prva strana

Petak, 26. April 2024.

Revija KOLUBARA - April 2006 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

pisma

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Martovski sodom

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Gnev prirode: na stotine klizišta, poplave, zemljotres... * Nove kuće za 62 porodice * „Samo nam još vulkan fali” * Raste fabrika „Gorenja” * Novinski miks(er) * Omiljeni brend „Voda-voda”, novi brend „valjevski duvan čvarci” *U  Valjevu 23 milionera * Mocartov „Rekvijem”
 
1. „Gorenje” počelo da gradi svoju fabriku u Valjevu * Silni problemi zbog pojave velikog klizišta na putu ka Oglađenovcu zbog kojeg su odsečena četiri sela a netragom je potonula kuća Vildana Idrija u Goloj Glavi. Ubrzo se to dogodilo i sa domom 14-očlane romske porodice Jordana Markovića u Kotešici.

2. Ptičiji grip ipak stigao i do Srbije... * „Stefil” traži obnovu socijalnog programa za koji se prijavilo 420 od 735 radnika a država nudi otpremnine samo za njih 200 * Stigla još dva zvona za novu crkvu na Ušću.

3. U Lajkovcu inicijativa za osnivanje Fonda za mlade talente i odluka da svakog meseca bude nagrađen policajac koji doprinosi borbi protiv narkomanije. * Dvojica mladih Paštričana uhvaćena sa pola kile marihuane * Na Sajmu robnih marki u Beogradu najomiljenijim domaćim „brendom” proglašena vrujačka „Voda-voda”.

6. Veje, veje sneg, uz sve moguće prateće probleme, posebno na putevima * U Lajkovcu završeno obeležavanje više od 5.000, uglavnom rasnih simentalskih grla goveda * Zahvaljujući „parnom grejanju” u plastenicima Milana Tadića u Sovljaku kod Uba zru krastavci kojima će, veli, i otplatiti ovu skupu investiciju * U akciji lista „Blic” među 100 najboljih lekara u Srbiji i Valjevci – Slađana Jokić (očni lekar) i Jordan Lazarević (hirurg).

7. Lajkovački policajci presreli Nemanju Tulimirovića iz Valjeva sa 30 grama heroina * Ubsko pretpraznično veče sa pesnikom Dobricom Erićem i glumicama Jelenom i Ivanom Žigon * U Ljigu izložba rukotvorina i modna revija Radice Dragošević.

8. Na malom sajmu zapošljavanja u Valjevu više od hiljadu nevoljnika radi da se domognu tek 50-tak radnih mesta u novom pogonu „Sinalka” u Vrujcima * Mnoštvo prigodnih, manje-više otužnih osmomartovskih događanja. Istovremeno, u Slovcu nađena ubijena mlada žena.

9. Na Ubu dogovor 11 opština o izgradnji Regionalne deponije već od proleća iduće godine * Valjevskoj bolnici više nego dobrodošao koristan rad oko 120 civilnih vojnih obveznika * U Valjevu Osmi susret flautista „Tahir Kulenović” * Na Ubu veče Mira Vuksanovića sa knjigom „Semolj zemlja” * Ubistvo iz strasti: mladu ženu D. Ž. iz Vračevića ubio njen prijatelj koji je potom izvršio samoubistvo.

10. Ptičji grip potvrđen kod Bajine Bašte. Uznemirenje zbog mrtve čaplje nađene u Nepričavi ubrzo umireno nalazom da nije zaražena * Za samo sedam dana za kratkoročne kredite namenjene razvoju sela u ovom kraju konkurisalo više od 1.200 seljana, njih 550 samo iz Tamnave.

11. U Haškom zatvoru umro Slobodan Milošević, i prilika i neprilika za dodatna suočavanja i razaznavanja ko smo i kuda idemo * Među laureatima Susreta flautista u Valjevu Zorana Matić iz Uba, prvonagrađene Valjevke Mina Radić, Tijana Tadić i Ana Marija Banović.

13. Opet nevolje sa snegom uporedo sa poplavom od topljenja prethodnog. Pod vodom na stotine hektara oranica u Tamnavi i Kačeru. U Ljiškoj opštini proradila silna klizišta i odroni. U Babajiću stradale kuće Trnčića i Radojičića. U Tamnavi pod vodom već 4.000 hektara. Kuća porodice Ignjatović u Zvizdaru tri dana u izolaciji kao na ostrvu * Komesarijatu za izbeglice u Valjevu ponuđeno 50 seoskih domaćinstava za trajno zbrinjavanje izgnanika. Ovaj program UN za izbeglice pomaže italijanska fondacija „Intersos”.

14. Dnevni bilteni stradalih od klizišta i poplave drastično se uvećavaju iz časa u čas, sada već u svim opštinama. U Valjevu 20-tak klizišta.

15. Ukupan prihod veći od milion 224 hiljade dinara za porez prijavila 23 Valjevca, naravno, privatnika * Ljiška skupština se 4,5 sata zamajavala razlozima ukidanja televizijskog prenosa uz mnogo opomena, oduzimanja reči i isključenja. Potom na miru donela sve predviđene odluke, među kojima i o poskupljenju komunalija za oko 10 odsto.

