prva strana

Utorak, 16. April 2024.

Revija KOLUBARA - Septembar 2006 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

prošlost

kalendar

pisma

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Avgustovska raskoš leta

Hroničar: Ljiljana Kecojević

„Mobtelove” mrvice za razvoj Kolubare * Slaba vajda od jakog dinara * Šta je s neba frljnuto na Maljen? * Od trovanja ribe do jake sumnje da „Sinalko” u Vrujcima pravi industrijsku zonu * Izgibenija na putevima * Sajam šljive u Osečini * Tešnjarske (većma somborske) đakonije

1. Nastavljaju se nepodnošljive vrućine. Danas obelodanjeno trovanje četvoro Lajkovčana u testoteci kraj autobuske stanice * Građani i preduzeća, u besparici kojoj se ne vidi kraja, sve češće „zaboravljaju” da plate kućne račune, pa je tako dug za vodu u Valjevu 105 miliona a za struju 400 miliona dinara.

2. U Bratačiću kod Osečine svečanost povodom 200 godina od istoimene bitke, jedne od odlučujućih u Prvom ustanku * Od prekjučerašnje famozne prodaje „Mobtela” biće para za puteve u slabo razvijenim opštinama i za objekte kulture među koje je najpre uvršćena stara škola u selu Ba kod Ljiga, kao budući muzej Ravnogorskog pokreta * Još jedan zemljotreščić od 3,4 stepena Rihtera na padinama Maljena * S večeri dobra letnja kiša, ali premalo osveženja.

3. Verovatno zbog pregrejavanja popodne u Valjevu veliki kvar u „Elektroistoku” zbog kojeg je pola grada nekoliko sati bilo bez struje * Počela izgradnja prvih 35 stanova „UN Habitata” za izbeglice i druge valjevske beskućnike * Valjevo ište kreditore za gradsku toplanu i toplovod, pozajmicu od preko dva miliona evra * U „Krušiku”, daleko od očiju javnosti, razgovori sa mogućim stranim investitorom u nove programe „Akumulatora” * U dvorištu Biblioteke veče posvećeno prevodilačkom radu Živote Filipovića (memoarske knjige Marsele Rajha Ranickog i Sebastijana Hafnera).

4. U već zahuktalim pripremama za 1. oktobar zvanično zakazani tri i po meseca preuranjeni lokalni izbori u Ubskoj opštini * Iz Investicionog fonda za Ljišku dečju biblioteku izdvojeno 90.000 evra * „Kolubara” objavila knjigu Stevana R. Martića „U danima tuge”, prvu u ediciji „Valjevski gimnazijalci”.

5. Za izgradnju puteva opštinama našeg kraja iz Republike stiže od 300-480 hiljada evra * Mionička opština obezbedila sedmodnevno letovanje u Grčkoj za svih 16 svojih vukovaca.

7. Još jedan ovoletošnji „crni vikend” na putevima: troje poginulih u 18 saobraćajki. S večeri još jedan udes sa dvoje stradalih putnika * U Valjevu boravi veća grupa francuskih humanitaraca, „Putnika velikog srca”, koji kampuju u Petnici * Trodnevni seminar za policajce o krivičnoj i pravnoj zaštiti mladih prestupnika * Donacija nemačke agencije „GTZ” Osečinskoj opštini za sređivanje smeća vredna pola miliona evra.

8. Na pet novih lekarskih mesta u domovima zdravlja Valjeva, Mionice i Ljiga konkurisala čak 44 mlada doktora i to od Beograda, preko Niša do Vlasotinca. Lekari ubuduće i u desetak seoskih ambulanti oko Valjeva.

9. Tema dana: da li je Valjevo moglo da dobije više od pet miliona evra iz Investicionog fonda za tek 21 od 63 ponuđena programa? Najviše para, oko dva miliona, za Divčibare, potom milion za puteve, pa verske, kulturne i školske objekte. Biće i 400 kompjutera za škole... * Osečina je zadovoljna, jer je za lokalne puteve dobila oko pola miliona i još milion evra za put do Ljubovije preko Proslopa * Ubska biblioteka objavila monografiju Milivoja Radojičića „Učiteljska škola na Ubu 1948-1973”.

10. Zahteve za nadoknadu štete od prolećnih klizišta podnelo 1.300 valjevskih poljoprivrednih domaćinstava. U Tamnavi seljaci negoduju što država štetu od poplava priznaje samo registrovanim domaćinstvima * Zbog stečaja u nekad vrlom stakleniku u Šopiću bez posla ostalo 50 radnika * Kraj letnjih Događanja u dvorištu Valjevske biblioteke – kazivanja o slikarstvu Milomira Romanovića uz njegovu monografiju i izložbu crteža.

11. U Brankovini Rimokatolička crkva podelila 350 humanitarnih paketa stradalima u prolećnim nepogodama * U dvorištu porodice Živanović u Trliću kod Uba policija zatekla kamion pun švercovanih cigareta vrednih 100.000 evra. Meštani uopšte nisu iznenađeni otkrivanjem ovog važnog kanala šverca, jer to godinama posmatraju i trpe goropadnost novopečenih bogataša * Jubilarne 20. tešnjarske večeri počele izložbom slika Dragana Stojkova iz Sombora posvećenih Veri Pavladoljskoj i Valjevu, prema poemama Matije Bećkovića.

