prva strana

Sreda, 24. April 2024.

Revija KOLUBARA - Jun 2005 > kultura

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

izbor

kultura

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Dva koraka napred

Branko Lukić (Foto: Željko Simić)

Taj utisak mora imati svako ko je gledao devet predstava valjevskih srednjoškolskih i osnovačkih dramskih sekcija, grupa, studija, ili već kako se ko afišira. Jer, tačno rečeno, viđeno je stojedanaest najmlađih Valjevaca koji hoće i uglavnom umeju da se pretvaraju u druge. Kad se ta želja ostvari zove se – gluma. Kad se sabere, mi smo videli i čuli one što, pretvarajući se, možda i nesvesno mogu ponešto da nauče i o sebi. A to ponešto nije za bacanje!

Milica Janevska

Milica Janevska (Foto: Ljuba Ranković)

Obavezno je reći da je druga godina najmanje dva koraka ispred prošlogodišnje. Valja pribeležiti da su prilježno i uspešno učestvovale sve srednje škole, a da su se čak četiri osnovne iz nepoznatih razloga izostavile. Treba naglasiti da je izbor tekstova tako raznovrstan da je pojedine predstave, bez podrobne analize, nemoguće porediti. Utvrđeno je, ipak, da je taj izbor promišljeniji i primereniji moćima glumaca početnika i da je rad pedagoga očigledno trajao duže nego lani i zato dao bolji učinak. Većina predstava prevazilazi nivo školske priredbe i elementima neophodnim za ukupan pozorišni doživljaj – scenografijom, kostimom, šminkom, muzikom i korišćenjem svetla i zvučnih efekata dokazuje da su škole Festival shvatile kao važnu komponentu svoje delatnosti. Pohvale, takođe, zaslužuje i publika, koja je punila salu Doma kulture. Uz neizbežno navijanje za svoje, predstave su praćene sa pažnjom i interesovanjem.

Miloš Kovačević

Miloš Kovačević (Foto: Ljuba Ranković)

Na Srednjoškolskom festivalu najbolji je bio Dramski studio Valjevske gimnazije sa „Galebom” A. P. Čehova, u režiji Miroslava Trifunovića, a Milica Janevski, za ulogu Irine Nikolajevne Arkadine, dobila je nagradu za glavnu žensku ulogu. Dramska grupa Tehničke škole dobila je drugu nagradu za komad „Kući” Ljudmile Razumovske, u režiji Milke Erić Vasiljević. U ovoj predstavi nagrađeni su za najbolje epizodne uloge Festivala Uroš Milinović kao Foma i Milica Vuković kao Tanja Riđa. Treće mesto zaslužila je predstava „Bela ruža” po tekstu Lilijan Garet, u adaptaciji i režiji Milana Nešovića. U ovoj predstavi Miloš Kovačević dobio je prvu nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu.

 

Poznata bajka „Pinokio” u izvođenju Dramskog studija OŠ „Sestre Ilić” i režiji Sandre Sofronić, najbolja je u konkurenciji osnovaca. Za epizodne uloge Lisca i Mačka nagrađeni su Ljiljana Davidović Arsenijević i Lazar Petrović. Drugo mesto sa predstavom „Prolećni sastanak”, po izboru stihova iz poezije Desanke Maksimović koji je znalački načinila Ljiljana Terzić a na scenu postavila Stana Isailović pripalo je OŠ „Desanka Maksimović”. Treći među osnovcima su mladi glumci iz OŠ „Andra Savčić”. Igrajući u „Juliji i Romeu” Branka Milićevića, Đurđa Damnjanović kao Grofica i Marko Vukojević kao Đovani dobili su nagrade za glavne uloge.

Po svemu onome što se ovih devet večeri zbivalo, treći pozorišni Festival treba već sada uvrstiti u valjevski kulturni kalendar.