prva strana

Subota, 20. April 2024.

Revija KOLUBARA - Maj 2006 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Aprilsko čitanje voda

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Prebrojavanje klizišta i plavina * Pod vodom trećina oranica, odgođena setva kukuruza * Među 100-tinak „proklizalih” kuća samo jedna sa dozvolom * Napuštena seoska domaćinstva za izbeglice * Donacija za mioničke seoske vodovode * Pozorište mladih * Brazilske fotografije * Violinski koncerti Jano Rioko i Jovana Kolundžije

1. Struja skuplja 17 posto * Množe se spiskovi klizišta. U Valjevu ih je već 370. Nije čudo što danas ne čuh ni jednu prvoaprilsku šalu * U Istraživačkoj stanici u Petnici počeli prolećni seminari za nastavnike koji se obučavaju za učenje na daljinu, odnosno uz pomoć elektronike * Veče u znaku izvanrednog violinskog koncerta Japanke Jano Rioko, pobednice Međunarodnog takmičenja Muzičke omladine u Beogradu.

2. Uz lepo vreme Valjevo blista i zahvaljujući mnogobrojnim folkloristima, učesnicima trodnevnog festivala „Zlatni opanak”. Glavnu nagradu osvojilo srpsko društvo „Mladost” iz Temišvara, potom „Karadžić” iz Bačke Topole i „Smilje” iz Kragujevca.

3. I posle zvanične smene Jovana Bugarskog kolektiv „Napreda” i dalje „hodnikuje”, čekajući primopredaju posle gotovo devetomesečnog štrajka * Skupština Srbije imenovala Dragana Radojevića za predsednika ljiškog suda i Veru Pavlović za predsednicu suda u Osečini * U listu „Danas” poslanica Blagica Kostić objašnjava zašto je važno da joj Skupština Srbije da pre godinu i po dana tražen odgovor na pitanje koliko je para prikupljeno po Zakonu za obnovu od mioničkog zemljotresa. Blagica veruje da je to oko četiri puta više nego što je uloženo, odnosno 20-tak milijardi dinara * Počeo upis đaka prvaka. U Valjevu ih je 520 a u selima 260, ili 20-tak manje nego lane * Istovremeno, počeo štrajk upozorenje Unije sindikata prosvetnih radnika * U selu Ba počela izgradnja filterskog postrojenja ljiškog vodovoda * U Valjevskoj biblioteci obeležen Svetski dan dečje knjige. Nagrađeni najbolji dečji literarni radovi Jelene Jelisavčić, Vujadina Marjanovića i Nikole Cokića.

4. U Valjevskoj bolnici preispitana strategija ulaganja Svetske banke u naše zdravstvo. Upozoreno da je previše specijalista, osim što ih je premalo u opštoj praksi. Kako god, Valjevci su uglavnom prinuđeni da plaćaju usluge privatnih specijalista * Svoja zanemarena seoska domaćinstva za program zbrinjavanja izbeglica ponudilo čak 60-tak Valjevaca. Komesarijet prihvatio 29 prijava porodica koje svoju novu budućnost vide na seoskom imanju * Sanirano devet klizišta u Valjevu i okolini. Kritike zbog neodgovorne i nestručne gradnje. Od 100-tinak oštećenih seoskih kuća samo jedna ima građevinsku dozvolu a u varošima od 20 samo njih tri! Čak su se graditelji konaka Manastira Dokmir oglušili o upozorenje stručnjaka. Opet, i stručnjaci katkad „omanu”, pa je vodoprivredna inspekcija oduzela čak 75 stručnih licenci * U Valjevskoj biblioteci sećanje na pesnika Sretena Kušakovića, 20 godina posle * U dvorištu Prve osnovne škole u Valjevu otvoren teren za mali fudbal, dar FSS i UEFA, uz dragocenu podršku firme „Slap-ino”.

5. U Valjevu se priprema izgradnja 22 kuće i četiri stana za porodice stradale na klizištima * Humanitarni koncert zvezda narodne muzike u Ljigu * Najbolja recitatorka među valjevskim osnovcima je Katarina Milosavljević iz škole „Andra Savčić” * Mlada Valjevska Grozdana Šišović u tandemu sa Goranom Vojvodićem prvonagrađena na Salonu arhitekture u Beogradu za stambeni blok u beogradskom Lisičijem potoku * Novi upravnik KPZ za starije maloletnike u Valjevu i zvanično je Slobodan Arsenijević.

7. Udruženje građana Divčibara obeležilo prvu godinu rada. Preporod planinske lepotice se još čeka.

8. U Valjevu trodnevni seminar vodostručnjaka zemalja sliva reke Save * U Valjevu svečano obeležen Svetski dan Roma, uglavnom uz pesmu i igru. Problemi Roma se, nažalost, i dalje uglavnom deklarativno spominju i uvažavaju.

