prva strana

Petak, 29. Mart 2024.

Revija KOLUBARA - Oktobar 2006 > mediji

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

prošlost

mediji

kalendar

pisma

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Seminar, odlasci, otkaz...

Branko Vićentijević

SEMINAR
Novinar Radio Patka, Predrag Vujanac u Budimpešti pohađa sedmodnevnu kreativnu laboratoriju za romske i neromske stanice. Sa njim su i Tanja Jovanović i Ljubica Đokić, koleginice iz valjevskog romskog Radio Točka, kao i novinari Radio Štipa iz Makedonije.

Vujanac je novinarski zanat počeo u Omladinskloj redakciji Radio Valjeva, a punu afirmaciju stekao je u Radio Patku. Pre „Blica” bio je dopisnik beogradskog „Dnevnog telegrafa” ubijenog novinara Slavka Ćuruvije (dok su te novine izlazile).

SINA
Pokretač „Glasa javnosti” i „Kurira”, Radisav Rodić „ukinuo” je dopisničke mreže tih novena, a od saradnika diljem Srbije formirao je dopisničku mrežu novoosnovane SINA-e (Srpske informativna novinska agencija). Iz Valjeva se, zahvaljujući beskrupuloznom penzioneru Jovanu D. Stojiću (1939), nadgornjavaju Branka Osmanović (Glas) i J. S. (Kurir). Gotovo svaki tekst ilustrovan je i fotografijama (čije li su?), a stari „resavac” g. Karanfilović (J. S.) za sada je „produktivniji”.

Iz Osečine i Podgorine za SINA-u se javlja Dragan Savić, dugogodišnji saradnik „Novosti”, „Napreda” i Radio Valjeva (dok sadašnji direktor Mijo Stojkanović nije odlučio da pojedine dopisnike zamene predsednici opština ili njihovi zamenici). U čitavoj priči, jedina nepoznanica je da li Raja Rodić uopšte plaća svoje saradnike.

ODLASCI
Posle Dejane Ješić, Regionalnu TV Valjevo (TVA) je zbog kašnjenja zarada i neizvesne sudbine te medijske kuće napustila i Milica Petković, novi šef PR službe SO Valjevo. Zbog odlaska najboljih novinara TVA jedino se ne uzbuđuje direktor i glodur Živorad Janković (na kvoti PSS), SPS-ov usrećitelj Radio Valjeva (1996-2000).

Posle Ane Aćimov, koja se aktivirala u PSS-u, te Aleksandra Rankovića (DSS), kao nova pojačanja u TVA pominju se sportski novinar Nebojša Bojanić (DSS) i Slavica Pantelić-Cupać (PSS). Sve liči na to da je g. Janković „nakrivio šešir” i, biva spokojno, čeka eventualnu promenu rukovodeće garniture u SO Valjevo. Uostalom, njega u Radio Valjevu čeka „zaleđeno mesto” urednika Dokumentarnog programa sa polusatnom produkcijom nedeljno.

POJAČANJE
Veteran Zoran Ž. Stanojević, penzionisani spiker Radio Valjeva, sada se pojavljuje na VTV-u, gde vodi obnovljenu emisiju „Selu u pohode” namenjenu poljoprivrednicima. Na taj način ušao je u istoriju valjevskih medija kao verovatno jedini poslenik „sedme sile” koji je sarađivao u svim TV i većini lokalnih radio stanica.

Prilika je da se zabeleži i to da je TV Cronic u septembru vratio na program svoju jedinu informativnu emisiju „Grad”. Koliko smo mogli da zapazimo, od kompletne stare ekipe ostala je jedino novinar Vesna Jazarević-Davidović.

KDS
Od 20. septembra sve korisnike KDS (kablovske TV) sistema „Kopernikus” u Valjevu preuzeo je KDS „SBB” po dogovoru te dve kompanije. Zauzvrat, „Kopernikus” je od SBB-a preuzeo korisnike u četiri opštine na jugu Srbije. Na obe mreže može se pratiti preko 60 domaćih i stranih, zemaljskih i satelitskih, TV kanala, a SBB u ponudi ima i bežični internet. Doduše, mesečna pretplata dosadašnjim korisinicima „Kopernikusa” je sa 250 dinara, od 1. oktobra na SBB-u skočila na 455 dinara (internet se posebno plaća)!

