prva strana

Petak, 29. Mart 2024.

Revija KOLUBARA - Mart 2006 > dodatak

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Local Press istraživanja

Valjevo: ista meta, isto odstojanje

U okviru projekta

Branko Vićentijević

U najkraćem, medijsko-politička scena u Valjevu nije se mnogo promenila ni posle 5. oktobra 2000: ko se borio protiv Miloševićevog režima „ratuje” sa glupostima demokratske vlasti, ko je bio sluga Slobine politike ni sada se ne buni, ko se tada nije mešao u svoj posao ni danas se ne ističe.

Zgrada Radio Valjeva i

Zgrada Radio Valjeva i "Napreda (Foto: Ljuba Ranković)

Za bolje poznavaoce prilika na medijsko-političkoj sceni Valjeva, 5. oktobar 2000. kao da se nije ni dogodio. Doduše, lakše se diše, ali se, ipak, malo šta novog dešava. Pritom, na umu pre svega imamo činjenicu da je varoš, što slovi za centar Kolubarskog okruga, po mnogo čemu bila iskoračila iz „Srbije među šljivama” za Miloševićevog vakta, zahvaljujući pre svega demokratskim promenama u vreme vlasti (budućih) novodemokrata i njihovog tadašnjeg gradonačelnika Dušana Mihajlovića. Tu činjenicu kasnije su uvažavali i socijalisti (SPS) u svojim nastojanjima da „Valjevo vrate u Srbiju”, u vremenima kada je u ovom gradu, činilo se bar, lakše bilo biti na poternici Interpola ili Haškog tribunala nego član ili simpatizer Nove demokratije.

Sada već davne 1992, u Radio Valjevu se, sa uspehom, štrajkovalo zbog podržavljenja te medijske kuće, a 14 zaposlenih u nedeljniku „Napred” sada štrajkuju evo već sedam meseci, a da to gradski oci gotovo i ne primećuju! „Napredov” štrajk, započet 8. jula 2005, zbog postavljenja Jovana Bugarskog, novinara te redakcije za direktora i glodura, posle konkursa a mimo saglasnosti kolega, doveo je dotle da jedini valjevski nedeljnik, skrpljenim snagama, sa ratne lokacije van redakcijskih prostorija, (ipak) izlazi svakog petka valjda gori nego ikada, dok su novinari i zaposleni u računovodstvu, 23. decembra 2005, dobili otkaze mimo odredbi republičkog Zakona o štrajku.

Tiraž novina pada, remitenda raste, finansijska situacija pogoršava se i zbog enormnih honorara spoljnim saradnicima, isplaćivanim uglavnom preko neke od omladinskih zadruga, ali i zamašnih iznosa advokatu Spasoju Radoviću, koji je, kao pravni zastupnik preduzeća i direktora Bugarskog, do sada podneo desetine tužbi protiv štrajkača i zahteva za izuzeće svih valjevskih sudija i tužilaca!

A privatizacija „Napreda” stigla je do faze objavljivanja prospekta.