10. Još se evidentiraju i broje štete od klizišta i poplava širom našeg kraja * S večeri prilika za blagotvorni zaborav i veliko uživanje na violinskom koncertu Jovana Kolundžije u dvorani Doma kulture.

12. Skupština akcionara Fabrike vijaka „Gradac”. Većinski vlasnik Dušan Sekulić najavio da će ove godine biti proizvedeno do 700 tona vijaka, ali su izgledni i složeniji poslovi sa ruskim „Auto-vazom”. Dobro je kad neki dočekaju privatizaciju bez stečaja. To, nažalost, nije slučaj sa Lajkovačkom zadrugom koju su uveliko „očerupali”. Nedavno su primetili da je ukradeno i sedam luksuznih kožnih fotelja iz zadružnog salona.

13. Zbog poplava i podzemnih voda u dolini Tamnave, Kolubare i Uba oštećeno više od trećine žitnih polja. Ako šta i pretekne od useva prinosi će biti znatno slabiji.

14. Ministar kapitalni Velimir Ilić u Valjevu predao ključeve od tri stana za stradale na klizištima i obišao Osečinu gde je veća pomoć Republike neophodna * Posle devet meseci štrajka redakcija „Napreda” najzad objavila svoj broj, istina prepun sećanja, komentara i čitulja * Lepi festival školskih pozorišnih družina otvoren „Pokondirenom tikvom” škole „Andra Savčić” * U Galeriji „34” izložba brazilskih fotografa.

16. Na Cveti tradicionalni koncert hora „Hadži Ruvim” u Valjevskoj crkvi.

17. U dosta valjevskih škola prosvetari „zaoštrili” štrajk neodržavanjem prva tri časa. Đaci su zadovoljni * Na Festivalu „Slobodan Savić” Druga osnovna škola prikazala predstave – „Nevidljivi zec” i „Uspavanu lepoticu”.

18. Statistika gneva prirode: u Ljigu 160 klizišta, ugroženo 40 kuća a 28 porodica iseljeno. U Osečini 212 klizišta i odrona, oštećeno 105 kuća, 15 porodica bez doma, Pecka bukvalno odnela 50 ha oranica... * Bolja vest: ministar lokalni Zoran Lončar u Mionici potpisao ugovor o donaciji Evropske agencije za rekonstrukciju od 155 hiljada evra za vodovode u Komanicama, Dučiću, Gornjem i Donjem Mušiću i Todorinom Dolu * Na festivalu malih pozorišta „Tajna ukradenog blaga” škole „Desanka Maksimović” i Nušićeva „Autobiografija” škole sa Stava * U Gimnaziji susret 20-tak srednjoškolskih pisaca uz najavu Valjevske biblioteke da će pokrenuti list za književnost mladih.

19. Promenljivo proleće, malo sunce– malo kiša. U Beogradu i preko, u Vojvodini, očajnička borba sa nabujalim Dunavom, Savom i Tisom, pa se Valjevcima čini da su još i dobro prošli * Završnica Festivala „Slobodan Savić” sa „Bolnim odrastanjem Adrijana Mola” Pete osmoletke u režiji Miroslava Trifunovića. Potom odluke žirija, reklo bi se ovog puta uzdržanog spram udela profesionalaca u pozorišnim prvencima. Zato nema najbolje predstave. Izdvajam nagradu za zajedničku radost igre predstavi „Tajna ukradenog blaga” škole iz Novog naselja i nagradu učiteljici Ljubici Vidić za pozorišno pregnuće u predstavi „Nevidljivi zec” Druge osnovne škole.

23. Sunčani Uskrs * Tucijada u Oglađenovcu * Zavičajni susreti u Osečini uz želju da se što pre skupi novac za podizanje spomenika braći Nedić * Četvorodnevno praznovanje uz izvesna preterivanja, pa su tako saobraćajci pomahnitalim vozačima oduzeli 22 dozvole.

25. Dvodnevni radni intermeco * U Tamnavi još pod vodom više od 5.000 ha plodne zemlje. Odložena je setva kukuruza * U Valjevu otvorena Regionalna kancelarija Nacionalnog saveta Roma.

26. Otvoren Treći sajam privrede našeg kraja „Spreg” sa 80-tak izlagača. Posebne prezentacije privrede Osečine i Uba * Književno veče Božina Janevskog uz njegovu novu knjigu novela „Čarna gora” * Koncert dete iz srpskih enklava na Kosovu u organizaciji Društva srpsko-ruskog prijateljstva.

Ovog proleća zadesile su nas grdne nevolje s vodom. Stariji se pitaju neće li opet kakav biblijski potop a futuristi nas osnovano straše otapanjem arktičkih lednika. Moraćemo da se pomnije zagledamo u prirodu, da je iznova upoznajemo i poštujemo. U magičnom kruženju voda i svega je tajna prirodne ravnoteže i večne obnove života. Za početak, preskočimo jedno popodnevno „četovanje”, zaturimo mobilni telefon i odšetajmo niz Gradac.