Inače, „Kopernikus” pokriva Ljig i Banju Vrujci, a kablovska TV odnedavno je stigla i u Mionicu, gde se kao KDS distributer pojavio „Fodž”.

OTKAZ
V. d. direktor „Napreda”, Dragan Branković uručio je otkaz svom prethodniku Jovanu Bugarskom zbog „otuđenja imovine preduzeća” (sporan je službeni mobilni telefon, koji bivši direktor i pored više upozorenja nije vratio već je tvrdio da mu je ukraden, proverom u policiji to nije potvrđeno, da bi J. B. potom na račun „Napreda” uplatio iznos za koji je mobitel kupljen).

SUDANIJA
Verovatni sudski spor, koji će uslediti zbog otkaza nije jedini među sukobljenim stranama u jedinom valjevskom nedeljniku. Renčika Ristić ponovo je oslobođena po tužbi za uvredu i klevete advokata Spasoja Radovića. Presudu je donela Vesna Janković-Herceg, sudija Opštinskog suda, čiju je istovetnu prvostepenu presudu ukinuo Okružni sud u Valjevu.

Oslobođen je odgovornosti, još jednom, i Slobodan Ćirić, a sudija Mirjana Novaković pokušala je da se izuzme u jednom od nekolikih sporova koje vodi po tužbama o ovovremenim dešavanjima u „Napredu”, ali je predsednik suda Predrag Jevtić taj njen zahtev odbio.

Zbog povrede prava iz radnog odnosa, „Napred” su tužili Aleksandar Ranković, Slavica Pantelić-Cupać i Suzana Petrović, pa su i ti sporovi u toku.

REBALANS
Predlogom rebalansa budžeta SO Valjevo, pripremljenom za neodržanu sednicu lokalnog parlamenta 14. septembra, Radio Valjevu je bilo namenjeno oko 7,9 miliona dinara (realizovano je do sada oko 5,3 miliona dinara), TVA oko 4,8 miliona dinara (realizovano oko 4,4 miliona dinara), „Napredu” je bilo namenjeno 665.000 dinara (realizovano je 423.150 dinara), dok je RTV „Marš“ isplaćeno planiranih 60.000 dinara.

U saopštenju sa sednice Opštinskog veća, održane 8. septembra, stoji, međutim, kako je (u raspravi o predlogu drugog dopunskog budžeta za 2006) „zaključeno da se TVA opredeli milion dinara” (nema obrazloženja).

TV SITY
Iz studija privatnog ubskog Radija SITY, čiji je vlasnik Dragan Belajac, u septembru je krenuo eksperimentalni program buduće istoimene TV stanice. Signal se može pratiti na 23. kanalu kablovske TV, te na 44. kanalu (zemaljskog) predajnika postavljenog na brdu Vučijak. TV SITY se može gledati u delu Uba, kao i u selima zapadno od te varoši (Sovljak, Zvizdar, Trlić, Gunjevac…).

Mladi vlasnik RTV SITY planira da za mesec dana signalom pokrije čitavo opštinsko područje, a do tada prevlast ima TV MAG iz Obrenovca, koja je bila veoma angažovana tokom predizborne kampanje za redovne lokalne izbore. U toj TV stanici trebalo bi da radi montažer Aleksandra Mušicki, koja je obuku prošla u TVA.

„TROVAČ”
Veb sajt „Trovač” (njnjnj.trovach.co.sr) delo je valjevskih srednjoškolaca, đaka Tehničke škole i Valjevske gimnazije. Najviše pažnje za sada privlači forum na kojem se raspravlja o muzici, stripu, filmu, ljubavnim jadima mladih… Uočena je posećenost zainteresovanih za te teme i iz bivših republika nekadašnje SFRJ.