16. Još jedna komplikovana, kontroverzna i neizvesna sednica Valjevske skupštine. Nesporna samo odluka o dobitnicima opštinske nagrade. Kontroverzna nova kadrovska rešenja i smene u Internacionalnom umetničkom studiju, „Poletu”, Centru za socijalni rad... Neuspeo pokušaj smene urednika „Napreda” Jovana Bugarskog * U Ljigu već 50-tak klizišta, mnoštvo blokiranih puteva * Povodom jubilarnih godišnjica sv. vladike Nikolaja u Valjevu predstavljena knjiga njegovih „Beseda nad besedama” * U „Tabloidu” skandalozan tekst o valjevskim opštinarima i novinarima. Dosad neviđen novinarski prostakluk i prostitucija!

17. Na sve strane klizišta, cela Srbija kao da je kliznula, boktepita kud i kako. Mora biti da smo se teško ogrešili o prirodu i njene zakone * Osvedočeni kriminalac i razvratnik sa 20-tak godina robijanja napastvovao 11-ogodišnju devojčicu u Lajkovcu.

20. Dan Valjeva – opštinska priznanja: za nauku Mirku Bojaniću, za umetnost fotografu Dragiši Medenici, za medicinu dr Jordanu Lazareviću, za novinarstvo Ljiljani Ljiljak (Radio Valjevo i naša Revija) i za sport plivačici Anđelki Petrović * Na ime privatizacije „Uzora” i Klanice Divci Valjevska opština inkasirala skoro milion dinara * Pred punim gledalištem Doma kulture u Valjevu prikazan film Nenada Ilića o sv. vladici Nikolaju * U Ljiškoj opštini registrovano više od 100 klizišta, oštećeno više od 30 puteva. Odron ugrožava konak manastira Dokmira...

21. Osokoljeni prolazom kroz Skupštinu, prvi put se u javnosti oglasili Jovan Bugarski i tzv. nova redakcija „Napreda” * Klizišta proradila i u Lajkovačkoj, Mioničkoj i Osečinskoj opštini * Valjevce utešio Mocartov „Rekvijem” u izvođenju Sinfonijskog orkestra i Hora FMU sa dirigentom Bojanom Suđićem.

22. Na sve muke još i zemljotres – u 12,26 sati podno Maljena snage oko sedam stepeni Merkalija * Premijer Vojislav Koštunica posetio postradale od klizišta u Ljiškoj opštini: „Niko neće ostati bez krova nad glavom!” * Na Sajmu prehrane u Budvi valjevske firme „Malina impeks”, „Todorović” i „Vujić voda”.

23. Lije kiša, u Tamnavi pod vodom oko 7.000 hektara. Nepovratno propala letina... Silna poplava Jadra u Podgorini. Srušeno pet mostova. Vlada uputila pomoć od 10 miliona Ljigu i pet miliona Osečini * Oglasilo se i poslovodstvo „Gorenja” o fabrici u Valjevu koja će imati 1.200 radnika. Lepa pažnja: svi novinari dobili po mikser.

24. Rastu spiskovi štete od nepogoda. U sred Osečine klizište ugrozilo nekoliko zgrada. Sa nslovne strane „Politike” Budo Novović prenosi valjevsko osećanje nemoći pred prirodom: „Samo još vulkan fali.”
27. Ministar kapitalni Velja Ilić u Valjevu najavio izgradnju 62 kuće u našem kraju. U Valjevu iseljeno 26, u Ljigu 12, u Mionici šest i Ubu četiri porodice.

28. Pripreme za podizanje prvih kuća stradalima od klizišta – Idrijevima u Grabovici i Miloševićima u Beomuževiću. U Valjevu čak 600 prijava štete. Iako se svake godine desi neka prirodna nedaća, svoja domaćinstva osiguralo je samo oko 300 Valjevaca i jedva 10 odsto obradivog zemišta * Danas još i pomračenje Sunca.

30. Medijska zvezda Valjevac Slavan Batočanin, vlasnik „brenda” valjevskih duvan čvaraka * Sportisti godine u Valjevu: velemajstor Vladimir Kostić i Valjevski šah klub.

31. Privatizacija medija još u velikoj magli i „muljavi” a sudije se u Valjevu savetuju o primeni novog Zakona o informisanju * U Valjevu Treći sabor folklorista Srbije...

Na velikim smo iskušenjima. Nemoćno gledamo kako nam tlo bukvalno izmiče pod nogama. A ni u glavama nije baš bistro, „pobrkali se živci”, ispremetali vini i nevini. Starica sa valjevske pijace svedoči: „Sodom provaljiva svukuda, nalazi prolaz vodi.” Ono malo para otići će na popravku štete. Ovako mali i usamljeni – šta možemo za sebe da učinimo? Neki Valjevci su već pri odluci da se otisnu u svet.