prva strana

Petak, 29. Mart 2024.

Revija KOLUBARA - Septembar 2006 > kultura

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

prošlost

kalendar

pisma

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

O novim valjevskim pozorišnicima, opet

Diplomirali ili još studiraju na umetničkim akademijama

Redakcija

Katarina Vićentijević i Zoran ĆosićNabrojali smo u prošlom broju Revije „Kolubara” imena 50 mladih Valjevki i Valjevaca koji su tokom proteklih dvadesetak godina diplomirali na umetničkim akademijama scenskih umetnosti ili su sada na takvim studijama. Pokazalo se u međuvremenu da ni tako obimna evidencija nije sasvim potpuna. Sa zadovoljstvom beležimo imena još nekoliko Valjevaca koji su se posvetili umetnosti priželjkujući, u isto vreme, da će nam i naknadno biti skretana pažnja na još ponekog njihovog srodnika po izabranoj profesiji.

Dušan Spasojević je diplomirao dramaturgiju na Akademiji BK u klasi Siniše Kovačevića. Premijera njegovog dramskog prvenca u Ateljeu 212 najavljena je za jesen.

Bojana Andrić je diplomirala kameru na Akademiji BK. Živi i radi u Beogradu.

Tijana Cerović je student četvrte godine organizacije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Živi i radi u Beogradu, angažovana u organizovanju Belefa.

Branislav Cerović je završio organizaciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. I on se vezao za Belef.

Mirjana Đorđević je zavrpila filmsku produkciju na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti.
Bora Kandić je završio glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (klasa Arse Jovanovića). Živi i radi u Australiji.

Nemanja Mirković studira režiju u Banjaluci.

Marijana Vićentić je mlađa od svih njih – ovoga leta završila je gimnaziju i upisala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Sa ovom mladom Valjevskom je na tim studijama još devetoro budućih dramaturga. Marijana je u Valjevu učila prva dva razreda gimnazije, a preostala dva u Beogradu. Pripremajući se za upis na željene studije pohađala je nastavu u Dramaturško-rediteljskoj radionici Alise Stojanović.

Uz ove ispravke i dopune podsećamo i na imena vremešnijih pozorišnih stvaralaca, poniklih među Valjevcima, od kojih su poneki istinski teatarski veterani. Među njima je, svakako na prvom mestu, Dejan Mijač, najznačajniji sadašnji pozorišni reditelj u Srbiji, dobitnik mnogih Sterijinih i drugih nagrada.

Vladimir Lale Andrić, valjevski gimnazijski maturant iz 1963. godine, je televizijski, filmski i pozorišni reditelj, uz to pisac i pesnik. Njegov sin Raša Andrić spada u najznačajnije filmske reditelje nove generacije.

Pozorišni reditelj Miodrag Gajić je pokretač kvalitetnog pozorišnog rada u Valjevu u vremenu posle gašenja profesionalnog Gradskog pozorišta.

Voja Brajović je prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta i prvak celokupnog srpskog teatarskog života.

Jasmina Avramović je među vodećim članicama Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Miroslav Ćiša Trifunović, pozorišni reditelj, po povratku sa studija u Beogradu postao je predvodnik mnogobrojnim mladim Valjevcima, strasnim poklonicima pozorišnog rada

Gojko Cerović je prvi među Valjevcima diplomirao organizaciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Dugogodišnji je sekretar „Abraševića” i umešan organizator oživotvorenja niza ambicioznih kulturno-umetničkih zamisli.

Pozorišnu organizaciju je diplomirao i Branislav Cole Kovačević, kragujevački Valjevac, sin glumca Ljube Kovačevića. Na tim studijama su takođe bili Mile Perić i Živorad Janković.    

Branko Lukić je diplomirao dramaturgiju na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti i za svoja dramaturška ostvarenja bio nagrađivan na raznim stranama. Dramaturgiju je diplomirala i Biljana Maksić, takođe nekadašnji valjevski gimnazijalac.

U istoriji valjevskog profesionalnog pozorišnog rada važno mesto pripada Tomi Jovanoviću, dugogodišnjem glumcu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Valjevsko pozorište Mala scena osnovao je Veroljub Veca Andrić. U predstavama tog teatra sa zapaženim uspesima igraju najbolji sadašnji glumci iz ove varoši: Branko Antonić, Dragan Lukić, Ljubivoje Marković, Goranka Kalember Lučić, Ljiljana Matunović, Vesna Katić Milić, Boško Milić, Dragan Čolić, Milijan Dimitrijević... Svojim pozorišnim poduhvatima Andrić nastoji da nadoknadi nedostatak pozorišne institucije.

Angelina Tošić-Lukić je diplomirala glumu na Akedimiji u Prištini, bila je članica Pirotskog pozorišta a od pre dve-tri godine živi u Valjevu.

Valjevci Ivan Tomašević, Slobodan Petranović i Petar Lazić su ponajbolji glumci Šabačkog pozorišta. Vladan Živković je u kragujevačkom Teatru „Joakim Vujić”.

Mioničanka Vesna Milinović je glumu studirala na Akademiji u Sarajevu.

Podsećamo i da je u Valjevu u mladosti živeo Velimir Bata Životić, dugogodišnji prvak novosadskog SNP i tumač niza nezaborvanih filmskih i televizijskih likova.

Ni ovim pregledom nisu, svakako, obuhvaćeni svi savremeni profesionalni pozorišni delatnici iz Valjevskog kraja.