12. U Valjevu boravi delegacija Pfafenhofena sa gradonačelnikom Hansom Prehterom * Milovanu Šljivakoviću, vlasniku istoimene firme u Valjevu, dodeljeno priznanje „Najmenadžer godine u Jugoistočnoj Evropi” * Tešnjarske večeri ozvaničio pisac Radovan Beli Marković, potom izvrstan koncert Džez orkestra RTS posvećen Reju Čarlsu. Na Maloj sceni jednako lep koncert operske dive Dragane del Monako.

13.
Kiša... kiša... Šteta zbog letnjeg festivala i dana gostujućeg grada Sombora. Ipak, uspešan susret privrednika dve regije, dobra riblja čorba kraj Kolubare i svakojake đakonije somborskih kuvarica, pesma i igra društva „Ravangrad”... * U Klubu gimnazijalaca nešto sasvim drugačije i sveže na grafikama mladog slikarta Aleksandra Andrića.

14. Vest dana da se tokom vikenda dogodio pomor ribe u Toplici. Jaka sumnja za to pala na novu fabriku „Sinalko” * Lajkovačko opštinsko veće se sa 230.000 dinara pridružilo akciji Ljiške turističke organizacije za izbor najlepšeg seoskog domaćinstva * Na Tešnjarskim večerima predstavljena monografija Petra Vlahovića „Srbija – zemlja, narod, život i običaji”, koncert Luisa i romskog društva „Regina” i muzičko-poetski kabare „Da, to su bili dani”.

15. Puno mladih Evropljana letuje u Valjevu. Stigli i volonteri koji pomažu u pripremama za izgradnju Doma istraživača * Iz Letnje naučne škole Istraživačke stanice u Petnici stižu mnoge vredne novosti. Tako je valjevska gimnazijalka Dajana Danilović uspešno testirala za svoj projekat celularnih automata kao generatora slučajnih brojeva (šta god to značilo) * Na Tešnjarskim večerima arheološki filmovi, rok 70-tih i lazarevačka predstava „San letnje noći”.

16. Prva poseta zvaničnika slovačkog gradića Prijevica Valjevu * U Lukavcu vodu prvi put dobilo 20 romskih kuća * Velika buka i prašina oko trovanja ribe u Toplici. Sad izbijaju na površinu kontroverze oko urbanizacionog plana Banje Vrujci u kojoj neki smatraju, „SI end SI” pravu industrijsku zonu * Lep Dečji dan valjevskog festivala sa premijerom predstave „Kuckava bajka” glumice Angeline Lukić.

17.
Lajkovac traži od REIK-a da posle gotovo tri decenije eksploatacije uglja u atarima Malog Borka i Skobalja 800 ha zemlje rekultiviše za obradu * U Valjevu i delegacija slovenačkog grada Velenja * Tragična smrt mlade valjevske policajke * Hiljade Valjevaca na folklornom koncertu „Abraševića”, ali i prvom javnom venčanju dva para.

18. Agencija „Nacional” predstavila Turistički vodič i mapu razglednica našeg kraja * Izložba starih somborskih ikona na staklu i rok koncert „Atomskog skloništa” iz Pule.

19.
Konac Tešnjarskih večeri uz širom otvorene galerije i Muzej, preobraženjski koncert horova „Juventus kantat” iz Sombora i „Hadži Ruvim” iz Valjeva, kao i etno-grupu „Bistrik”.

21. Posle jučerašnjih rekordnih 36 stepeni kiša i nešto svežije. * U Osečini otvorena Letnja likovna kolonija.

22.
Zvanična potvrda da će Srbija u industrijsku zonu na prostoru „Krušika” investirati 2,5 miliona evra * Veliko zanimanje malih i srednjih preduzeća na komorinom predstavljanju vladinog programa za izvoznike.

23. Uprkos lošim prognozama, u neretkim valjevskim voćnjacima šljiva dobro ponela. Voćari, međutim, na teškim mukama kome da je prodaju * U Vrujcima na oglednom polju Dragiše Jovičića iz Gunjice i Miodraga Todorovića iz Sankovića promovisana visokordna proizvodnja krstavaca – kornišona.

25. NIN piše kako je nemački avion iz sastava mirovnih snaga na Kosmetu 2. juna izbacio nešto sumnjivo prelećući Maljen.

27. Dvodnevni Sajam šljive u Osečini – ako štogod pomogne da se vratimo najboljoj od svih naših voćki. Posle mnogo godina danas smo pravili nekad omiljene knedle.

31. Prodat „Elind-Teur”. Slovenački kupac se obavezao na socijalni program za 40 od 140 tamošnjih radnika.

I tako, završi se feragosto, prođe i čitavo leto. Pamtićemo ga po vrelinama čije tegobe zaboravljamo čim padne jaka kiša i naglo zahladni, kao ovih dana. A leto je zaista bilo raskošno. Mladi Valjevci su u njemu uživali danonoćno a njihovi drugari iz inostranstva pričaće bajke o svetu opuštenih i neotuđenih ljudi koji ne mare ni za vreme ni za pare. Ako im neko bude verovao.