prva strana

Četvrtak, 25. April 2024.

Revija KOLUBARA - Januar 2006 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Decembarski život „na leru”

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Mladi naučnici ili „in” biti pametan i fin * Ljudsko pravo na dečka i bicil * Osvajanje Kadinjače * Stoletnica „Abraševića” * Otpušteni novinari „Napreda” * Lov na lisice * Kućni Deda Mraz

1. Sneži * Za Dan borbe protiv side aktivisti JAZAS-a svugde stavili crvene mašnice opomene na opaku bolest o kojoj se u Valjevu ništa konkretno ne saopštava * Humanitarci italijanskog „Intersosa” obišli šest seoskih izbegličkih porodica kojima su sa 30.000 evra pomogli da steknu nove okućnice * U Lajkovačkoj biblioteci pisac Dragoslav Mihailović * Na Ubu otvoren prvi Salon automobila.

3. Na Dan Ljiga najviša opštinska priznanja dobili Poljoprivredno udruženje „Moba” i glumac Tihomir Arsić (za doprinos oživljavanju Belanovice) * U Osečini prvi zahtevi ravnogoraca za priznavanje boračkog staža.

4. Seoski učitelji na tribini u Mionici upozorili da bi gašenje seoskih škola ugrozilo i opstanak sela * Valjevski saobraćajci tokom vikenda zatekli čak 40 pijanih vozača * U Ljigu veliki šah turnir sa 80-tak učesnika.

5. Centar za socijalni rad otvorio program za kućnu brigu o 500 starih, samohranih Valjevaca * Gost Valjeva šahovska legenda Anatolij Karpov.

6. Urbanisti procenili da je prostor kasarne „Kadinjača” pod Pećinom dovoljan i za školu i za gradski bazen. Ali, odgovora od Vojske još nema * Lajkovčani za komunalije duguju 19 miliona dinara. Uporedo, iz Eko-fonda stiglo 200 kanti i 40 kontejnera za varoško smeće.

7. Ženska organizacija „Hora” između sudova demonstrirala nasilje nad „slabijim polom” * Izvesno da će od marta iduće godine početi izgradnja staračkog doma na Majdanu * Istovremeno, potvrda slovenačkog „Merkatora” da će s proleća u Valjevu graditi supermarket * Delegacija Poljoprivredne škole u poseti kolegama u norveškom gradu Mušjoenu.

8. Tribina u Valjevu o privatizaciji medija uz mnogo „magle” i bojazni od tajkunizacije * U Petnici naučna konferencija 80-tak najboljih mladih istraživača * Udruženje Valjevaca iz Beograda u Lajkovcu predložilo osnivanje Fonda „Milovan Glišić” i Doma pisaca u Valjevu * U Brgulama počela obnova stare „Protine vodenice” kraj koje bi se zametnulo etno-selo sa 30.000 evra ulaganja ubskog Eko-fonda.

9. Štrajkači lista  „Napred” podsetili da su već pet meseci u „mrtvoj trci” * Dragocena tribina u Valjevskoj gimnaziji sa četvoro mladih naučnika - doktorima Katarinom Savić, Markom Đurđevićem, Veranom Stanojevićem i Draganom Vasiljevićem. „Nekada je ovde” reče Katarina, bilo „in”  biti odličan đak”.

10. Obeležen Dan ljudskih prava. Na „drvetu života” u centru Valjeva neki upozorili i na ljudsko pravo da se ima dečko, bicikl, pa i „punto” * Darko i Elizabet Nikolić iz Pfafenhofena darivali tri seoske farme sa 33 rasne ovce * U Galeriji „34” izložba filmskih plakata.

11. S novim voznim redom Valjevci dobili i treći „beovoz” * U Osečini završena Škola za 44 mlada voćara * Uprkos drastično uvećanim kaznama uhvaćena još 33 pijana vozača u Valjevu.

13. Pokrenut postupak za spomeničku zaštitu Doma kulture i stare železničke stanice u Valjevu * Andrijevdan - slava Valjevske biblioteke sa pesnikom Petrom Pajićem.

14. Stručnjaci preporučili Kalenić kao najbolje mesto za Regionalnu deponiju * U Valjevu čak 13.000 zahteva za telefone * U Valjevskoj biblioteci veče sa pesnikom Momčilom Trifunovićem na desetogodišnjicu njegove prve knjige „Vremenom u večnost”.

15. U akciji Udruženja „Moba” u svih 26 seoskih škola zasađeno više od 300 sadnica starih sorti jabuka petrovača, ivanjača, kolačara... * U Valjevu se oglasilo novo folklorno društvo „Sv. Georgije”. * U Valjevskoj gimnaziji veče uz knjigu dr Miodraga Lome „Slike Hrista u Helderlinovom pesništvu” * Premijera Male scene - „Klaustrofobična komedija” u režiji Miroslava Trifunovića.

