prva strana

Petak, 26. April 2024.

Revija KOLUBARA - Jul 2006 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Junske omame

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Jagma za posao u „Gorenju” * Valjevska toplana u Briselu * Odbrana valjevske Čubure * Rekorderi Zoran Kosić i Milovan Mijailović * Hladnjača u Osečini * Privatni dom staraca * Zimogrozice na vrućini

1. Na Spasovdan svečano obeležena 150. godišnjica Mioničke crkve. * Od igara na sreću Ljižanima tri miliona dinara za prečišćavanje vode koju odavno ne piju i 1,5 milion Lajkovčanima da dovrše Gradsku kuću * U Belanovici savetovanje o proizvodnji pitome borovnice koju Holandska vlada pomaže sa 40.000 evra * U Klubu ND izložba pastela Dejana Bogojevića.

2. U Rovnima sa „Srbija vodama” potpisan ugovor o ovogodišnjim radovima na brani vrednim 450 miliona dinara. Završetak najavljen za 2008. godinu * Nezadovoljni meštani Bukovice, Kotešice, Oglađenovca i više drugih „odsečenih” sela sami se latili popravke klizišta koje im je odnelo put * Osam nevladinih organizacija, koje uglavnom rade sa mladima, dobilo milion dinara iz valjevskog budžeta.

3. Pedesetak meštana slovenačkog gradića Ormoža u dvodnevnoj poseti Osečini. Njihovim posredstvom za unapređenje opštinske uprave od EU stiglo 45.000 evra * U Leliću Dani biljara posvećeni koprivi * Valjevski ribolovci obogatili reke i jezera sa tri tone kvalitetne mlađi.

4. Od 100 seoskih domaćinstava stradalih na klizištima u Valjevskoj opštini čak trećina se ne može obnoviti. Traže im se nova gazdinstva a za 30 porodica nove kuće i stanovi * Prolećna šteta u Lajkovačkoj opštini procenjena na 10 miliona dinara * Na Dan zaštite životne sredine Ub se pohvalio mnogim vrednim akcijama zahvaljujući Fondu od REIK-ove rente, vredne 30-40 miliona godišnje * U valjevskom eko-fondu od registracije vozila do juna tek 97.000 dinara * U Ljiškoj biblioteci veče uz knjigu Miodraga Jevtića „Tako raste mali zmaj”.

6. Za 250 radnih mesta u budućoj fabrici „Gorenje” konkurisalo čak 1830 Valjevaca! * Zbog nesporazuma i nepoverenja Manastir Ćelije se bodljikavom žicom uz reku Gradac ogradio od popularnog bivaka „Izvorac”.
7. Valjevski SUP se uoči svoje slave - Trojica pohvalio visokim procentom razrešenja krivičnih dela, osim provalnih krađa, jer lopovi vešto zameću trag * CESID u Valjevu saopštio rezultate ankete po kojoj dva odsto građana smatra da Srbijom vladaju kriminalci, potom međunarodna zajednica, pa partije, a tek dva odsto misli da vlada predsednik.

8. Lije, lije kiša. Za dva dana palo 50-tak litara. Bujica preplavila Osečinu, više stotina hektara oranica i 50-tak kuća * U Valjevu boravili učesnici godišnje skupštine donatorske kuće IRD iz gotovo celog sveta * U Poljoprivrednoj školi gosti iz norveškog grada Mušjoena. Dogovor o osnivanju đačkog preduzeća i Centra za proizvodnju landras svinja * U Valjevu i prva veća grupa gostiju sa Islanda, iz škole u Hinaveliru u kojoj radi Valjevac Milan Đurica.

9. Obnova i preuređenje mosta na Ribnici u Mionici * Dani dečje kulture završeni scenskim kolažom „Odrastanje” Škole glume Katarine Vićentijević.

10.
Predsednik Srbije Boris Tadić otvorio novu hladnjaču „Podgorina fruhta” u Osečini, kapaciteta 4.000 tona voća. Prethodno posetio i Lajkovačku opštinu * U staroj seoskoj školi u Ključu prvo predstavljanje knjige o ovom selu u izdanju „Kolubare”.

11. Kadinoj Luci kod Ljiga sećanje na srpske vojnike pale uoči Kolubarske bitke 1914 * Po lošem vremenu otvorena plivačka sezona na bazenima u Petnici * Mirjana Simić, Mica iz Ubske predstave „Mrešćenje šarana”, najbolja glumica Festivala amaterskih pozorišta u Kuli.

12. Uz slavu Valjeva vest da je u Vladi Srbije najzad potpisan ugovor o izgradnji prvih 15 kuća i kupovini stana za porodice stradale na klizištima. Dogovoren i otkup nekoliko poljoprivrednih domaćinstava * Koncert izvanredne braće Teofilović u dvorani Doma kulture pred tek stotinak Valjevaca.

13. Maturantkinja specijalnog odeljenja Valjevske gimnazije Marija Janković u državnoj ekipi mladih fizičara na Olimpijadi u Singapuru od 7. do 18. jula. U ekipi za Matematičku olimpijadu je i Valjevac Mladen Radojević, sada učenik Matematičke gimnazije u Beogradu * Ovog proleća u specijalno matematičko odeljenje Valjevske gimnazije upisano 11 učenika * Na srednjoškolskom pozorišnom festivalu samo dve predstave. Večeras dobar nastup dramske sekcije Tehničke škole sa predstavom „Tri čekića a o srpu da i ne govorimo”, delo prilježne profesorke Milke Erić.

