prva strana

Četvrtak, 25. April 2024.

Revija KOLUBARA - Jun 2006 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

pisma

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

U korak sa svetom

Zavičajni dani lekara Valjevskog kraja

Dr Zaven Der-Hazarjan

U godini, koju je Ministarstvo zdravlja Srbije proglasilo godinom „širokog zamaha” ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu, hirurzi Valjevske bolnice pomeraju granice medicinskih dostignuća u svekodnevnoj praksi. Najnovija tehnološka dostignuća i moderni aparati, kakvi se već koriste u Regionalnoj opštoj bolnici, uz minimalni operativni rizik, omogućavaju uspešno lečenje pacijenata i dokazuju da i valjevska medicina ide u korak sa svetskom.

vel O svemu ovom bilo je reči, 19. i 20. maja, na IDž susretima lekara Valjevskog kraja „Zavičajni dani”, u organizaciji lokalne podružnice Srpskog lekarskog društva. Velika sala „Grand hotela” bila je mesto prezentacije najnovijih dostignuća iz oblasti moderne dijagnostike, te laparoskopije i endoskopije. I ove godine, pored istaknutih stručnjaka iz Kliničkog centra Srbije u Beogradu, gosti su bili i lekari poreklom iz Valjeva, koji su slavu i ime stekli i van granica zemlje.

Posebno interesovanje prisutnih izazavalo je predavanje našeg zemljaka, urologa dr Ilije Biba Srećkovića (Department of Urology Loyola Universtity), koji je govorio o brahiterapiji kod najtežih oboljenja prostate. Prema rečima dr Srećkovića, laparoskopske hiruške intervencije, kako u opštoj hirurgiji tako i u urologiji, predstavljaju pravi trijumf u invazivnoj tehnici, koja otvara put ka novim vidicima hirurgije 21. veka.

Gost sa Instituta za ORL i Maksilofacijalnu hirurgiju KCS, dr Ivica Penđer, predstavio je endoskopsku eksploraciju sinusa. Valjevski ginekolozi su prezentirali laparoskopske procedure koje se već pet godina obavljaju u našem gradu, pri čemu je, po rečima dr Zorana Jokića, načelnika Ginekolško-akušerske službe, došlo do izmene odnosa laparoskopskih i klasičnih operacija, što, bez sumnje, predstavlja inventivnost, uspešnu edukaciju i spremnost valjevskih lekara za usvajanje novih znanja. Značajne radove predstavile su i službe Radiologije, Psihijatrije i Internog odeljenja Valjevske bolnice.

Opšti je zaključak da endoskopska ispitivanja i savremena radiološka tehnika (skener) omogućavaju, pre svega, pravi uvid u dijagnozu i anatomske varijacije, koje često znaju da predstaljaju otećavajuće faktore za sprovođenje raznih procedura. Cilj metoda (endoskopska eksploracija sinusa, bronhoskopija, laparoskopija, fakoemulzifikacija), koje se već uspešno primenjuju u Regionalnoj opštoj bolnici, je da minimalnom invazivnošću ostvare najveću korist (benefit) za pacijenta i smanje mogućnost naknadnih komplikacija.

Endoskopske i laparoskopske operacije spadaju u domen tzv. minimalno invazivne hirurgije. Njihova prednost je u minimalnom traumatizovanju pacijenta, malom gubitku krvi, kraćem i lakšem postoperativnom toku, kraćoj hospitalizaciji i ranoj funkcionalnoj i radnoj sposobnosti.