prva strana

Sreda, 24. April 2024.

Revija KOLUBARA - Oktobar 2006 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

prošlost

mediji

kalendar

pisma

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Septembarski (u)stav O Kosovu

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Raspuštanje Valjevskog parlamenta * Život na čekanju prinudne uprave, decembarskih lokalnih i opštih izbora * Brojanje državnih investicionih evrića * Ustoličenje vladike Milutina * Stanovi za izbeglice i beskućnike * Psi ujedaju, zar ne? * Lopovi u mesarama * Ajvarisanje * „Pank–godine nemilosrdne borbe”
 
1. Na početku školske godine u Valjevu stotinak đaka manje. Prve školske pouke i navike počelo da stiče i oko 800 šestogodišnjaka * Oglašena prodaja celokupne imovine valjevske „Sloge” za oko 111 miliona dinara * Ubsku ciglanu za 2,5 miliona evra kupila italijanska firma „Fantini scientiko”.

4. Rasprava o famoznom grejanju u Valjevu. Građani traže vraćanje cena na dozvoljeni nivo, a Javno komunalno hitnu budžetsku intervenciju od 18 miliona za gorivo * Ubski kombinat „Tamnavac” kupio Slaviša Purić, biznismen iz Prova * Na Tamnavu - Zapadno polje stiže oprema vredna 70 miliona evra sa kojom će proizvodnja uglja biti 70 odsto veća.

5. „Srbijankin” program restruktuiranja. Ostaje samo 40-tak radnika * Učestali ujedi pasa lutalica koji u čoporima opsedaju Valjevo, a prihvatilište za njih nikako da bude završeno * Iz Letnje naučne škole u Petnici: valjevska gimnazijalka Marija Cvetković izučava matematički fenomen „ljubećih brojeva” („Kissing numbers”).

6. Zapažen nastup valjevskih neurologa dr Mirjane Ćeranić i dr Mihaila Mirkovića na Svetskom kongresu u Glazgovu sa primenom multislajsnog sekenera u sprečavanju ponovnog šloga * Univerzitet „Singidunum” u Valjevu predstavio knjigu svog studenta Nemanje Radovanovića „Pank–godine nemilosrdne borbe”.

7. Život u čekanju boljih dana kroz svakodnevno doziranje para iz republičkih fondova. Danas vest da je iz Investicionog plana odobreno 1,6 miliona evra za 58 stanova državnim službenicima u Valjevu. Do sada Valjevu odobreno 10 miliona evra * Zbog zamrznutih plata valjevski opštinari sa kolegama širom Srbije prete štrajkom * U Ljigu prezadovoljni što im je sa 900.000 evra prihvaćen program istraživanja podzemnih, što pijaćih što termalnih voda. Kažu da je Ljig na toplom jezeru iz kojeg bi ceo mogao da se greje i banja.

8. Uz pomoć IRD (70.000 dolara) Osečina gradi prvu uređenu zelenu pijacu * Ubska biblioteka objavila drugi broj stručnog časopisa „Javne biblioteke”, primer Valjevcima koji ne mogu da održe ni jednu sličnu publikaciju.

10. Treća regionalna izložba ovaca u Valjevu sa više od 200 grla, prvenstveno sjeničke pramenke. Apsolutni šampion među neretkim ovčarima je Dragan Ranković iz Gole Glave.

11. Valjevo sa delegacijom Češke vlade potpisalo tri ugovora za branu Rovni i uređenje nesrećnog Jaza, sve skupa vredne oko 1,3 miliona evra * Direkcija za obnovu od zemljotresa načisto zamrla, sva je prilika zbog stranačkih kadrovskih zavrzlama. Obnovu čeka 4.000 kuća * Na banjalučkom sajmu susret privrednika Valjeva, Užica, Mitrovice i grada domaćina. * Dok raste napetost oko statusa Kosmeta, uočljivo približavanje Srbije i Republike Srpske.

12. Jutro sa divnom vešću da je u Valjevu rođeno devet devojčica i tri dečaka * Vlada odobrila 36 miliona za otpremnine 120 radnika „Dive”.

13. Stručnjaci Svetske banke kao investitori unapređenja zdravstva u Valjevu pohvalili Valjevsku bolnicu, gde su, kažu, zadovoljniji i pacijenti i lekari * Lament nad Kosovom: tribina Narodnog pokreta u Valjevu sa govorljivim Kostom Čavoškim i Smiljom Avramov * Predizborni pohodi ministara po Tamnavi. Ovog puta energetičar Radomir Naumov obećao nastavak izgradnje TE-TO „Kolubara B” (elektrane i toplane) u Kaleniću.

14. Konačan raspad valjevske koalicije. Propao i poslednji pokušaj okupljanja Skupštine. Čekanje privremene uprave * Mionička skupština donela važne odluke za legalnu gradnju kao i o vraćanju pašnjaka i utrina Rajkoviću, Struganiku, Osečenici, Mratišiću i Gornjem Lajkovcu * Predstava lajkovačkog vrtića „Oranje Kraljevića Marka” trećenagrađena na Festivalu dečjeg humora u Lazarevcu.

