prva strana

Petak, 19. April 2024.

Revija KOLUBARA - Februar 2006 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

pisma

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Januarski prividi

hroničar: Ljiljana Kecojević

Budžetski koalicioni kompromis * Prednovogodišnji „skok” plata * Traktor za devetoro Popovića iz sela Osečine * Gori, gori moja gospojice * Hodnikovanje „Napredovih” novinara * Muzej i galerija u Osečini * Privislavljevo investiranje od sindikalnog uglja * Elbijeve vetrenjače * Miroslav Jeremić - Valjevac ličnost 2005.

1, 2. i 3. Novogodišnje praznovanje bez velikih okupljanja i ludovanja. Mladi najviše u kafićima i na kućnim žurkama.

4. Stranački odjeci prednovogodišnjeg neuspešnog okupljanja valjevske Skupštine: opozicija neće da se vrati a radikali i „slobodnjaci” podršku koaliciji uslovljavaju s mnogo para za Stambenu agenciju i Komunalno preduzeće (grejanje) * Populaciona statistika 2005: u Valjevu oko 1400 novorođenih a bezmalo isto toliko umrlih * Velibor Berko Savić objavio knjigu o Kuli Nenadovića.

5. U Narodnom muzeju u Valjevu ugovor sa Osečinom o otvaranju prvog zavičajnog odeljenja * Isplaćene otpremnine za 50 prosvetnih radnika * Zbog „viška” para primetno poskupeo evro * Počelo obeležavanje trostrukog jubileja sv. vladike Nikolaja (125. godišnjica rođenja, 50. godišnjica smrti i 15. godišnjica prenosa moštiju u Lelić) * Prilikom bekstva u krugu Bolnice teško ranjen zatvorenik KPZ za starije maloletnike.

6. Na Badnji dan Fond „Treće dete” u Novom naselju sa po tri, odnosno pet hiljada evra nagradio 15 majki sa troje i dve majke sa četvoro dece * Dečje badnje veče u Mionici.

9.
Pred opštinama odluka o mogućoj racionalizaciji školske mreže. Na Apelu za opstanak male škole u Bukovima podno Divčibara, sa samo četiri đaka, potpisi 30-tak srpskih intelektualaca među kojim su i tri akademika * Četrnaest otpuštenih radnika „Napreda” u sedmom mesecu štrajka isterano u hodnik.

10. Počela tradicionalna zimska akcija podmlatka valjevskih istraživača u Gornjim Leskovicama * Milka Krstivojević, arhitekta iz Valjeva, na konkursu UNICEF-a dobila posao obnove crkve Sv. Petra i Pavla sa konakom u Istoku * „Srbija-šume” najavile izgradnju velike ski-staze na Divčibarama.

11. Republičko ministarstvo za lokalnu samoupravu dodelilo više od milion dinara Osečini za nabavku kompjutera u upravi, Valjevskoj opštini gotovo toliko za kancelariju javnih informacija, Mionici četiri miliona za obnovu opštinske zgrade i dva miliona za ubski vodovod * Uz pomoć republičkog kredita valjevski „Elbi” priprema izvoz malih vetrenjača u Rusiju. Naši su prema ovoj novotariji skeptični a i skupa je, oko 2.000 evra * Fotografa Miroslava Jeremića žiri Revije „Kolubara” proglasio Valjevcem 2005. godine.

12. Ponovo otkazana sednica valjevske Skupštine, samo šest dana pre isteka roka i izvesnosti uvođenja privremene uprave * Sa skupštine odgajivača simentalskih goveda u Lajkovcu apelovano za zaštitu mlekarstva.

13. Oko 9.000 Valjevaca prijavilo godine „izgubljenog staža” da im država namiri * Deca provode raspust bez snega. Ona iz imućnijih porodica stižu i do Kopaonika. „To je skupo”, primećuje novinar, a dečak otresito uzvraća: „Jeste, ali ja se u to ne petljam!” Šta zna dete...

15. Potera za lisicama novi hit valjevskih lovaca. Njih 200-tinak danas odstrelilo 19 „lija”.

16. Od danas osiguranici plaćaju popravku zuba i u društvenim ordinacijama. Zubari zabrinuti, pacijenti besni * Nikoli Miloševiću, sudiji Vrhovnog suda u penziji, dodeljeno priznanje „Vitez ljudskih prava” za doprinos maloletničkom pravosuđu * Na svečanosti u prepunom „Grandu” dr Iliji Tripkoviću uručena Plaketa za Valjevca 2004. i predstavljen ovogodišnji Kalendar „Kolubara” * Kulturnim dobrima od nacionalnog značaja proglašena zdanja Komande garnizona, stare železničke stanice i Vojničko groblje u Valjevu * Izašao 39. broj Glasnika Istorijskog arhiva. Provokativna tema četničkih pacijenata u valjevskoj Okružnoj bolnici pred i posle oslobođenja 1944. godine * U Banjanima kod Uba uhapšen narko-diler Milan Petrović sa 121 gramom heroina.

