prva strana

Utorak, 23. April 2024.

Revija KOLUBARA - Avgust 2005 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

pisma

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Julsko preznojavanje

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Prosuta malina * Mršava žetva * Čume na valjevskim putevima * Štrajk u „Napredu” ili razvejavanje mita o „sedmoj sili” * Kafe-kultura i renesansa folk saborovanja * Trijumf Abraševićevih „Seoba”

2. U Pfafenhofen otputovalo 20 odabranih valjevskih srednjoškolaca i troje profesora nemačkog jezika * Mladi Mioničanin Nikola Ilić upisao studije glume u Novom Sadu.

 

3. Kišni i tmurni Dan maline u Brankovini. Najboljim malinarom proglašen Mladen Marić iz Sušice.

 

5. Zbog kiše prekinuta tek započeta žetva ječma * S večeri, nezadovoljni malinari kojima više gotovo i ne otkupljuju „zlatno voće”, ili za mizernih 10-30 dinara, demonstrativno prosuli nekoliko tona maline * Mali lajkovački folkloristi doputovali sa turneje u Riminiju.

 

7. Počeo upis u srednje škole. Dovoljno mesta za sve nove đake. U Valjevu najveća navala za upis u Medicinsku školu * Valjevska opština za renoviranje „Srbijankine” hladnjače priložila 1,4 miliona dinara. Premalo i prekasno za prihvat maline. Samo u Podgorini dnevno propada više od dva vagona ovog voća * Najlepšim dvorištima u Osečini proglašene „zelene oaze” porodica Gavrilović, Nikolić, Krsmanović i Simić (gradonačelničko, kako i valja).

 

8. Ozvaničena saradnja Medicinskog fakulteta iz Kragujevca i Valjevskog Zdravstvenog centra * Tinja sumnja da je pravi vlasnik Preduzeća za puteve „Valjevo” „mafijaš“ Ljubiša Buha Čume. Putari kažu: „Važno je da se radi”.

 

9. Ozvaničen štrajk kolektiva lista „Napred” zbog imenovanja direktora i urednika Jovana Bugarskog * U hotelu „Grand” predstavljena knjiga sećanja Dušana Mihajlovića „Povlenske magle i vidici” * Jaka kiša i grad (uprkos 300-tinak ispaljenih raketa) načinili ogromnu štetu voću, usevima i putevima u Podgorini, Kačeru i Kolubari.

 

11. Sabiranje štete od nevremena. Minule dve večeri pala 44 litra kiše * Lajkovačka skupština donela detaljan plan industrijske zone na 110 hektara i olakšice za iseljenike sa kopova Malog Borka i Skobalja * U Valjevu 50-tak mladih srpskih folklorista iz australijske prestonice Kambere na pokloničkom putovanju kroz stari zavičaj * Glumac Ivan Bekjarev otvorio Ljiške letnje večeri.

 

12. Petrovdanske narodne svečanosti u Kamenici. Otvorena etno-kuća * Zaoštravanje odnosa u listu „Napred”; ulaz u redakciju štrajkačima onemogućava privatno obezbeđenje „Doberman”!

 

13. Najavljena pomoć Vlade opštinama stradalim u nevremenu – Ljigu 10 a Valjevu četiri miliona dinara * „Si end Si” („Voda-voda”) dobio evropske certifikate kvaliteta „hasap” i „ISO 9001” * U Ljigu trubači Dejana Lazarevića uz knjigu Dragana Babića „Priča o trubi”.

 

14. Iz Fonda za razvoj „Srbijanki” za aktiviranje hladnjače stiglo 10 miliona dinara * U Skupštini prvi (neuspešni) pregovori „Napredovih” štrajkača sa osnivačem * U Lajkovcu predstavljena knjiga Božidara Rajčića o čuvenoj pruzi i Lajkovčanima * Sudija Saša Obradović sa romanom „Mardijan je najzad mrtav” otvorio Događanja u bibliotečkom dvorištu * U Ljigu glumac Mirko Babić kazivao misli Vladike Nikolaja * Između „Bukve” i „Zlatibora” džezom počeli kafe-programi „Leto 2005” * Kasno noćas stigla vest o trijumfu „Abraševićeve” predstave „Seobe” na Festivalu festivala u Trebinju: čak sedam od devet mogućih „Zlatnih maski”.

 

15. U Dučiću svečano otvoreno 4,5 kilometra novog puta kroz selo * Iz redakcije „Napreda” noćas odneta oprema, navodno na remont! Spolja angažovana redakcija izdala novi broj lista. Kako-tako... Gde se dede novinarska solidarnost?

 

16. Na Svetski dan borbr protiv hepatitista upozorenje da je u Valjevu sve više obolelih, posebno među mladima. Za pet godina 60 novoobolelih * U kafeu „Bukva” slike Ane Pušice.

 

17. Prelep dan za Kosidbu na Rajcu. Najbolji: oficir Miloš Cvjetičanin * U Valjevu zaprašivanje protiv komaraca * Na „Čobanskim danima” u Kosjeriću prva truba Srbije mlada Mirjana Petrović iz Jabučja * Na Divčibare stigla na letovanje prva grupa od 330 dece sa Kosova.

