prva strana

Četvrtak, 25. April 2024.

Revija KOLUBARA - Avgust 2006 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

prošlost

kalendar

pisma

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Julsko festolovanje

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Rezignirani malinari * Mršava pšenica * Kad će kiša? * Grozdanova „kućica” * „Elbijeva” selidba * Je li Valjevo Krušikovac? * „Zmajevi” na Zmajevcu * Lajkovačka odbrana poslastičarnice * Olimpijska bronza matematičara Mladena Radojevića * Letnje festivalske razonode

1. Pozorišnom jatu Valjeva bez pravog pozorišta pridružile su se još dve talentovane glumice, članice gimnazijskog Dramskog studija: Katarina Ilić u klasi profesora Vlade Jevtovića u Beogradu i Milica Janevska na Akademiji u Novom Sadu. U međuvremenu, Igor Ilić briljantno je diplomirao kod profesora Predraga Bajčetića.

3. Propao još jedan pokušaj okupljanja Valjevske skupštine, pa je upućen predlog Vladi da je raspusti i uvede privremene mere * Među 200 najboljih studenata u Srbiji troje Valjevaca putuje Evropom: Bojana Višić i Ivan Nastić, studenti fizike, i Ognjen Jović, diplomac arhitekture.

5. U valjevskom Domu zdravlja otvoreno Preventivno odeljenje a Ministarstvo turizma priložilo više od četiri miliona dinara za Dom zdravlja na Divčibarama * Međunarodna letnja naučna škola u Istraživačkoj stanici u Petnici. U Golupcu kod Mionice arheološko istraživanje praistorijskog ilirskog groblja.

6. Ozvaničen rad Kluba za traženje posla pri valjevskom Odeljenju tržišta rada * U bibliotečkom dvorištu pesničko veče Dragana Jovanovića Danilova.

7. Sirotinjski otkup maline, uglavnom po ceni od 35 dinara * U Banji Vrujci otvorena „Prva nova banja” (?) dr Milisava Čutovića.

9. „Odrađen” Dan maline u Brankovini. Nagrade skoro svim izlagačima, jer je većina od malina digla ruke. Jedan rezignirani malinar pošteno izgrdi voćarskog doktora što im „soli pamet”.

10. Uz 150. godišnjicu Nikole Tesle u Valjevu podsećanje da bi stara elektrana na Gradcu u Deguriću i danas valjala, a malo-malo nema uličnog svetla i u centru Valjeva * Gospoda Dušner i dr Hofman iz Pfafenhofena nadziru skupljanje korisnog smeća po Valjevu. Još samo kad bi znali i ko će to smeće da preradi * Ljiške letnje večeri otvorili trubači Dejana Lazarevića.

11. Malinari dočekali bolju cenu od 55 dinara za prvoklasni „rolend” * Učestali letnji požari. U autolimarskoj radionici na „Šabačkom putu” od zapaljenih plinskih boca stradala četiri automobila.

12. Vašarski Petrovdan u Kamenici počastvovali visoki gosti i novinari * Ministar nauke Aleksandar Popović obišao Istraživačku stanicu i obećao više para u njeno opremanje nego ikada do sada * U Ljigu veče meksičke kulture.

13. Mučni pregovori opštinara sa „Krušikom” o sudbini njegove silne imovine po gradu. Do septembra mora da se iseli Dečja biblioteka i još osam kuća među kojima su mesne zajednice Zlokućana i Petog puka. Kako će se tek sporazumeti oko Doma kulture i „Krušikovog” zemljišta pod naseljem „Milorad Pavlović”? * Sjajna spisateljica i rediteljka Vida Ognjenović u bibliotečkom dvorištu reče da vrli pisci kod nas služe zvaničnicima kao cvet na reveru * U Ljigu violinistkinja Tatjana Olujić i bas Sergej Dubrovin * Ubske večeri počele sa Dragačevskim trubačima.

14. Pri kraju žetva u Tamnavi na jedva 3.000 ha. Skromni prinosi pa niko ne predaje pšenicu * Uoči Kosidbe na Rajcu rok koncert „Yu grupe” i film „Kad kukavice zaćute”.

15.
Viša ekonomska škola upisuje još 300 studenata na trogodišnje školovanje * U „Politikinoj” ediciji „Premijere” novi roman Radovana Belog Markovića „Kavaleri Starog premera.

16. Lepa Kosidba na Rajcu i pobeda starog majstora Milorada Sladojevića iz Mrkonjić Grada * Tanja Radić iz grupe „Razvigore” prvi glas „Čobanskih dana” u Kosjeriću * Na Ubu izložba slika Milene Pavlović Barili i bend „Son Kuba son”.

17. Predsednik Jovan Tomić potpisao prvih sedam od 14 ugovora za izgradnju kuća stradalima na klizištima * Sa kongresa humanitaraca u Geteborgu valjevski „Anđeli čuvari” doneli pomoć za stradale u nepogodama vrednu 100.000 evra * Na Ubu vojvođanski tamburaši.

18. Osamnaestogodišnji Valjevac Mladen Radojević treći na Matematičkoj olimpijadi u Ljubljani. Dobar nastup i Marije Janković na Olimpijadi mladih fizičara u Singapuru * Podmladak Mladih istraživača iz Valjeva ovog leta na akciji u Zaovinama na Tari * U porti Ubske crkve koncert braće Teofilović.

