatski veleposlanik u Valjevu, Podgorci u Ormožu * Valjevsko sklonište za male skitnice i prosjake * Preki otkazi u Vojsci SCG i Civilnoj zaštiti * Pesnik Novica Tadić odbio Desankinu nagradu * Vreme arhitekture Petodnevno dvostruko praznovanje

1. Beogradski arhitekta Nebojša Minjević prvonagrađen na konkursu za uređenje centra Banje Vrujci * U Galeriji „BukVA” izložba arhitektonske grupe „Akt” * U Valjevskoj muzičkoj školi koncert violončeliste Aleksandra Buzlova, pobednika Međunarodnog takmičenja Muzičke omladine u Beogradu * Pri padu školskog aviona u Gvozdenoviću kod Uba poginula dva pilota * U Ljiškoj biblioteci izložba arheološkog blaga Tamnave.

 

2. KUD „Luka Spasojević” u Ljigu obeležio 40. godišnjicu * Izviđači Srbije na smotri u Valjevu.

 

3. Koncert solo pesama Marijane Mijanović u Pfafenhofenu, uz prisustvo delegacije Valjeva.

 

4. Nadležno republičko ministarstvo naložilo Skupštini opštine Valjevo da do kraja aprila otkloni nepravilnosti učinjene pri njenom konstituisanju * Festival studenata Više ekonomske škole. Najbolji radovi Ane Jelače i Marije Janković.

 

5. U Lajkovcu spaljeno oko 10 kilograma marihuane zaplanjene tokom 1999. godine. Sada se među oko 150 lajkovačkih narkomana „valja” uglavnom teška droga * Silni novoproizvedeni menadžeri, a valjevska privreda jednako mrtva. Simptomatične navale otvaranja privatnih fakulteta: „Singidunum”, „Mega-trend”, „BK”... * U Muzeju izložba valjevskih arhitekata.

 

6. Godišnji prihod od 986.000 dinara, u Valjevu, za porez prijavilo 19 legalnih milionera (lane ih je bilo 25) * Za prolećno uređenje zelenila i nove drvorede izdvojeno 13 miliona dinara. Valjevci žestoko reaguju na orezivanje starih drvoreda, „jer ‘lada biti neće”.

 

7. Posredstvom Komore privrednici Kolubare, Mačve i Podrinja u poseti Rijeci i Kvarneru. Najveće zanimanje Istrana za našu hranu i vijke * Blagoveštensko sećanje na Oca Justina Popovića u Ćelijama i Valjevu * Folkloristi „Krušika” u Francuskoj (Lil i Rube) * Pomahnitala krava na ubskoj pijaci ubila čoveka.

 

8. U Valjevu obeležen Svetski dan Roma.

 

10. U Valjevu završena dvodnevna poseta parlamentarne delegacije Pfafenhofena.

 

11. Protest radnika „Dive” zbog odugovlačenja stečaja. Njih 220 godinama bez posla * Zasedanje Ljiške skupštine napustili odbornici SPO, SRS i DS * Iz ovogodišnje donacije IRD-a najizgledniji pokretni krov (balon) za petnički bazen, sportski centar u Ribnici i uređenje ubske stočne pijace * Eva Ras u Lajkovačkom čitalištu sa knjigom „S Evom u raj”.

 

12. U Valjevu ozvaničen ugovor o izgradnji Regionalne deponije * Suvobor i Rajac pod Republičkim programom zaštite planina.

 

13. U Domu „Mihailo Stupar” spreman prihvatni centar za zanemarenu decu zatečenu u skitnji i prošenju * Na Republičkom festivalu muzičkih škola nagrađeno svih 11 valjevskih takmičara. Laureat među flautistima je Ana Marija Banović, a prvonagrađeni klarinetista Andrija Mirković * Izložba slika Bate Mušickog na Ubu.

 

14. Zbog racionalizacije Vojske SCG u Valjevskoj brigadi po kratkom postupku bez posla ostalo 20-tak civila. Najmanje za polovinu biće smanjen broj radnika i u štabovima civilne zaštite * Među valjevskim osnovcima za najbolje recitatore proglašene Dragica Tomašević iz škole „Sestre Ilić” i Vera Vukosavljević iz Donjih Leskovica.

 

15. Parlament Pfafenhofena izglasao podršku od 100.000 evra za zbrinjavanje valjevskog smeća * U poseti slovenačkom gradiću Ormožu 43-troje Podgoraca * Na takmičenju strukovnih škola Srbije u Futogu najbolji Čedomir Vićić i matematička ekipa valjevske Poljoprivredne škole * Hor Valjevske gimnazije prvonagrađen na festivalu gimnazijskih horova u Novom Sadu.

 

17. Prva premijera Građanskog pozorišta „Milovan Glišić” u Valjevu - „Put po svetu na trotinetu” u režiji Ljubivoja Buba Markovića * Folkloristi „Krušik-plastike” iz Osečine na italijanskoj turneji.

