prva strana

Petak, 26. April 2024.

Revija KOLUBARA - Novembar 2005 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Oktobarske strepnje i utehe

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Ptičji grip * Vojnička samoubistva * Šok metak * Oporo sećanje na 5. oktobar * Mokra polja * Valjevo fakultetski grad * Mionica akademska varoš * Listopadni Džez fest * Osveženi Ubski memorijal

1. Kišno i hladno na samo 10 stepeni. Ipak lepi i bogati Dani gljiva na Divčibarama. Nagoveštaj da bi ovde mogao da bude centar za gajenje luksuznih tartufa.

2. U Belanovici osnovano Zavičajno društvo „Kačer i Kačerci" * Posle pola veka Valjevski šah klub ponovo u Prvoj ligi.

3. Krušikovoj fabrici lovačke municije Velika zlatna medalja Novosadskog sajma za metak „Šok 30", namenjen vojsci i policiji * Počela nastava za oko hiljadu studenata na Višoj ekonomskoj školi i četiri novoosnovana privatna fakulteta u Valjevu („Singidunum", „Mega trend", „BK" i „Fabus"). Sve sami budući bankari i menadžeri * Zbog izostanka gradonačelnika Save Sarića Ubska skupština bez rasprave o najvažnijim poslovima, poput sporazuma za regionalnu deponiju * U Pančevu umro fudbalski trener Dragoljub Milošević Bebica.

4. Na Ubu sa AD „Kopovi" dogovorena eksploatacija gline u novom rudniku Bojbrdo * Prva nagrada na arhitektonskom konkursu za stotinak socijalnih stanova „Habitat" u Valjevu beogradskom timu Abidić-Milovanović – Olja Jovanović (Valjevka). Treća nagrada Valjevcima Miloradu i Ivanu Obradoviću.

5. Sećanje na petogodišnjicu oktobarskog demokratskog prevrata. Radnica „Stefila" žalili se na penziju od samo 4.000 dinara, jedan kaže da živi gore, drugi da se samo oseća slobodnijim. Ozbiljne opomene političarima * Ratari strepe, jer kukuruz još nije zreo za branje * Slovenački „Kemis" i „Inos-Balkan" iz Valjeva osnovali preduzeće za preradu rizičnog otpada * Neprijatno iznenađenje: mimo Valjeva Ministarstvo odbrane Kasarnu „Kadinjača" kraj parka Pećina dalo u zakup zimskoj službi za održavanje puteva!

6. U saradnji sa nemačkom organizacijom za tehničku pomoć GTZ Komora obučava stručnjake za kvalitet proizvoda i usluga * Ubača i Tamnava zagađene amonijakom a novi Ubski vodovod nikako da proradi jer prvi laboratorijski nalazi nisu najbolji * U jeku Dečje nedelje sjajan brifing lajkovačkih mališana kod gradonačelnika Vladana Čolovića. Deca traže bazen – gradonačelnik kaže: „Teško", traže igralište i klupe – gradonačelnik kaže: „Može!"

7. „Srbijanka" na ivici stečaja, jer je stiže i prinudna naplata višegodišnjeg poreskog duga * U Brđanima otvoreno prvo obdanište * Na Ubu Memorijal „Raša Plaović" otvoren izvrsnom izložbom iz kolekcije beogradske galerije „Haos" * U Valjevu predstavljena knjiga Milorada Belića „Komitski vojvoda Vojislav Tankosić".

8. U velikoj gradskoj akciji čišćenja obala Gradca izneto pet tona đubreta.

10. Posle više od mesec dana većina škola prekinula štrajk * U Tamnavi počelo ispitivanje kvaliteta vode iz više od 700 bunara * Predstavljen „Leksikon pisaca Valjevskog kraja" * Na Memorijalu „Raša Plaović" izvrsna predstava „Tre sorele".

11. Uveče u Valjevskom muzeju izložba majstorskog tradicionalnog nakita i zlatoveza iz zbirke Užičkog muzeja.

12. Lajkovački agrarni budžet obezbeđuje podizanje 20 hektara novih šljivika i sa 780.000 dinara brine o stočnom podmlatku * Blago Miholjsko leto u Brankovini sa pesnikom Slobodanom Stanišićem.

13. Mionički predsednik Milan Matić posetio i darovao sedmočlanu porodicu Radmile i Miodraga Andrića u selu Mionici sa tek rođenom Suzanom, Nevenom (2), Ivanom (3), Nenadom (14) i Ivanom (16). Rodila ih majka! * U Institutu za savremenu istoriju serija tribina „Istorija bez distance" počela analizom knjige Dušana Mihajlovića „Povlenske magle i vidici".

14. U kasarni u Pirotu ubio se vojnik Darko Milovanović iz Lajkovca. Prethodnog dana samoubistvo još jednog vojnika. Nesrećni dečaci „godine raspleta" nisu spremni za vojsku * U hotelu „Grand" Skupština udruženja seoskih domaćina u turizmu Srbije * Na ubskom memorijalu Prvi salon fotografije.

15. Kad ne ume Valjevo, u Aleksandrovcu priređeni „Dani Milovana Glišića" * U „Politikinoj" ediciji „Biseri srpske književnosti" knjiga Radovana Belog Markovića „Limunacija u Ćelijama".

16. Uprkos pretnje ptičjim gripom valjevski lovci posle lova na fazane raportiraju: Lovište čisto!

17. Za automatski dalekovodni rastavljač inovatori „Interprojekta" iz Valjeva Nikola Popović i Radovan Mišović (iz Radio Valjeva) osvojili Zlatnu medalju „Nikola Tesla" na sajmu u Novom Sadu * Na Svetski dan borbe protiv siromaštva podsećanje da je u Valjevu na socijalnoj pomoći više stotina porodica sa nezaposlenim hraniteljima i više od 200 siromašne dece * Valjevsko opštinsko veće odbilo zahtev da grejanje poskupi čak 50 odsto.