19. Grozdan Milošević, iz Beomuževića, kojem je klizište odnelo čitavo imanje, žali se da mu je nova kuća skučena, premalih prozora i vrata * A Živorad Cvetković, vlasnik „Elbija”, obeshrabren upornim odbijanjem njegovih ponuda na tenderima, najavljuje iseljenje u Hrvatsku ili Kosovo i zatvaranje fabrike izolatora sa 200-tinak radnika!.

20. U Mionici otvorena renovirana Zelena pijaca. USAID i Opština uložili 173.000 dolara. Posao za još 53 radnika. Potom u Struganiku svečano otvoreni Deseti Mišićevi dani. Premijera dokumentarnog filma „Kolubarska bitka” i promocija knjige Milorada Radojčića „Vojvoda Mišić i njegovi Kolubarci u ratovima 1912-1918”.

21. Kraj aerodroma u Divcima pao sportski avion „cesna” na času letenja. Srećom, samo pilot Milivoje Petrović teže povređen * Vreme letnjih kampova mladih. Izvanredni utisci o Valjevu desetoro mladih rotarijanaca iz osam evropskih zemalja * Na Mravinjcima Međunarodni kamp volontera koji prave biciklističku stazu po Povlenu * Pompezni festival „Zmajevac” u Belanovici počastovovan nekolicinom ministara i koncertom „Riblje čorbe”.

22. Dvadesetak srednjoškolaca na desetodnevnom letovanju u porodicama prijatelja Valjeva u Pfafenhofenu * Na Divčibarama revija „Beli narcis” sa lepoticom Jovanom Šargić. Mnogo više učesnika i mladih rokera na Petom skupu motorista u kampu „Breza” * U Mionici varoški Mišićev dan * Na Ubu redakcija „Ošišanog ježa”.

23. Završnica Mišićevih dana sa premijerom filma „Pokretne slike zaborava” i prvim predstavljanjem ratnog dnevnika solunca Živojina Lazića * U Internacionalnom umetničkom studiju izložba engleskog umetnika Džefrija Para, kojem nije mrzeo da lomi jezik na srpskom.

24. Zvanično tumačenje da se još nisu stekli uslovi za raspuštanje Valjevske skupštine, pod uslovom da se ona okupi do 23. septembra. I dalje „na ledu” kapitalne opštinske investicije * Tamnavski ratari vape za kišom, jer bez nje neće biti kukuruza * Tokom jula 100-inak saobraćajki sa četvoro poginulih * Kraj Ubskih večeri sa glumcem Zijahom Sokolovićem * Lajkovački letnji dani uz foto izložbu varošice posle 2000-ite.

25. Počela izgradnja novih kuća za četiri porodice u Donjoj Bukovici * Zbog suše seoske muke sa vodom. Najzad dobra kiša pala i oko Valjeva da natopi usahle bunare * U Pfafenhofenu, na Danima kulture flautistkinja Ana Marija Banović.

26. Građanska odbrana od rušenja gotovo četiri decenije stare poslastičarnice „Šumadija” Ibrahima Mustafija u Lajkovcu najbolji prilog letnjim svečanostima varošice * Danima nepodnošljive vrućine. Najgore je bolesnicima u Valjevskoj bolnici gde se rashlađuje tek četvrtina prostora (sedam od 270 hiljada kvadrata).

27. U Lajkovcu svečano obeleženo useljenje u prvu Gradsku kuću, Dom mladih i Fond solidarne stambene izgradnje sa prvih 15 stanova * Posle prolećnih poplava tek svaki deseti od preko 400 seoskih bunara u Tamnavi ima zdravu vodu * Pisac i slikar Mileta Prodanović u bibliotečkom dvorištu sa romanom „Kolekcija” svedoči da smo još u velikoj kulturnoj izolaciji.

28. Susret poslodavaca i polaznika Kluba za traženje posla. Najbolje je ipak biti sebi i još ponekom poslodavac. Valjevu odobreno samozapošljavanje još 64 buduća preduzetnika, ukupno njih 100-tinak * Lajkovac slavi 30 godina pripovedanja Radovana Belog Markovića – svog sugrađanina koji ga je proslavio * U Belanovici završno veče na Zmajevcu u slavu Nikole Tesle: sa moćnim ozvučenjem od 2.000 vati koncerti Maje Odžaklijevske i Saše Loknera * U Vrujcima Sabor narodnog stvaralaštva.

29. Tamburaški sastav „Boemi” iz Valjeva na Danima evropske kulture u Pfafenhofenu * Vrućina ne jenjava. Iz daljine ohrabrujuće zvuči nebeska tutnjava...
 
Leto nas je načisto osvojilo. Omamljeni vrućinom i sveopštom entropijom lakomisleno se prepuštamo svakojakoj kratkovidosti i zaboravu, masovnom uživanju u uglavnom jeftinoj razonodi svakojakih letnjih festivala, dana i večeri. Kafići se razastrli po trgovima, šetalištima i kejovima. Sve puno i sve bruji od haj-nehaja. Stranci su očarani našom opuštenošću i smislom za provod kojem se oni mogu nadati tek od petka uveče. Samo mi znamo odkud nam toliko vreme i tolike pare. Što bi rekao uvaženi R. B. Marković: „O, moj Bože!”