17. U poslednji čas održana famozna sednica valjevske Skupštine pristankom na zahteve Stambene agencije (9 budžetskih miliona) i Komunalnog preduzeća (obaveza blanko pokrića eventualnog gubitka na grejanju). Posle mnogo odlaganja grejanje ipak poskupelo skoro 50 odsto * Od Republičkog fonda za mlade poljoprivrednike devetočlana porodica Dušana Popovića iz sela Osečine dobila kineski traktor „Istočni vetar”.

18. Posle niza ledenih dana na Krstovdan naglo ojužilo * Učestali zimski požari - u Valjevu od novembra njih 40-tak. Premalo preventive, pa Živko Danilović, inspektor protivpožarne policije, reče: „U februaru očekujemo 18 manjih i jedan veći požar! Neumoljiva statistika.” * U Valjevskoj biblioteci predstavljen Beogradski književni časopis, uz podsećanje da Valjevo ne/i/ma časopis već 60 godina.

19. Bogojavljenje. Litije i polaganje ledenih krstova u Kolubaru i Ljig * Osečina otkupila kuću u centru varošice za prvu galeriju * Mladi istraživači iz Subotice, Bačke Topole, Novog Sada, Beograda i Valjeva poneli dragocena iskustva sa akcije u Leskovicama gde su istraživali etno-astrološke predstave i verovanja meštana.

20. Mnogo slavljenika i slavara i na Jovanjdanu * „Eks divižn” Dragane Milovanović iz Beograda za 13,215 miliona dinara kupio fabriku za preradu voća „Ljižanka” (stečajnu imovinu Lajkovačke hladnjače).

22. „Imlekov” rekorder među valjevskim mlekarima Stojadin Čitaković iz Gornjeg Mušića sa više od 190.000 litara mleka.

23. Stigao ledeni talas iz Evrope. Računi za grejanje dvostruki (sa konačnim dugom iz prošle sezone). Komunalno, kažu, duguje 45 miliona dinara * U Lajkovcu 150 studenata očekuje stipendije * U Mionici ispraćeno 16 martovskih regruta, svi u kasarne.

23. Ciča zima. Noćas u Valjevu minus 19 stepeni * Centar za socijalni rad nudi smeštaj za 10-oro dece čije su porodice ove zime bez grejanja, ali se niko ne odaziva. Više od 150 valjevskih porodica koristi subvencije za komunalije, stanarinu, grejanje i struju (ali samo do 300 kv). Samohrana Zagorka Kulinčević se umalo smrzla u Gornjim Leskovicama.

25. Noćas čak minus 20, ali, srećom, nema većih problema. Međutim, nezapamćena potrošnja struje od skoro dva miliona kilovata * Valjevsko etno-društvo „Sv. Georgije” gostuje u Parizu * U Valjevu Svetosavska akademija, a u Valjevskom čitalištu Snežana Adamović sa svojim drugim romanom „Kolut sveta” * Crni humor: sindikalista ubskog Doma zdravlja Privislav Ranković proneverio pare za nabavku uglja svojim kolegama. Čovek lepo priznao da ih je potrošio na opremanje svog kafića, za uvođenje kućnog parnog grejanja i nabavku kosilice.

26. Prosek plata u Srbiji 22.000, u Valjevu, začudo, oko 21.000 zahvaljuju pretprazničnim dodacima. U Lajkovcu prosek 27, Ubu 20, Ljigu 18, Mionici 16,5 i Osečini 16 hiljada dinara * Valjevski SUP upozorio na porast privrednog kriminala i narkomanije * Kolubarsko pravosuđe svugde ažurno osim u Valjevskom sudu * U Cvetanovcu osveštana nova škola a 18 đaka i dve učiteljice dobili prvi kompjuter.

27.
Na Savindan maloj školi u Bukovima stiglo više stotina knjiga iz akcije Radio Beograda „Knjiga solidarnosti” * Pobednici Svetosavske trke u Valjevu Mirko Petrović iz Užica, Ana Subotić i Tamara Marković iz Valjeva.

29. Svetosavski bal u Ljigu u korist Crkve sv. Jovana.

Smućena sećanja na januar. Mnoštvo blagdanskog ladovanja, žestoka studen, afera sa Mobtelom, Karićima i viceguvernerom. Najviše tragedija, pedesetak putnika usmrćenih u sunovraćenom pomahnitalom vozu. Sve u svemu, već smo se dovoljno nazimili. Čekamo proleće da nam malo svane i da se u glavama izbistre toliki naši prividi i previdi.