18. Posle mnogo neizvesnosti oko kvoruma, Valjevska skupština utvrdila rebalans budžeta  Zbog umanjenih plata kolega u Obrenovcu danas nema nastave u Valjevskoj gimnaziji, Poljoprivrednoj i Tehničkoj školi * Zahvaljujući Ekološkom fondu i renti od ugljenokopa Lajkovčani uložili pet miliona dinara u opremanje komunalnog preduzeća * U Valjevskoj gimnaziji predstavljena knjiga Miloša Paramentića „Petnaest godina boje mraka".

19. U Mionici otvaranje odeljenja Više poslovne škole iz Čačka sa prvih 35 studenata * U Bogovađi obnovljen manastirski konak u kojem je 1805. zasedala prva srpska vlada * Pesnik Dobrica Erić dva dana među seoskim đacima u Tamnavi.

20. Valjevski srednjoškolci masovno daju krv. Em humani, em dva dana ne idu u školu * U karabinima kragujevačke „Zastave" za američki „Remington" biće i precizni delovi mioničkog „Mikroliva" * Švajcarska firma „Riverteks" zainteresovana da gradi hotel na Divčibarama * Svi valjevski džezeri i „Blu family" iz Pančeva oglasili početak 21. džez festa u Valjevu.

21. Obeleženo 40 godina Centra za socijalni rad u Valjevu * Oko 140 zdravstvenih radnika u Valjevu rado bi u penziju sa otpremninom. Slična mogućnost oglašena i za prosvetare * I pored učestalih nepogoda i stradanja valjevski poljoprivrednici ne osiguravaju letinu i imovinu * Na Valjevskom džez festu Džez orkestar RTS sa posvetom Reju Čarlsu, Kvintet Bate Božanića i Bend Vasila Hadžimanova * Na Ubskom memorijalu Ljiljana Habjanović sa knjigom „Svih žalosnih radost".

22. Valjevo domaćin Republičkog izviđačkog višeboja * U završnici ipak uspešnog i dobro posećenog Džez festivala Kvartet Save Miletića, Pera Džo bluz bend i sastav Jovana Maljokovića.

24. Humanitarci „Intersosa" spremni da otkupe pet zamrlih seoskih domaćinstava za izbeglice u Valjevu. Prva okućnica već zagovorena u Gornjoj Bukovici * „Podgorina-fruht" u Osečini gradi novu hladnjaču za 4.000 tona voća * Psihoterapeut Marjan Tošić iz Valjeva prvonagrađen na Festivalu animiranog filma u Čačku za film „Na dugom putu", nadahnut slikama Katarine Marinković.

25. Osečina traži otvaranje odeljenja Poljoprivredne, Medicinske i Tehničke škole kako bi zadržala svoje mlade ljude koji nepovratno odlaze iz zavičaja * Na Ubu predstavljena knjiga profesora Slavka Rankovića „Hronika sela severoistočne Tamnave".

26. Vojska prihvatila ponudu Valjeva da kupi njen Dom u zamenu za četiri stana i 33 miliona dinara * U hotelu „Grand" trodnevno savetovanje o maloletničkom pravosuđu (manje kažnjavanja – više prevaspitavanja).

27. Otpust duga za struju od 77 miliona dinara veliko olakšanje „Srbijanki", „Stefilu", „Ferumu" i sličnim gotovo propalim preduzećima * Izvestan dolazak slovenačkog „Merkatora" pošto je danas kupio plac u krugu „Remonta", urbanistički opredeljen za robnu kuću * Sa 42 miliona dinara od sudske prodaje pet „Divinih" lokala biće namirene dvogodišnje plate više stotina radnika. Malo-pomalo „Divu" pojedoše dugovi * Stiglo 5.000 vakcina protiv gripa za najugroženije Valjevce.

28. Nedelju dana posle zabrane „šetanja" živine valjevski seljaci ne mare za ptičji grip. Veruju da je u pitanju nova belosvetska zavera. Živinu zatvaraju koliko da ne plate kaznu * „Krušik" potpisao dugoročni ugovor sa „Jugoimportom". Lep udeo Namenske u poslu sa „Remingtonom" * U Valjevu predstavljen efikasan, jeftin i zdrav sistem za prečišćavanje voda „mokra polja". Spas za već gotovo neupotrebljive vode Jadra, Ljiga i Kolubare * Raspodela 20.000 sadnica prvoklasne šljive po upola manjoj ceni. Ipak, valjevski voćari se baš ne otimaju za nove šljivike * Na Ubu glumac Dragan Mićanović, dobitnik nagrade „Raša Plaović".

29. Posle dve večeri u Lajkovcu, završnica Međunarodne smotre folklora „Kolubarski vez" u Ljigu * Na stotine Valjevaca vikenduje u Beogradu zbog Sajma knjiga, neretki i koncerta Fila Kolinsa * Kraj poslednje sedmice poznog miholjskog leta koje nas je ogrejalo i utešilo.
 
Možda će nas ptičji grip i omanuti. Možda će MMF i popustiti „stezanje kaiša". Ali, pregovori o Kosovu ne slute na dobro. Gomilaju se strepnje, neizvesnost i oskudica. Vođe bi morale da se sete Čerčila koji je svom narodu hrabro ponudio samo krv, znoj i suze. Jer, u sudbonosno doba bolje je izreći i najgorču istinu nego se uljuljkivati u krhkim nadama, tek da bi oni na vlasti koliko-toliko potrajali.