prva strana

Subota, 20. April 2024.

Revija KOLUBARA - Mart 2006 > ljudi

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Valjevo nadmašilo Beograd

O seminaru „Laparoskopska hirurgija u ginekologiji”

Ljiljana Ljiljak

Profesor Kanis operiše u Valjevskoj bolnici (foto: D. Krunić)

Profesor Kanis operiše u Valjevskoj bolnici (foto: D. Krunić) (Foto: Dragan Krunić)


U prvoj polovini februara Valjevska bolnica okupila je 60-tak ginekologa iz 21 centra u zemlji na trodnevni seminar o primeni laparoskopije u hirurškom lečenju benignih tumora materice. Glavni akteri prenošenja znanja bila su ugedna imena naše medicine, a kao dragoceni gost i evropski stručnjak Mišel Kanis iz Klermonferana u Francuskoj.

Visoke ocene o radu Valjevske bolnice i napore da se prate savremena dostignuća i u ovoj oblasti medicine dali su upravo najznačajniji učesnici skupa, koji najavljuje seriju sličnih seminara i u drugim disciplinama.

„Onima koji dolaze u Valjevo preporučio bih da vide kako se rešavaju problemi, recimo u zdravstvu, koje inače svi imamo u Srbiji. Ako dignete ruke i kažete ,nema para' onda se problemi ne rešavaju, a vi imate alibi. Ovaj grad i ova bolnica žive u istim uslovima u kojima živi čitava zemlja, pa su opet napravili značajan pomak. Ovo nije provincija – nauka, pedagogija i edukacija pomeraju se iz Beograda. Blizu smo situacije da Beograd dolazi u Valjevo da nešto nauči! Dva licencirana čoveka ovde uče druge lapraskopskoj ginekologiji, koja se minimalno radi u Beogradu. Valjevo je ponudilo novi preduzetnički duh, nešto što rešava probleme. Dr Ilija Tripković ima sjajnu ideju da napravi trening, edukativni centar. Dr Zoran Jokić i dr Jordan Lazarević su ekipa koja pokreće. I ja sam hteo da napravim takav centar ali stvari pucaju kad dođe do realizacije. Oni ovde imaju uslove, smeštajne kapacitete, tu pored bolnice, i stvoriće moderan centar, onakav kakvi se osnivaju u Evropi. A imali smo čoveka, profesora Kanisa, koji je pokazao kako se to u Evropi radi, kako to može da bude i dobar  posao. Pre njega, došao je čovek iz Slovenije, dr Vodopija, vrhunski evropski stručnjak da laparoskopsku urologiju uvede u Valjevo. To nemate ni u beogradskom Kliničkom centru. Ja ovde imam bolje uslove za rad nego u Beogradu, na klinici na kojoj radim. Ovakvi događaji menjaju imidž, sliku Srbije. Profesor Kanis  je došao u nekom strahu, u grču jer dolazi u Srbiji, koju on na karti vidi kao provinciju, i otvoreno kaže da je imao potpuno drugačiju predstavu o Srbiji. Došao je u Valjevo sa potpuno drugom predstavom, a o tome će pričati kada se tamo vrati”, utisci su prof. dr Radisava Šćepanovića. 

Dr Mišel Kanis

Dr Mišel Kanis (Foto: Ljuba Ranković)

„U Valjevo sam došao 1997. godine, kada je počeo razvoj laparoskopske hirurgije. Doživeo sam da me moji đaci prevaziđu. Ljudi, koje sam podučavao, danas rade u savršenim uslovima, koje ja više nemam, i rade oblasti u laproskopskoj, tj minimalnoj hirurgiji koje se više ne rade u bolnici u kojoj sam zaposlen. Mislim da je to najveće zadovoljstvo, koje neki učitelj može da doživi, da ga  učenici prevaziđu, a to su u Valjevu uradili! Oni su ne samo moji najbolji đaci, po onome što su uradili, već i po odnosima koje imaju međusobno. Oni su prvenstveno drugovi i prijatelji, shvatili su da je hirurgija timski rad i uz pomoć dobrog direktora, koji ih je podržao, uradiće mnogo toga još. Pored profesionalnog dela, koji stalno napreduje, ono zbog čega volim da dođem u Valjevo je to da ovde nisu ljubazni prema meni zato što su dobri domaćini već sam osetio da su uvek lepo raspoloženi, da su prijatelji i dobre kolege, što nije česta pojava među doktorima”, kaže prof. dr Radoslav Perunović.