prva strana

Petak, 19. April 2024.

Revija KOLUBARA - Oktobar 2005 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Septembarske ujdurme

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Afera „Pancir” * Mito u Specijalnom sudu * U odbrani Oficirskog doma zajedno četnici i partizani * „Uslovna sloboda” u Belanovici * Mladi slikarski geni/ji/ u Valjevu

1. Školska godina opet počela štrajkom. Danas, doduše, samo u Osnovnoj školi „Nada Purić” * „Evropa bus” počela gradnju svoje autobuske stanice u Valjevu * U Galerija „34” zanimljiva mladalačka izložba grafika i stripa Nemanje Radovanovića i Nikole Blagojevića.

2. Gotovo sve škole u štrajku, uglavnom sa skraćenim časovima na 30 minuta.

3. U Osečini otvorena Škola za mlade voćare, 38 seoskih mladića radih da opstanu na svojoj zemlji. Podrška Ministarstva, Komore i „Podgorina-fruhta” * U Valjevu Regionalna ovčarska izložba. Šampionski pehar pripao Draganu Rankoviću * U Valjevu i Brankovini Liberali Srbije – Pokret za Valjevo obeležili svoju 15. godišnjicu * Na tradicionalnoj akciji u Brankovini 111 dobrovoljnih davalaca krvi * Peti gospojinski susreti crkvenih horova, ovog puta iz Kruševca, Novih Banovaca, Šida i „Hadži Ruvim” iz Valjeva.

5. KUD „Abrašević” dobio Zlatnu plaketu Saveza amatera Srbije, povodom stoletnice ali i velikog uspeha sa predstavom „Seobe”.

7. U „Glasu crkve” predstavljena knjiga – životopis prote Milana Jankovića „Na izvorima neumornoga služenja”.

8. U Leliću, kraj rodne kuće sv. vladike Nikolaja, postavljen kamen temeljac za crkvu.

9. U Valjevu povratak nekadašnjih đačkih internata, ali i otvaranje prvih studentskih domova. Prvi privatni internatski centar „Titan Prometej” za 61 đaka i studenta po ceni od 100 evra. Istovremeno, u nekadašnjem radničkom hotelu „Jablanica” smešteno prvih 45 od mogućih 100 mladih školaraca i studenata po ceni od 51 do 71 evra. Možda je skuplje, ali je bolje nego kod gazdarice.

10. Mali Valjevac Mitar Rebić u zdravlju i veselju proslavio prvi rođendan, iako fenomen po rođenju u petom mesecu trudnoće * Prirodni ambijent uz reku Gradac privlačan i ekskluzivnim gostima, poput danskog ambasadora Rubena Madcena koji je i ovog vikenda uživao na „Šarenom platnu”.

11. Na Danima šljiva (gotovo bez šljiva) u Koštunićima najbolje rakije Tomislava Jokića iz Valjeva i Radoslava Atlića iz Trnjaka kod Uba.

12. U posetu Celju, Ljubljani i Zagrebu 30-tak privrednika iz Valjeva, Šapca i Loznice * Ohrabrujući podaci od 15 odsto (oko 5.000) uvećanom zapošljavanju u Valjevu. Nažalost, mnogi i dalje ostaju bez posla * Uvek ima neka „aska” za džangrizave i razmažene stanare: u Kolubari dva hoće da poruše dečje improvizovano igralište. Kamo sreće da su ga i sami napravili.

13. Traju lepi, topli dani poznog leta. Ipak, lokalna oluja jutros nanela dosta štete seljanima tamnavske Slatine, Pambukovice, Raduše a i na Ubu ostali bez struje * Blokadom ulaza u zgradu Valjevske opštine vojni invalid Živko Ristić iznudio propusnicu radi povlašćenog parkiranja * U „Gradcu” najavili štrajk upozorenja zbog smene Upravnog odbora bliskog većinskom sindikatu * U Galeriji „74” u Beogradu izložba fotografija Tomislava Grujičića „Nasleđe kroz moj objektiv”.

14. U Valjevu se oglasila Koalicija mladih „Vakum” koja za programe afirmacije rada i stvaralaštva mladih traži finansijsku podršku Opštine * U Osečini književno veče Živote Filipovića pod nazivom „Vizije sa visije”.

15. Na obnovljenom Vojničkom groblju u Valjevu obeležena 90. godišnjica proboja Solunskog fronta i predstavljena knjiga – dnevnik ratnog hirurga Arijusa Van Tinhovena „Strahote rata u Srbiji”. Ovaj Holanđanin je bio među prvim počasnim građanima Valjeva. U isto vreme na Partizanskom spomen-groblju na Petom puku počast palima u borbi za oslobođenje Valjeva 1944 * U Kazneno-popravnom zavodu za starije maloletnike vladika Lavrentije otvorio molitvenu kapelu * U izlogu „Bukve” fotografije mladih speleologa sa Maganika.