 

18. Posle sedam godina Ubska skupština obezbedila početak rada Opštinske direkcije za razvoj * Češka vlada spremna da pomogne uređenje nesrećnog valjevskog jaza * Klisura Gradca jedina iz Srbije u međunarodnoj publikaciji o zaštiti prirodnog biodiverziteta * Novica Tadić dobitnik ovogodišnje nagrade „Desanka Maksimović”. Iste večeri pesnik odbio da je primi, jer „vreme je da i kod nas neko odbije nagradu” * Kolaži Aide Novosel u Međunarodnom pres centru u Beogradu.

 

19. Agencija za privatizaciju poništila ugovor sa Aleksom Zekanovićem o kupovini Valjevske industrije kože * U Banjanima otvorena nova pijaca uz učešće IRD-a sa oko 147 hiljada dolara * U Beogradu pokušaj animiranja Vlade za oživljavanje Divčibara * Na Ubu Festival 19 muzičkih škola Srbije * Svih pet valjevskih srednjih škola na Pozorišnom festivalu „Branimir Spasojević” * U pariskoj galeriji „Ramber” izloženo veliko platno Ljube Popovića „San otrovnog cveća” (2,35 m dž 3 m).

 

20. U Valjevu razgovor o privrednoj saradnji sa Hrvatskom uz učešće ambasadora Tončija Staničića * Oko 250 nezaposlenih Valjevaca priželjkuje tzv. Dinkićev kredit za samozapošljavanje od 5 do 20 hiljada evra. Problem je, međutim, naći žiranta sa platom od bar 25.000 i imati nekretnine za hipoteku * Iz prevrnute cisterne „Jugopetrola” u Bajevcu isteklo i zapalilo se više od 30 tona goriva.

 

21. Naglo zahlađenje sa kišom. Poplave u Banatu * U Tamnavi stala tek započela setva na 60-tak od 14.000 hektara * U Lajkovcu 10 - 15 odsto poskupele komunalije, a u Valjevu gradski prevoz za 30 odsto * U Biblioteci grada Beograda izložba ženskih portreta majstora fotografije (EFIAP) Đorđa Bukilice.

 

22. Stečajnu imovinu obućarskog preduzeća „Boston” na Ubu za 21 milion kupio „Izoterm-plan” iz Ilirske Bistrice (Slovenija) * Ekonomska škola u Valjevu domaćin takmičenja oko 120 učenika ugostiteljsko-turističkih škola Srbije * Najboljim srednjoškolskim recitatorom u Valjevu proglašena gimnazijalka Milica Trifunović.

 

23. Valjevka Ana Subotić treća na Beogradskom polumaratonu (21.150 m) * Na krosu RTS-a u Valjevu 4.350 đaka * U Bogovađi „Hadži Ruvimovi” „Jatački dani” - sećanje na hajdučke rastanke.

 

25. Vladajuća većina u Valjevu sama sebe rekonstituisala: formalno potvrđeno rukovodstvo i organi Skupštine opštine * Okrugli sto u Valjevu o nacionalnoj saglasnosti za evropsku budućnost Srbije u danu kad je Bugarskoj i Rumuniji u Strazburu ozvaničen pristup Evropi već od 2006. * U Mionici predstavljene arhitektonske ideje za centar Banje Vrujci.

 

26. Stranke demokratske opozicije u Valjevu traže uvođenje privremenih mera i vanredne izbore * Na Okružnom takmičenju recitatora u Mionici najbolje Milica Radojević i Milica Janevska iz Valjeva i Jelena Nestorović iz Mionice * Počeo uskršnji školski raspust.

 

27. U Valjevu otvoren „SPREG”, Drugi sajam privrede našeg kraja * Istoričaru umetnosti Branku Laziću u Narodnom muzeju u Valjevu nagrada JUKOM-a (UNESKO) za izdavačku delatnost. Istovremeno, Muzejsko društvo Srbije valjevski muzej proglasio najboljim u 2004. * Najbolji na Srednjoškolskom pozorišnom festivalu u Valjevu: Valjevska gimnazija sa predstavom „Galeb”, i glumci Milica Janevska, gimnazijalka i Miloš Kovačević iz Ekonomske škole (Mor u „Beloj ruži”).

Izašavši iz sapunice i krpa, po starinskoj ženskoj navadi da kuća za praznike mora da bude čista i sveža, lakše sažimam aprilski utisak i talog: opšta smušenost i pometnja, osim malih, ličnih poduhvata i ushita. Živećemo mimo sveta bar desetak godina, a Rumuni i Bugari već „uhvatili priključak”. Ni gos’n Gile nije dobio vizu za Francusku. Kad već ne možemo dalje od sebe, možemo više. Jesu li se otopili arktički snegovi na Durmitoru i pukle čeline? San gorskih očiju.