prva strana

Sreda, 24. April 2024.

Revija KOLUBARA - Septembar 2006 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

prošlost

kalendar

pisma

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Valjevka – Premijer Srbije

Čitaoci „Blica” izabrali Ružicu Đinđić za premijera a Dobrilu Jakić-Dimić za ministra poljoprivrede

Redakcija Revije Kolubara

Ruzica Djindjic Blic je tokom avgusta oraganizovao među svojim čitaocima izbor „Ženske vlade Srbije”. Među kandidatkinjama smo uočili i dve Valjevke – Dobrilu Jakić-Dimić i Ružicu Đinđić – i obe po broju dobijenih glasova nadmašile svoje rivalke.

Dobrila Jakić-Dimić je sa još sedam dama odgovarajuće stručnosti kandidovana za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. I dobila najviše glasova (31,63 odsto), pristizalih od Subotice do Kosovske Mitrovice. Kad bi uistinu postala ministar ona bi učinila sve „da omogući ljudima povratak u sela koja su sada pusta ili su u njima staračka domaćinstva”.

Predstavljajući je, „Blic” je o Dobrili pisao: „Doktorka nauka veterinarske medicine i specijalista ishrane. Nakon 5. oktobra postala prva žena direktorka Instituta za veterinarstvo Srbije, sada na mestu višeg naučnog savetnika. Unapredila je saradnju Instituta s domaćim i stranim institucijama, a u saradnji s Vladom Bavarske organizovala opremanje Laboratorije za dijagnostiku bolesti „ludih krava”, prvu takve vrste u našoj zemlji. Autorka je preko 150 stručnih i naučnih radova, među kojima su brojni o kontroli i proizvodnji zdrave hrane. Rođena je u Valjevu, obožava taj grad i upisana je u knjigu najpoznatijih Valjevaca”. Dobrila je ćerka Pavla Jakića, rođena je 7. avgusta 1952. godine, završila valjevsku Medicinsku školu.

Ružica Đinđić je izborila poverenje čitalaca „Blica” u konkurenciji sa Vesnom Pešić, Kori Udovički i Dragicom Pilipović-Čefi. Njoj je pripalo 83,08 odsto glasova. Na vest o tom „izboru” rekla je da se nada da će joj se pružiti prilika za upoznavanje čitave ženske Vlade Srbije i da će zajednički moći da urade „nešto konkretno za našu zemlju” i da „našim građanima ali i svetu pokažemo jednu bolju, lepšu, odgovornu, uspešnu Srbiju”.

O Ružici je uz njenu kandidaturu napisano:

„Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu i radila u Književnoj zajednici Novog Sada. Posle udaje za Zorana Đinđića, napustila je posao, posvetila se deci i praćenju političkih aktivnosti svog supruga. Poslednjih godina intenzivno se bavi humanitarnim aktivnostima.

Osnivač je i predsednica udruženja „Prvo deca” i predsednica Upravnog odbora Fonda „Dr Zoran Đinđić”, koji u poslednje tri godine najtalentovanije studente iz Srbije šalje na praksu u najuspešnija nemačka preduzeća. Veoma aktivna i u organizacijama koje se bave problemima autistične dece.
Pojedini strani državnici su je javno pominjali kao mogućeg medijatora u saradnji demokratskih snaga u Srbiji. Na poziv nemačkog ministra kulture, otvorila je „Dane srpske kulture u Berlinu” 2005, bila je specijalni izaslanik predsednika Srbije na proslavi obeležavanja pet godina od demokratskih promena u Gruziji. Počasni je predsednik Univerziteta u Novom Pazaru.

Dobitnica je nagrade za unapređenje međunacionalnih odnosa koju joj je dodelila Rumunska zajednica Vojvodine i dobitnica nagrade „Osvajanje slobode” za 2004. godinu koju dodeljuje Fond „Maja Maršićević”.

Članica je Predsedništva Demokratske stranke, govori engleski jezik, rođena je 1960. u Valjevu, majka Jovane i Luke”.

U ženskoj Vladi Srbije, za čijeg je premijera, voljom čitalava „Blica”, izabrana Valjevka Ruživa Đinđić, vicepremijer je Ivana Dulić-Marković, a uz njih je i dvadeset ministarki u različitim resorima.