 

18. Počela isplata otpremnina od 200 evra po godini staža za 360 radnika Krušika * Treniranje strogoće: direktor „Napreda” Jovan Bugarski dao otkaze novinarima Radenki Filipović, Zoranu Milovanoviću i Slobodanu Ćiriću * IRD odobrava 45 donacija do 5.000 dolara za programe samozapošljavanja * Počela Letnja saborovanja u Duhovnoj biblioteci „Otac Justin”.

 

19. Ratari grabe već oštećenu pšenicu sa polja. Iz Tamnave neki žeteoci svedoče da je nema više nego što je bačeno semena * Na Divčibarama popravljaju električnu mrežu. Turizam zamro, ali je nezapamćena potražnja za placevima po ceni i od 1.000 evra za ar.

 

20. U nategnutoj raspravi Skupština opštine Valjevo ipak podržala izgradnju toplane i gasifikaciju grada kao i nastavak izgradnje brane Rovni * Izgradnja hodočasničkih puteva, najpre od manastira do rodne kuće vladike Nikolaja u Leliću * Sećanjima na Vojvodu u Struganiku i Mionici počeli Mišićevi dani. Glumac Mihailo Janketić o 20 godina svog saživljavanja sa Mišićevim likom.

 

21. Sa prosekom plata od desetak hiljada dinara Valjevo i dalje na začelju u Srbiji (prosek 18.000). Nešto bolje plate u Lajkovcu, Ubu, Ljigu, pa i u Osečini * Opozicione partije podržale štrajk kolektiva „Napreda” * U Osečini počelo uređenje vojničkog groblja iz Prvog svetskog rata * Na Mišićevim danima veče glumca Zorana Ćosića * U dvorištu Valjevske biblioteke Mihailo Pantić sa zbirkom priča „Ako je to ljubav” * Na Ubu koncert grupe „Galija”, dar „Kopova” za Dan rudara.

 

22. Navala na Valjevsko obdanište za prijem još 517 dece. Na sreću, od septembra novo obdanište u Brđanima * Mišićevo varoško veče i koncert novih folk zvezda „Granda” * U izdanju KUD „Đerdan” objavljen Leksikon sa 271 piscem Valjevskog kraja koji su priredili dr Toma Đurić i Branka Jović * U kafeu „Bukva” izložba indijske slikarke Skarlet Baptista.

 

23. Pod pokroviteljstvom Britanskog saveta u Istraživačkoj stanici u Petnici završena Prva međunarodna itraživačka škola sa 15 učenika i studenata iz osam zemalja * Završno veče Mišićevih dana kao uvod u Sabor u Guči.

 

25. Obnovljena 3,5 km vodovodne mreže za Paune, Mrčić i deo Đurđevca * Zvaničan podatak da 11 protivgradnih stanica u Podgorini ima samo 38 raketa od kojih ona u Dragodolu nema ni jednu. Ne daj bože novog grada. Iz Podgorine danas i bolja vest: od nove godine 17 porodica dobilo treće dete kojima je uručena opštinska pomoć od po 10.000 dinara.

 

26. Iz Republičke agencije za privatizaciju izvestili da nema osnova za poništenje ugovora o prodaji „Uzora”. Ko to gotovo dve godine obmanjuje nesrećne švalje u štrajku? * U Tešnjaru završnica snimanja filma „Ivkova slava” reditelja Zdravka Šotre. Tešnjar čista nostalgija, „staro, staro mi dajte” * Posle dnevnih 34 stepena uživanje 1.500 Valjevaca na prvom noćnom kupanju u Petnici.

 

27. Valjevci se obrukali u Republičkoj akciji davanja krvi. Odazvalo se samo njih 16, uglavnom gastarbajtera na letovanju u zavičaju! * S večeri teška havarija na Beopetrolovoj pumpi gotovo u centru Valjeva. Izlilo se oko 8,5 tona benzina! Grad bio na ivici katastrofe * Miting protiv „nenarodne vlasti” nezadovoljnih građana Naselja „Milorada Pavlovića”, odnosno „Radničke kolonije” * Poništeni otkazi novinarima „Napreda”.

 

28. Loše vesti i za „Stefil”. Stečaj ili privatizacija uz prethodno vraćanje duga od 420 miliona i više nego prepolovljen broj radnika (400 višak) * Presabiranje šta se Valjevu moglo desiti izlivanjem benzina na temperaturi od 35 stepeni i ko je za to odgovoran * U Banji Vrujci počeo Sabor narodnog stvaralaštva „Prela i posela” * Na Povlenu pohod planinara Srbije u organizaciji istoimenog valjevskog društva * Na Divčibarama veliki „Slou vilsov” skup motorista počeo koncertom „Ortodoks Keltsa” * Folkloristi „Abraševića” otputovali na jednomesečnu turneju po Severnoj Italiji.

 

30. U Banji Vrujci gosti fabrike vode i Mionice predstavnici singapurske firme „Arteksta” i 30-tak novinara iz Jugoistočne Azije * Nepodnošljiva vrućina...

 

 

Prašte bombe islamista po Londonu, Šarlm el Šeiku i Bodrumu a mi smo i dalje u grdnim nesporazumima sa samima sobom. Jedan sedobradi „mudrac” reče i ne trepnu: „Ako se Crnogorci otcepe – biće naši najljući neprijatelji!” U letnjoj omami sve pršti od jeftinih festivala i saborovanja. Hit sezone je „Sve je isto, samo njega nema”.