prva strana

Petak, 19. April 2024.

Revija KOLUBARA - Februar 2007 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

prošlost

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Januarsko razvedravanje

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Ohrabrujući izborni trendovi * Valjevo ipak grad * Najava suđenja za rehabilitaciju * Najmajka Snežana Lazarević sa šestoro dece * Radovan Beli Marković Valjevac – ličnost godine * Pokrenuta obnova Glišićeve nagrade * Pranje skulptura

1. Skroman i konvencionalan doček Nove godine. Snežno samo na eksluzivnim planinama.

3. Silna povika zbog iznevernih obećanja ministra Zorana Lončara da će Vlada i Valjevo uvrstiti među novopromovisane statusne gradove. Ovako, prođoše i Šabac i Užice i Čačak, na koji bi, u tom slučaju, bili administrativno upućeni, a Valjevo (kao nedavno za gasovod) ostade bez statusa grada!

4. Međupraznično tihovanje, osim nekolikih izbornih konvencija.

6. Slavni ruski šahista Anatolij Karpov proglašen počasnim građaninom Valjeva * Iz Vujić fondacije „Treće dete” u Novom naselju na Badnji dan nagrađene majke sa puno dece. Najveća počast pripala je Snežani Lazarević sa šestoro dece koja je nagrađena sa 8.000 evra a potom još 14 majki sa četvoro i troje dece.

7. Zbog loše regulacije pritoka Tamnave poplavljeno 200-tinak oranica. Najviše nevolja sa Jezavom u Sovljaku * Beograd za svoju umetničku kolekciju otkupilo skulpturu mlade vajarke iz Valjeva Kađe Janković.

10. U Parizu uhapšen Mileta Brdarević, vozač „Evropa busa”, zbog sumnje da je prošvercovao više kilograma vojnog eksploziva pentrita * Za renoviranje sistema grejanja u Istraživačkoj stanici u Petnici Ministarstvo turizma dodelilo milion dinara * U Valjevu dva slučaja porodične zaraze trihinelozom sa 10 obolelih.

11. Radovana Belog Markovića žiri Revije „Kolubara” proglasio Valjevcem ličnošću godine 2006. * Na zimskoj akciji u Prijezdiću istraživački podmladak anketira seljane o „fenomenu neženja” * Toplo kao da je proleće. Voćari strepe od ranog behara. Na brdima još malo „bajatog” snega na radost 30-tak malih skijaša u „Maglešovom” domu na Debelom brdu.

12. U Ljigu počela izgradnja Centra udruženja „Moba” za razvoj sela * Pred nastavak izgradnje Termoelektrane „Kolubara” iz rudarskog naselja u Kaleniću mora se iseliti 50-tak izbeglica i 250 raseljenih sa Kosova.

13. Na Skupštini pčelara predstavljena knjiga Cvetka Cakića „Pčelarstvo Valjeva” * „Lukoil” obradovao novogodišnjim paketima 34 mališana iz obdaništa „Zvončić” * SPO tradiconalni domaćin dočeka Srpske nove godine na Gradskom trgu * Knjiga Snežane Radić „Agrarna reforma od 1945” i 40. broj Glasnika Istorijskog arhiva.

15. Na Dan Valjevske brigade Vojske Srbije Vladika Milutin u ime SPC uručio odličje sv. vladike Nikolaja * Na ime poreskog duga od 17 miliona dinara država preuzela deo imovine „Minse” (nekad „Uzora”) * Među 938 najboljih studenata koje je Evrobanka nagradila sa po 1.000 evra su brat i sestra Miloš i Milica Pajić iz Lajkovca, „desetkaši” na studijama elektrotehnike i biologije.

16. Tokom januarskih praznika oko 40 požara, uglavnom izazvanih petardama i prskalicama i to u selima * U porodilištu i u ovoj godini vode devojčice – noćas doduše tesno – 3:2.

17. U Krušiku i zvanično potvrđeno da niko nije bio ozračen, te da novinari preteruju. Ali, bez sumnje, ostaje velika opomena da opasnost od radijacije realno postoji * Novi vlasnik vratio „Centralu” izgled i ugled Gradske kafane.

18. Vlada Srbije ispravila grešku – Valjevo (sa Somborom i Novim Pazarom) naknadno uvršćeno među 12 gradova sa posebnim statusom * Otvoreno novo Grudno odeljenje Valjevske bolnice u koje je, uz pomoć Svetske banke, uloženo 2,4 miliona evra * U nove tri kuće useljeni stradali na klizištima: Radmila Jevtić u Jasenici i porodice Stevana i Branislava Pavlovića u Beomuževiću. Siguran dom čeka još devet porodica * Obnovljeno lepo Glišićevo poselo u Gradcu. Uskoro će, izgleda, i Glišićeva nagrada, i to u saradnji sa Aleksandrovcem, kojem je bilo lakše da je zasnuje nego Valjevcima da je svom zemljaku vrate posle više od tri decenije.

