prva strana

Subota, 27. April 2024.

Revija KOLUBARA - Decembar 2006 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

mediji

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Poslanici trče u krug

Branko Vićentijević

Vanredni parlamentarni izbori, 21. januara 2007, potisnuli u drugi plan muke Valjevaca i kilave lokalne vlasti * Dok Veljo od Koštunice „pravi čoveka”, u valjevskom DSS-u lom zbog raspodele mogućih poslaničkih mandata * Kako će funkcionisati SO Ub u situaciji kada Zvonko Minić (DSS) drlja neuzorane njive svog prethodnika Save Sarića (GG „Za zavičaj”)

Valjevcima, po svoj prilici, i novembar prođe u iščekivanju privremenih mera, tim pre što su, gotovo na pravdi Boga, a po milosti ministra Zorana Lončara, raspušteni lokalni parlamenti u Užicu, Smederevu i Zrenjaninu! Sve miriše na kontrolu lokalnih izbornih komisija za vanredne parlamentarne izbore u Srbiji, 21. januara 2007, iako u situaciji, u kojoj je Srbija jedna izborna jedinica, to i nema nekog naročitog značaja. Sve ovo, doduše, nalaže i izvesnu ogradu s obzirom na to da je ovaj broj Revije „Kolubare” ušao u štampu u danu (četvrtak) u kojem zaseda Vlada Srbije. A Lončar je, tek na novinarska pitanja, postavljena na pres konferenciji posle zasedanja Vlade, 23. novembra, priznao da se razmišlja i o uvoćenju prinudne uprave „u Valjevu i još nekoliko opština”.

Treba „pohvaliti” Miroslava Vukovića, predsednika SO Valjevo, koji je pisao premijeru Vojislavu Koštunici vapajni zahtev za uvođenjem privremenih mera jer „grad sve teže funkcioniše” u situaciji kada nije usvojen rebalans budžeta za 2006, a ni budžet za 2007, dok se činjenica da nije usvojen ni završni račun za 2005. godinu ne pominje „k’o da se ne valja”! Iz višemesečnog sna trgao se i gradonačelnik dr Jovan Tomić, koji je, ako mu je verovati, pisao Lončaru slični zamolnicu i čak rek’o da, ukoliko ne bude prinudne uprave, ni on (Dobri Doktor, dr Tomić), nema zbog čega više da dolazi na posao!

Istini za volju, gradonačelnik je svoje bitisanje, bar ono javno uočljivo, poodavno sveo na protokolarne obaveze među kojima dočeci burazera Velja (Ilića), pod šatrama i van njih, imaju apsolutni prioritet. A Veljo, u trku, obećava i maže, kudi i hvali, šoderiše i mostove premešta, vladiku Milutina (Kneževića) na Divčibare „izvodi”.

PLAVI MOST – U ovoj situaciji gotovo je bespredmetno licitrati imenima onih koji bi mogli biti u „Privremenom organu” jer su, čini se, iz kombinacije otpali SPO (predložio advokata Đoku Pavlovića) i G-17 plus (opredelio se za dr Acu Gajića). Biva da će „teška i nezahvalna uloga” vađenja trnja iz osetljivih organa pripasti DSS-u, Novoj Srbiji i SPS-u. Ipak, bude li privremenih mera, kažu „pouzdani izvori”, stranka Koštunice Voje opredelila se za Slavoljuba Perišića i Željka Gavrića, Nova Srbija je „od nekoliko kandidata” odabrala Miroslava Vukovića i Slobodana Vasiljevića, dok u SPS-u najbolje kotira Selimir Manojlović, takođe kao „čovek kontinuiteta” ove i ovakve lokalne vlasti.

Poseban graditeljski poduhvat zbio se u Šušeoci, gde je, na Kolubari, ni’ko „plavi most” preko kojeg, ipak, neće ići ni „plavi”, ni „Beovoz”. Taj most je poodavno iz Divaca premešten u ovo mioničko selo kako bi njegovim žiteljima, koji njive imaju sa obe strane reke, bilo omogućeno da ih lakše obrađuju, a da pritom ne moraju da idu „okolo naokolo”, preko Bele stene i Klašnića. Tu se, pod šatrom dakako, istak’o i Dobri Doktor, koji je burazeru Velju, s pažnjom i uvažavanjem, tanjir krmećeg pečenja u čelo sovre dotur’o (što su vazda budne kamere lojalnih TV stanica zabeležile)!