16. Ideološki zaslepljeni vandali skinuli državnu zastavu sa Partizanskog spomen-groblja. Zaštitari i komunalci vraćaju dostojanstvo i sjaj spomeniku Stevanu Filipoviću na Vidraku koji će iznova i svetleti * Republička direkcija najavila u Valjevu popravku puteva ka Divčibarama (preko Rajkovića i Bogovađe) * Hor „Hadži Ruvim” sa dirigentnom Draganom Vasiljevićem u elitnom društvu za horsko natpevavanje na Mokranjčevim danima u Negotinu.

18. Delegacija Valjeva na svečanostima Nikšića obnavlja saradnju sa nekad zbratimljenim gradovima, uz Nikšić i sa Koprom.

19. Kraj lepih dana. Naglo zahlađenje sa kišom i temperaturama do 12 stepeni * Mionička opština pozvala šljivare da obnove voćnjake novim zasadima na bar 20 ari * U Valjevu novih 40 kredita za samozapošljavanje od 90-150 hiljada dinara. Čak 19 kredita za nezaposlene roditelje, potom invalide i mlade * U Lajkovcu počeli pregledi i obeležavanje oko 6.000 goveda * Nemački humanitarac dr Gerhard Petri doneo puno pomagala invalidima u Mionici.

20. I dalje zebemo na kiši * Fabriku vijaka „Gradac” posetili predstavnici ugledne engleske firme „Kaparo grup”, zainteresovane za kupovinu * Pet boračkih organizacija u Valjevu (pa i partizani i četnici) jedinstveno protiv prodaje Doma Vojske * U jeku cvetanja opasni korov ambroziju niko ozbiljno ne uništava. Ima je svugde, ponajviše na groblju.

21. Lajkovčani najzad dobili lepu, modernu zgradu pošte * Ubski ekološki fond uputio 60-toro astmatičnih mališana na oporavak na Bukulji. Bolje bi bilo da pare usmere na ozdravljenje tamnavskog vazduha, zbog kojeg su deca i obolela.

22. Uspešan Jesenji sajam zapošljavanja u Valjevu sa 30-tak ozbiljnih poslodavaca, među njima i „Sinalko” za fabriku sokova u Vrujcima * U saradnji sa IRD počela izgradnja nove ubske stočne pijace. Istovremeno počinje i izgradnja natkrivene zelene pijace u Mionici * „Abraševićeva” predstava „Seobe” na Pudarskim danima u Irigu * U Valjevu predstavljena fotomonografija Dragiše Medenice „Desanka Maksimović u zavičaju”.

23. Sa Vladom dogovorena obustava školskog štrajka, ali Unija prosvetnih radnika ne odustaje od svojih zahteva, te tako sve škole u Valjevu i dalje rade skraćeno * Pokrenuta državna procedura za privatizaciju „Napreda” (prikupljanje ponuda) * Na keju otkrivena skulptura u slavu šaha – poklon vajara Mila Jevtića i Šah kluba „Sv. Nikolaj”.

24. Atletičarka Tamara Marković treća na Balkanskom prvenstvu na 800 metara * U Belanovici se snima film Miroslava Živanovića „Uslovna sloboda”.

26. U Žabarima novi slučaj svinjske kuge * Dolazak u Valjevo „Rajfajzen banka” najavljuje spremnošću da pomogne toplifikaciju grada * U Osečini, u tek otvorenoj varoškoj galeriji, izložba fotografija Branka Matića „Osečanska Podgorina”.

27. Više od 150 prvoklasnih simentalskih junica i krava na 25. regionalnoj izložbi u Lajkovcu. Najbolji odgajivač Marko Milosavljević iz Dučića * Varaždinska „Vindija” (novi vlasnik mlekare u Lajkovcu) najavila prijem 200 radnika * Promocija Karić univerziteta u Valjevu sa prvih 35 studenata * U Galeriji „34” izvrsna izložba petoro slikarskih akademaca: Željka Vitorovića, Tamare Jeremić, Vlade Pantelića, Tamare Pantić i Nikole Romanovića * U restoranu „Zlatibor” retrospektiva ubskog slikara Bate Mušickog.

28. Klanica „Divci” među prvima sa sertifikatom HCCP, uslovom za izvoz hrane * U Ribnici na temeljima stare počela rekonstrukcija crkve brvnare * U Osečini uz pomoć Uprave za sport uređuju sportske terene * U Lajkovačkoj biblioteci pesnik Ljubomir Simović sa novom zbirkom „Učenje u mraku”.

29. U Valjevskoj biblioteci i knjižari „Plato” Milorad Pavić sa svojim „Romanom kao državom”.
 
Septembar zaglušen državnom brukom zbog nabavke skupocene opreme za razbacanu vojsku, podmićenih tužilaca i sudija Specijalnog suda, hapšenja bivšeg pravnog ministra Vladana Batića... U Valjevu i naokolo vlada neko čudno zatišje i pomirenost sa običnošću. Uobičajilo se i pola sata školskog časa. Na Gradskom trgu odavno stoji italijanski grafit: „Che cosa merita vedere in ljuesta città?” (Šta vredi videti u ovom gradu?) a na Višoj školi još opasniji je potpis autora grafita – „Generatia sconvolta” (Smućena generacija”).