prva strana

Petak, 26. April 2024.

Revija KOLUBARA - Maj 2006 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Gavran peva labudovu pesmu

Branko Vićentijević

Pirova pobeda „Napredovih” štrajkača * Nova Srbija u SO Valjevo „čisti” nesposobne direktore javnih preduzeća i ustanova po cenu vanrednih lokalnih izbora * Na velikim mukama i okružni načelnik Goran Lučić * Zahuktava se preizborna kampanja u Tamnavi

April za nama, bez sesija valjevskog opštinskog parlamenta, obeležio je rasplet devetomesečnog štrajka u nedeljniku „Napred”. Dragan Branković je preuzeo kormilo od smenjenog Jovana Bugarskog, mada primopredaja dužnosti još nije obavljena jer se bivši direktor i glodur jedinog valjevskog nedeljnika naprasno razboleo. Pre toga, Bugarski je „počistio” račun preduzeća i svom pravnom savetniku, valjevskom advokatu Spasoju Radoviću, četiri dana pošto je razrešen dužnosti, prebacio 600.000 dinara, dok je 112.000 dinara isplatio na ime honorara (čak i onima koje će, dva dana pre smene, primiti u stalni radni odnos). Iako je dokumentacija još uvek nepotpuna, Bugarski je advokatu Radoviću, valjda shodno onom ugovoru o godišnjem pazaru od 30.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti), do sada, od fakturisanih oko 1,9 miliona dinara, isplatio oko 950.000 dinara!

Bugarski je u redakciju primio Slavicu Pantelić-Cupać, Željku Milićević, Sašu Radosavljevića i Aleksandra Rankovića, a u računovodstvo Ivanu Terzić i Suzanu Petrović. njih šestoro je, potom, tražilo od odbornika SO Valjevo da razreše Dragana Brankovića, u čemu su ih navodno podržali svi osim 14-15 odbornika NS i SPS (!), a potom ipak primilo rešenja novog v. d. direktora o prinudnim odmorima do 45 dana sa platama u iznosu od 60 odsto svog tromesečnog proseka. Izvisila je jedino Branka Osmanović, koja je, izgleda, bila primljena na određeno vreme, a jedina je ispunjavala uslove propisane statutom i pravilnicima „Napreda”.

Ceh je, po svemu sudeći, platila zbog sukoba sa „glavnim savetnikom” bivšeg direktora, koji se „mešao u (dotadašnju) uređivačku politiku”, mada nije isključeno da je, sam ili u koautorstvu, čak pisao pojedine tekstove potpisivane sa N. N., te načinio nekoliko krucijalnih fotografija. Taj sukob odigrao se pre nekoliko meseci na tdašnjoj „ratnoj lokaciji” u MZ „Gorić”, pri čemu je došlo do međusobnog grebanja i šljepanja, a obe strane su zvale policiju, koja je urednu službenu belešku sačinila. Doduše, Branku Osmanović su, svojevremeno, za klevetu tužili „Napred” i bivša direktorka Olga Petrović. Taj spor u Opštinskom sudu vodi sudija Veljko Marić, a Jovan Bugarski i advokat Spasoje Radović su, izgleda, povukli tužbu pisanu u ime „Napreda”.