prva strana

Petak, 29. Mart 2024.

Revija KOLUBARA - Jul 2005 > ljudi

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

in memoriam

Prota Vladan Kovačević

1929-2005

Redakcija Revije KOLUBARA

U svom domu u Brankovini umro je 23. juna 2005. godine prota Vladan Kovačević, dugogodišnji sveštenik Brankovinske crkve. Desetak godina je bio srčani bolesnik. Njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo u jesen prošle godine a naročito od sredine ovog juna. Po sopstvenoj volji, poslednje dane je proveo u svojoj kući, nedaleko od crkve i stare škole.

 

Vladan Kovačević (Foto: Ljuba Ranković)

Prota Kovačević je sahranjen na brežuljku iznad crkve, obraslom grabovom šumom, gde je nekada bilo seosko groblje. Sam je odabrao to mesto za svoje posmrtno prebivalište.

 

Na vest o smrti prote Vladana Kovačevića, pokojnikovoj kući su se uputili mnogobrojni prijatelji i poznanici, njegovi i njegove porodice, da mu se poklone i da srodnicima izjave saučešće. Uveče je kovčeg prenesen u Brankovinsku crkvu.

 

Sahrana je sutradan počela opelom u crkvi koje je vodio šabačko-valjevski episkop Lavrentije a sa njim je služilo oko 50 sveštenika većinom iz ove eparhije, ali i iz Beograda i sa drugih strana. Opraštajući se od pokojnika, episkop Lavrentije je poželeo da on bude trajan uzor mladom sveštenstvu. Sveštenici su zatim izneli kovčeg, s njim na rukama obišli oko crkve i onda ga postavili ispred ulaza u hram. Tu su prisutnima obratio Zdravko Ranković, urednik Revije „Kolubara” koja je protu još početkom 1995. godine proglasila za Valjevca ličnost godine, ističući da će prota Vladan Kovačević ostati dugo u pamćenju. Ljudi će ga se rado i često sećati, o njemu će se još dosta govoriti i pisati. Članovi Crkvenog odbora su potom kovčeg sa telom pokojnika preneli do mesta gde će ono za svagda počivati.

 

Sahrani prote Kovačevića i oproštaju sa njim prisustvovali su njegovi mnogobrojni parohijani iz Brankovine i obližnjih sela, a takođe i prijatelji, poštovaoci i poznanici iz Valjeva i Beograda. Prisustvovali su i predstavnici mnogih kulturnih i drugih institucija. Takođe i potomci znamenitih brankovinskih Nenadovića i srodnici Desanke Maksimović.

 

Porodici prote Kovačevića stigli su mnogobrojni telegrami sa izrazima saučešća u žalosti zbog gubitka koji ih je zadesio. Uputili su ih: Matija Bećković, pesnik, Matija Nenadović, arhitekta, Sreten Ugričić, direktor Narodne biblioteke Srbije, Radomir Popović, teolog, Jovan Tomić, predsednik valjevske opštine, Đorđe Nenadović, glumac, Dušan Mihajlović, političar, Milenija i Darko Marušić, arhitekte, Slobodan Ž. Marković, profesor univerziteta, Milenko Krstić, načelnih SUP Valjevo...