prva strana

Četvrtak, 25. April 2024.

Revija KOLUBARA - Januar 2007 > prošlost

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

album

Desetogodišnjica

Branko Vićentijević

Image 1416

(Foto: Ljuba Ranković)


Deset je godina od velikog građanskog i studentskog protesta koalicije „Zajedno”, koja je, 1996/97. godine, diljem Srbije čitavih 88 dana protestvovala zbog krađe SPS-ove vlasti na lokalnim izborima. Protesti su okončani posredovanjem španskog diplomate Felipe Gonzalesa i njegove komisije, pa je Slobodan Milošević bio primoran da donese Ledž specialis o priznavanju izbornih rezultata.

Ni Valjevci tada nisu izostajali. Posebno se pamti doček nove 1997, kada su se hiljade građana okupile na Grdskom trgu. Pripremljena gibanica „merila se kilometrima”, deljene su pljeskavice, pečen je vo na ražnju, točilo se pivo, kuvali vino i „šumadijski čaj”. Takva pozitivna enrgija ispoljena je još jedino u noći izborne pobede DOS-a na svim nivoima, 23/24. septembra 2000. godine.

Valjevo nije bilo na Gonzalesovom spisku, a pokojni Zoran Đinđić je lidere lokalne koalicije „Zajedno” grdio zbog toga što nisu umeli da bolje pravno utemelje primedbe na ishod lokalnih izbora 1996. godine. Govorio je, tvrde, kako su spisak gradova, u kojima je oteta pobeda opoziciji, sastavljale njene vođe, a ne Gonzales. "Baš Gonzales zna gde je Valjevo u Srbiji", grmeo je tada Đinđić na čelnike lokalne koalicije „Zajedno”.