15. U Valjevu najzad zajedničko obeležavanje 88. godišnjice proboja Solunskog fronta i 61. godine od oslobođenja Valjeva * Dugo očekivana vest – „Krušik” oglasio prodaju svojih fabrika lovačke municije i opruga * U Gornjem Lajkovcu „Vojput” otvorio kamenolom „Drenovac” u koji je uložio dva miliona evra.

16. Na Ubu ozvaničeno 14 odborničkih lista i pet kandidata za gradonačelnika na izborima 1. oktobra * Na Republičkoj akciji u Brankovini više od 100 davalaca krvi * Za Dan Lajkovca koncert „Riblje čorbe” * Dok ambrozija uveliko cveta (naročito na grobljima) medicinari prvi krenulu u košnju opakog alergena.

18. Vladika Milutin odlikovao ubskog gradonačelnika Savu Sarića ordenom Sv. Nikolaja za doprinos izgradnji crkve u Vukoni * Uoči vladičinog ustoličenja „Glas crkve” se iseljava iz „Doma sv. Nikolaja” * Grupa đaka Tehničke škole iz Valjeva bila na tribini sa vršnjacima u Ingolštatu (Nemačka) o mirnom rešavanju balkanskih problema * U Valjevu 64 obolela od tuberkuloze, još neprevaziđene bolesti siromašnih i nekadašnje aristokratije * Uređuje se igralište mladih na Pećini uz IRD donaciju od 64.000 dolara.

19. U Valjevu učestale krađe – „u naturi”. Noćas stradale užičke pršute i brendirani duvan čvarci Slavana Batočanina vredni 300.000 dinara * Osnovan Regionalni odbor za javno zdravlje * Delegacija Privredne komore mađarskog grada Šomođija u Valjevu * U Biblioteci grada Beograda izložba pejzaža Zorana Andrića.

20. U Valjevu ozvaničen početak izgradnje prvih 35 od 76 stanova UN Habitata za već 300 zainteresovanih izbeglica i beskućnika * Ljiška skupština donela rebalans budžeta od 178 miliona dinara, a očekuje još jedan zahvaljujući razumevanju Vlade za ponuđene programe * Česi počeli da uređuju gradački Jaz * U Valjevskoj biblioteci Okrugli sto o 30 godina proze Radovana Belog Markovića * U Jabučju besna lisica ujela psa, počela vakcinacija pasa i mački. * U Valjevu na ulicama i parkovima napuštenih pasa gotovo koliko i ljudi a rešenja nigde na vidiku.

21. „Srbijanki” umalo da „iseku struju” zbog duga od 20 miliona dinara * Dvonedeljni protest đaka i roditelja u Brežđu zbog neizbora omiljene matematičarke Radojke Filipović kojoj malo nedostaje do penzije. Istina, nema diplomu, ali je nekvalifikovan i izabrani nastavnik.

22. Valjevo i branu Rovni posetili ambasadori Maroka i Tunisa * U Galeriji „34” sjajna retrospektiva majstora fotografije Dragiše Medenice za šest decenija rada * Prva nagrada Miroslavu Jeremiću na izložbi botaničke fotografije u Solunu.

24. U hramu Sv. Vladike Nikolaja velika svetkovina povodom obnove Valjevske eparhije posle dva veka i ustoličenja vladike Milutina.

27. Valjevska policija uhapsila dve grupe dilera droge, učestali slučajevi smrti mladih narkomana * Avgustovske plate u našem kraju približne republičkom proseku od 21,5 hiljade dinara, ali su u Mionici tek 14, u Valjevu 18, po hiljadu više na Ubu i u Ljigu. Lajkovac i dalje „filuje” REIK, pa je prosek 28.600 dinara * Na tradicionalnoj izložbi simentalskih krava u Lajkovcu i dalje nedostižni Marko Milosavljević iz Dučića i njegove šampionke.

29. Danima se u Valjevu ništa ne događa u očekivanju prinudne uprave, a na Ubu do danas jedino vrvi od predizbornih pikanterija * „Krušikovi” oružari se odlično preporučili skorim kupcima – na sajmu „Lorist” u Novom Sadu osvojili Veliku zlatnu medalju za lovačku municiju koju uveliko prodaju Amerikancima * Minulog leta valjevski seoski domaćini imali 1.000 noćenja turista i zaradu od milion dinara. Podgorski domaćini osnovali udruženje „Jadarski konak”.
 
Sve, sve, ali Ustav! Bez njega nećemo preteći ni mi ni Kosovo. Život nam je na čekanju do referenduma i decembarskih izbora. U međuvremenu, celo Valjevo baš lepo miriše na papriku, niko ne čeka zimu bez ajvara. I laže ko kaže da uopšte ne gleda „Velikog brata” kad već toliko liči na nas. Veliki Miki ode u svoje Kupinovo, jer kaže da bi sa 100.000 evra mogao da kupi sve svoje skromne snove, ali šta bi posle sa svojim životom.