A Veljo je čudo, uspeo je Koštunicu Voju i njegov DSS da uvuče u predizbornu koaliciju za predstojeće vanredne parlamentarne izbore u Srbiji. I da na zajedničku listu uvali, kako su to neki primetili, „Arakanovog generala” Dragana Markovića Palmu, gradonačelnika Jagodine (bez Zoološkog vrta?) i Verka Stevanovića (SDPO), gradonačelnika Kragujevca, svog (Veljovog) saborca iz nekada zajedničkog SPO-a. Ovo je, reći će neko, logična kruna saradnje Koštunice i Ilića u kojoj je Veljo „napravio čoveka od (bakinog unuka) Voje” vodajući ga po Guči (Sabor trubača) ili Banjaluci (fudbalska utakmica Borac–Crvena zvezda).

POSLANICI - U prvi plan ovovremenih politički zbivanja došle su „kvalifikacije” lokalnih političkih talenata za poslaničke liste pojedinih stranaka. U DS-u, uz Milovana Markovića, Slobodana Ilića i Aleksandra Mitrovića, našle su se i tri dame, doktorke - dr Svetlana Milovanović-Stojaković (Lajkovac), dr Vesna Stanojević (Pecka, Osečina) i veterinarka Željka Krgović (Mionica). Nova Srbija se opredelila za dr Jovana Tomića, Milorada Belića i Milana Matića Šljapu (Mionica). U G-17 plus kandidati su dr Aleksandar Gajić, Tanja Unković i Nenad Stevanović (Osečina), na listi Čede Jovanovića su Tomislav Milanović i Vesna Vasiljević (LDP), te Ivana Savić (GSS), na listi SRS su Darko Glišić (Ub), dr Dobrivoje Grujičić, Biljana Nikolić (Mionica) i Dragan Aleksić (Osečina), dok SPO na kvoti za Kolubarski okrug ima 12 mesta (sedam je namenjeno Valjevu).

Najzanimljivije je, pogađate već, opet bilo u DSS-u. Tajnim glasovanjem poverenje Opštinskog odbora u Valjevu dobili su Željko Đorđević, Željko Gavrić i Diana Tripković. Izgledalo je da je Milica Vojić-Marković, u vreme sesije Opštinskog odbora službeno odsutna u Irskoj, ostala bez mogućnosti da obnovi mandat jer je dobila samo četiri od 14 mogućih glasova! Docnije, međutim, sve legalno i legitimno (u DSS se jedino tako i radi), Vojić-Marković našla se na listi jer se mlada gđa Tripković „povukla”, na volšeban način nestao je i Željko Gavrić, pa su vaskrsnuli Zoran Tanasijević (Ljig), Marijana Marjanović i Mirjana Živković (Ub).

Svemu je, međutim, prethodilo pismo osam članova Valjevskog opštinskog odbora, među kojima su okružni načelnik Goran Lučić, pa Zoran Matić, Saša „Žinasa”, Milence Dragojević, „omladinka i omladinac”, stranačkoj centrali u Beogradu, uz „podršku tri člana Glavnog odbora iz Valjeva”. Ispunjenje „određenih zahteva” uslovili su svojim ostavkama. Izvršni odbor Glavnog odbora prihvatio je njihove ostavke, pa su kooptirani Aleksandar Davidović i Zoran Gavrilović. Valjevski odbor proslavio se i „uspešnim” skupljanjem potpisa za podršku poslaničkoj listi, kvotu od 250 potpisa ispunili sa 61 imenom!
UBSKI PUČ – Inače, tihi sukob radikalskih prvaka Darka Glišića i dr Dobrivoja Grujičića za sada je bez pobednika, na poslaničkoj listi su obojica, mada je dr Grujičić, ipak, „ošajdaren”.

Na Ubu je, do prve prilike, formirana besmislena većinska koalicija u Skupštini opštine (u opoziciji su, ako je uopšte ima, ostali DSS-NS i DS-SPO), a predsednik lokalnog parlamenta je Sava Sarić, dojučerašnji gradonačelnik, koji svom nasledniku u fotelji Zvonku Miniću na traj način vraća milo za drago, posebno za „nastup” advokata Jovana Palalića, predsednika IO GO DSS, na predizbornoj konvenciji, koji je, sočeći Minića, bespotrebno žestoko sutučio Sarića!