19. Po prolećnom vremenu Bogojavljenska litija, dok Evropom tutnje orkani i snežne oluje * Školski raspust u Moskvi provelo 20 mioničkih đaka kod prijatelja u rejonu Jasenovo * Pred ponoć, na izlasku iz svoje kancelarije ranjen advokat Duško Đukanović, prethodni predsednik Okružnog suda i istaknuti košarkaški radnik.

21. Izvanredan odziv birača na parlamentarnim izborima, naročito u našem kraju: u Valjevu oko proseka od 62 odsto, u Lajkovcu, Mionici i Ljigu više od 70 odsto, samo u Tamnavi ispod proseka (56 odsto). U Valjevu najviše glasova za DS, potom SRS i DSS-NS. U Lajkovcu, Mionici i Ljigu prednjači koalicija DSS-NS a u Osečini i Ubu Srpska radikalna stranka. Da se pitala Kolubara SPO bi obezbedio cenzus, jer je u svim opštinama dobio od 5-9 odsto glasova.

22. Završen zimski raspust. I u školama se prvog dana najviše komentarišu izbori * Ohrabren lepim vremenom „Vidrak” počeo da čisti prašnjave, čađave i ižvrljane bele skulpture po Valjevskim parkovima * Naturalizovani Valjevac Usref Osmanović Rulja predstavio svoju knjigu sećanja na druženje sa „Bijelim dugmetom” pod nazivom „Kako sam se ogreb’o o malo tuđe slave”.

23. Tek četiri dana kasnije, na konferenciji za novinare u Opštinskom sudu, prvo zvanično oglašavanje povodom pokušaja ubistva Duška Đukanovića, uz podsećanje da pravosudni radnici nisu zaštićeni i da moraju sami da traže pravdu. * Od februara suđenje povodom 22 zahteva za rehabilitaciju * Dejan Ilić, jedan od direktora „Varte”, javno izneo nameru ove ugledne firme da kupi „Krušik-akumulatore” (aukcija je 16. februara).

24. Ministarstvo za trgovinu povuklo rešenje inspekcije o vraćanju cene grejanja u Valjevu sa 48,80 na 32,60 dinara i uputilo nadležne da se dogovore o „razumnoj ceni” * U Poljoprivrednu školu iz Norveške stiglo 30 suprasnih svinja rase landras u okviru evropskog projekta vrednog 230 hiljada evra za uzgoj ovih svinja i školu svinjarstva.

25. Valjevske plate i dalje na začelju Srbije: u Mionici tek 16.000, u Valjevu i Ubu oko 22, u Ljigu 18,6, Osečini 25 i Lajkovcu 34 hiljade dinara. „Budžetlije” su se ovog puta izborile za već zaboravljene 13. plate * Već osmu godinu stanare čeka 36 stanova za izbeglice u centru Uba, jer se ne zna ko je za njih nadležan?! U međuvremenu, dva su ovih dana bespravno useljena * Svetosavska akademija u Valjevu i književno veče u Lajkovcu sa pesnikom Milosavom Tešićem * Odjednom hladno i sneži.

27. Svetosavske svečanosti, posebno u školama. Oko 400 atletičara na Svetosavskoj trci u Valjevu čiji su pobednici Valjevka Ana Subotić i Ivan Marjanović iz Surčina * U Vujinovači besna mačka ujela devojčicu. Besnilo registrovano i u Gunjacima kod Osečine.

28. U Valjevskoj gimnaziji koncert Mešovitog hora „Dr Vladan Đorđević” i Gudačkog ansambla „Medikus” Srpskog lekarskog društva * Valjevski policajci i njihove kolege iz drugih gradova prikupili 318 boca krvi * U Ljigu Svetosavski bal u korist obnove varoške crkve.

29. Besne mačke napale decu u selima Vujinovača i Gunjaci.

Sjajan je bio odziv birača na izborima, ali se opet otvara velika neizvesnost i teskoba hoće li volja građana biti ispoštovana, da nisu džaba glasali. Nije valjda da ćemo uskoro opet morati na izbore? Stranačka uskogrudost, postizborno pijačarenje i vlastoljublje svaki put imaju veću cenu, ovog puta možda nenadoknadivu za sve nas.