prva strana

Četvrtak, 25. April 2024.

Revija KOLUBARA - Jul 2005 > kultura

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Valjevci u Banatskom Brestovcu

Glavna nagrada Miroslavu Jeremiću

Ljiljana Ljiljak

Junski dani fotografije u Valjevu: retrospektiva Đorđa Bukilice u Galeriji Narodnog muzeja, a u „34” crno belo svedočenje, tridesetak godina staro, o svetu koji nestaje, o selu Tepci na Durmitoru, Boška Đokovića. U te dane stiže vest da je Miroslav Jeremić za kolekciju dobio prvu nagradu na međunarodnoj izložbi u Banatskom Brestovcu. Vest stiže preko Beograda, sa zakašnjenjem.

 

Miroslav Jeremić (Foto: Ljuba Ranković)

O detaljima, pod lipom kod Muselimovog konaka u mirisno predvečerje, saznajemo više od samog autora koji je više fasciniran Valjevcima u Banatskom Brestovcu. Kratak, dragocen razgovor dok Miroslav Jeremić pogleda da li stižu polaznici škole fotografije pri Gimnaziji u kojoj on prenosi svoja znanja.

 

„Zašto bi za Valjevce mogao biti zanimljiv Banatski Brestovac ni ja nisam znao dok nisam tamo otišao. Većina stanovnika tog sela kod Pančeva poreklom je iz naših krajeva. Kada je posle Drugog svetskog rata bila kolonizacija, došli su u to selo, osamdeset odsto njih je iz Valjevskog kraja. Mi, Valjevci, uvek ponesemo flašu rakije domaćinima, a oni nam u Brestovcu uzvrate sa: ,Naša valjevska!’. ,Kako naše Valjevo?’, pitam se u čudu. ,Čije Valjevo, ljudi, ko koga ovde sad okreće?!’. I onda mi oni ispričaju da su poreklom Valjevci. Banatski Brestovac je naselje kao naša Pecka, na primer. Naseljavali su se iz Osečenice, Slavkovice, Moravaca, Ivanovaca, Barzilovice, sve do Krčmara“, kaže Miroslav Jeremić.

 

Malo se zna o toj izložbi?

 

- Izložba je deo (izlagačkih) aktivnosti klubova u okviru Foto-kino saveza Srbije. Svaki klub ima svoju izložbu, kod njih je tema „Čovek i priroda“, a ove godine bila je međunarodna izložba jer je bilo autora iz Rumunije, Bugarske, Mađarske... Izložba ima veoma lep katalog, rejting i kvalitet. Drago mi je da sam dobio nagradu, ali mi je draža jedna druga stvar, a to je da je ponovo zaživeo fotografski život u Valjevu. U Gimnaziji postoji foto-sekcija koja veoma lepo radi. Sva ta deca se polako uključuju u izlagački život, pa su me naterali da i ja sa njima izlažem. Kad počne nova školska godina, imaćemo šta da kažemo.

 

Ima kontinuiteta u tvom radu s mladima, u Dom omladine, sa Istraživačima...

 

- Pa, neka bude tako, da kažem neskromno. Uvek postoji interes, ali je veoma važno da postoji neki način organizovanog rada. To je bio veliki problem. Gimnazija je povukla prvi, pravi potez. Valjevo ima izuzetno dobre autore, Milan Marković ima najveća priznanja u fotografiji, predsednik sadašnjeg Foto kino saveza Srbije je Branislav Brkić, trenutno najaktivniji i najuspešniji izlagač, takođe Valjevac, Dragiša Medenica (najstarija generacija ne posustaje) neprekidno izlaže, tu se pridružuje i Branko Matić...