14. Žustra rasprava o novom urbanističkom uređenju prostora oko nekadašnje autobuske stanice, privremenog zanatskog centra. Draž malog i prolaznog, ali prisnog. Poput bune oko beogradske Čubure urbanisti bi ponešto od prigovorenog morali da uvaže * Dobre vesti iz „Krušika” o ugovorenom izvozu oružja vrednog 18 miliona dolara * Silne uvrede sa govornice Skupštine Srbije zbog kojih G 17 plus traži ukidanje SRS * Mališani iz Prve valjevske škole, pak, već na prvom od sedam koraka učenja toleranciji i nenasilju, po rečima učiteljice Biljane Marinković, svikli da se manje svađaju, tuku i izbegavaju * Dramska sekcija Poljoprivredne škole izvela svoju „Gospođu ministarku”.

15. Na savetovanju o unapređenju sudstva Vida Petrović Škero, predsednica Vrhovnog suda, izjavila da je nužna racionalnija mreža sudova * U Kozličiću obeležen Dan strnih žita. Kažu da je pšenica ipak dobro ponela * U jeku polemike sa „Srbija gasom” o tome ko je kriv što kasni priprema izgradnje gasovoda i projekat toplifikacije Valjeva, Sombora, Pančeva, Užica i Čačka stigao u Brisel, sedište Evropske komisije za rekonstrukciju * U Tešnjaru snimanje prve epizode TV serije „Zaboravljeni umovi Srbije” o filozofu Božidaru Kneževiću, u režiji Valjevca Petra Stanojlovića.

16. Ljiška opština obezbedila kompjuter za školu u Kozelju kao i za Miliju Stojanovića, učenika škole „Hiljadu trista kaplara” * Ministarstvo zdravlja odobrilo Domu zdravlja u Valjevu još tri lekara, Ubu dva, a po jednog u Mionici i Osečini.

19. Na svečanosti u Zadužnom savezu Srbije Valjevac Zoran Kosić - Rone peti put proglašen najboljim proizvođačem jagnjećeg mesa (sa stadom od 500 ovaca), a Milovan Mijatović iz Mionice rekorder u proizvodnji mleka * U Petnici otvoreno noćno kupanje.

20. Zbog utaje poreza nadležna policija zatvorila dosta valjevskih lokala. Najveći utajivač, nezvanično, italijanska fabrika „Vali” sa dugom od 19 miliona dinara * Iz „Srbija gasa” najavili da bi vlada u julu mogla doneti odluku o izgradnji gasovoda vrednog 16 miliona evra.

21. Dr Živorad Despotović u Popučkama otvorio privatni starački dom za 20 štićenika * Sa stanica u Lajkovcu i Malom Borku lopovi odneli četiri bakarna kabla za signalizaciju.

22. Ekolozi najavili obnovu vrtića na Pećini * Sanja Domazet sa romanom „Ko plače” („Zlatno pero”) prvi gost jubilarnih 20. događanja u dvorištu Valjevske biblioteke.

23. Još jedan mučan pokušaj okupljanja valjevskog parlamenta. Nedavno predviđanje Milorada Belića (NS) da će pre vanredni izbori nego nova sednica Skupštine moglo bi se i obistiniti * U Muzeju Vojvodine u Novom Sadu izložba slika Zorana Andrića „Plavi Pano-n”.

25. U Valjevskoj kasarni obesio se vojnik Marko Dejović iz Užica. Nastavljaju se tragična događanja i u novoj, Srpskoj vojsci kojoj su se dan ranije prvi put zakleli * Nekolicina starih ratnika okupila se na 65. godišnjicu Valjevskog NOP odreda.

27. „Kolubara” objavila knjigu o Mionici * Društvo srpsko-francuskog prijateljstva priredilo Francusko veče u kafeu „Bukva” * Svečanost za 85 novih valjevskih „vukovaca”.

28. Gorka i nespokojna vidovdanska osvrtanja i vizije budućeg Kosova * Pesnikinji Radmili Lazić uručena nagrada „Vasko Popa” za zbirku „Zimogrozica” * Vrućina, pak, traje više od dve sedmice, gotovo bez kapi kiše na 34-36 stepeni.

29. U dvorištu Valjevske biblioteke susret sa pesnikom Alekom Vukadinovićem...
 
Nekako priznadosmo i mi Crnu Goru, kad počeše detinjasta prepucavanja sa Evropom. Kao, mi njima partneri a oni nas ucenjuju. A sve nekako uvijeni preko „ljute rane” – katastrofalnog poraza od Argentine. Predsednik obilazi bivšu „braću” a premijer kraj tužne Gračanice olako obeća da će se nad Kosovom i u buduće vioriti srpska zastava. Nevini američki piloti iz ‘99. šepure se na Batajnici.

Samo je leto u Valjevu isto. Samo je Gradac jednako bistar i hladan, čarobni su sladoled i boza kod Mefija pod ucvetalim lipama, dok vetrić jedva piri kraj Kolubara. K’o i pre.