16. U Osladiću uništeno oko stotinu zaostalih eksplozivnih naprava * Radovanu Belom Markoviću dodeljena „Sremčeva nagrada” * Počele svečanosti povodom 100-letnice KUD „Abrašević” - izložba dokumenata i fotografija i veče horova * U Valjevskoj gimnaziji izložba i razgovor povodom 150. knjige iz edicije Miloša Jevtića „Odgovori”.

17. U Ljigu dvodnevno Naučno savetovanje o terorizmu i krizi na Balkanu * Lepo „Abraševićevo” veče narodne muzike 

18. U Ljigu čak 32 maturanata na seminaru o učenju i pamćenju, koji su dobro i platili * Čak 300 valjevskih lovaca u poteri za lisicama.

19. Nikoljdan – slava čak 4.000 valjevskih porodica, praktično neradan * Odobreni zahtevi 50 valjevskih prosvetara za odlazak iz struke uz otpremnine * Valjevska policija oglasila hapšenje sedmoro pljačkaša i dilera. Neki i iz viđenijih valjevskih porodica * Starac samotnjak Milorad Jelić u zabitoj Planinici umalo stradao u požaru.

20. Noć na minus sedam stepeni * Ubski Eko-fond sa oko 1,5 miliona dinara obezbedio mrežu za praćenje kvaliteta vazduha u celoj Tamnavi * Stigla i mašina za preradu plastičnih boca kojima smo zatrpani * Šveđani sa donacijom od 15.000 evra animiraju mlade Lajkovčane da se bave sportom.

21. U Zavodu za zaštitu prirode u Beogradu predstavljena briga za očuvanje beloglavog supa u kanjonu Trešnjice * Koncert nekada „Abraševićevih” danas poznatih zvezda zabavne muzike Maljokovića, Jevremovića, Željka Joksimovića...

22. Mionička skupština prva usvojila budžet za 2006. Dve trećine para u komunalne investicije * REIK „Kolubara” spreman da ustupi mesto za Regionalnu deponiju u Kaleniću * Prema stručnoj oceni Valjevska bolnica četvrta u Srbiji po kvalitetu rada i stručnosti * Uz stoletnicu „Abraševića” veče o glumcu Ljubi Kovačeviću i predstava „Seobe” * U Valjevskoj biblioteci knjiga dr Dobrosava Stojnića o Rimskom carstvu.

23. Posle dvogodišnjeg iščekivanja useljenja u gotove stanove - 11 porodica valjevskih policajaca najzad dobilo ključeve od ministra Dragana Jočića * U Valjevu seminar o seoskom turizmu * Veče svih generacija „Abraševićevih” folklorista.

24. Završne svečanosti 100-godišnjice valjevskog amaterizma uz izložbu pozorišnih plakata Dušana Arsenića i reviju svih sekcija Društva. Očevidni nesporazumi između „stare slave” i „novih formi” valjevskog amaterizma ostaju da se razreše posle proslave * Miroslavu Jeremiću prva nagrada za fotografiju na Međunarodnoj izložbi Nacionalne fotografske akademije u Sofiji. Pohvala Vladi Tanaskoviću.

26. Umesto bliskog razrešenja (na sednici valjevske skupštine, 12. januara) svi štrajkači lista „Napred” dobili otkaze! Novinari, za sad, bez zaštite * Prema anketi Kliničkog centra i časopisa „Viva” Valjevski zdravstveni centar najbolji u Srbiji * Priznanje valjevskoj službi zapošljavanja - direktorka Radmila Marjanović proglašena menadžerom godine.

27. Nova nada za Divčibare: ukoliko Valjevci do kraja januara osmisle dobre programe mogli bi se domoći lepog udela u pola milijarde dinara za sedam turističkih centara.

28. Neuspeli pokušaj obezbeđivanja kvoruma za sednicu valjevske skupštine zbog primedbi radikala. Nova sednica 30. decembra. Sve ostale skupštine donele budžete. Mnogo briga i nedovršenog posla uoči Nove godine. Samo deca željno dočekuju Deda Mraza. Ima ih koji dolaze i u kućne posete...
 
Silne godine prođoše a mi ih jedva razabiramo u kakvom-takvom sećanju. Bar deset godina vozimo život „na leru”. A opet, odnekud još iskri nada. Sa prozora iznad „Merkura” od sredine decembra svetluca mala, bajkovita jelka sa zvezdom. Stari cinik Ogden Neš sa blagorodnim Dragoslavom Andrićem odnekle odozgo se smejulji: „A prvog januara svet je pun ljudi koji ne mogu a voleli bi da mogu, ili mogu a voleli bi da ne mogu - da se sete”.