prva strana

Četvrtak, 28. Mart 2024.

Revija KOLUBARA - Februar 2007 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

prošlost

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Kume, izgore kesa!

Branko Vićentijević

Na parlamentarnim izborima u Srbiji demokrate pobedile samo u Valjevu i Užicu, radikali na svome, pad Koštuničine „narodnnjačke koalicije”, najveći gubitnik SPO * Prinudna uprava u Valjevu usvojila rebalas budžeta za 2006. i smenila Miroslava Rasulića u JKP „Valjevo” ali je cena grejanja ostala 48,80 dinara * Karpov umesto Miloševića počasni građanin Valjeva, Đurović umesto Lukajića savetnik u KK Metalac.

v

(Foto: Ljuba Ranković)

Valjevo je, uz Užice, valjda jedina varoš u Srbiji u kojem je Demokratska stranka (DS) pobedila na prevremenim parlamentarnim izborima održanim 21. januara. Zvanično je saopšteno da je DS dobio 11.619 glasova (23,78 odsto) ispred Srpske radikalne stranke (SRS) sa 10.929 glasova (22,37 odsto) i koalicije Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija (DSS-NS) sa 9.560 glasova (19,57 odsto). Dalje slede: G17 plus sa 4.224 glasa (8,65 odsto), Socijalistička partija Srbije (SPS) sa 3.766 glasova (7,71 odsto), Srpski pokret obnove (SPO) sa 3.369 glasova (6,90 odsto), koalicija koju je predvodila Liberalno demokratska partija (LDP) sa 2.181 glasom (4,46 odsto) i koalicija Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Socijaldemokratske partije (PUPS-SDP) sa 1.607 glasova (3,29 odsto). Sve ostale stranke i koalicije osvojile su manje od po hiljadu glasova. Na izborima u Valjevu učestvovalo je 50.118 birača od 80.905 građana upisanih u biračke spiskove, što je izlaznost od 61,95 odsto.

Demokrate su, dakle, pobedile, ali je, ipak, ostao opor utisak da taj uspeh nije ponovljen i na republičkom nivou, gde je SRS pojedinačno najjača stranka sa 81 od 250 mandata. Radikali su i u Valjevu, ničim izazvani i bez kampanje, bili drugi, dok je „narodnjački blok” (DSS-NS) pao za još 4.000 glasova u odnosu na prethodne parlamentarne izbore. Čelnici DSS-a u Valjevu, međutim, zalaguju se tvrdnjom da su pobedili u Kolubarskom okrugu zahvaljujući uspesima u Ljigu (presudni uticaj ima Koštuničina vikendica u Belanovici), Lajkovcu (DSS kontroliše REIK „Kolubara”, dakle i prijem novih radnika u najvećem srpskom ugljenokopu) i Mionici (prevagu je odnela Nova Srbija zahvaljujući angažmanu Milana Matića Šljape, predsednika Opštine). Uzgred, radikali su dobili u Tamnavi, socijalistima je verno ostalo manje od 500 birača, i Podgorini, gde je SPS bio na vlasti sve do 2004. godine!

Kolubarski okrug:

DSS-NS - 24,72 odsto,
SRS - 21,97 odsto,
DS - 21,26 odsto,
SPS - 7,32 odsto,
G17 plus - 6,54 odsto,
LDP-GSS-SDU-LSV - 3,11 odsto

POBEDNICI I GUBITNICI – Mlađan Dinkić i Čeda Jovanović izneli su na svojim plećima kampanju G-17 plus, odnosno LDP, socijalisti su dobili manje od očekivanog, najveći gubitnik je Srpski pokret obnove Vuka Draškovića u koalicji sa Liberalima Srbije (LS) Dušana Mihajlovića i Radivoja Lazarevića.
Kada bi se rezultati ovih parlamentarnih izbora preslikali na opštinski nivo, gde je census za ualazak u lokalni parlament tri odsto glasova izašlih birača, SPO bi, verovatno i LS, imao odbornike u SO Valjevo, ali i Socijalistička narodna stranka (SNS), koja je, bar u Valjevu, bitno poduprla koaliciju PUPS-SDP dr Jovana Krkobabića i dr Nebojše Čovića. Dakle, poredeći sa 2004, nema samo Pokreta snaga Srbije (PSS) Bogoljuba Karića.

Ovo je, ipak, mešanje baba i žaba.

Ako je suditi po predizbornim konvencijama u valjevskom Domu kulture, bilo je jasno da DS ima najveću podršku, ispred SPO-a, dok su DSS-NS, SPS i SNS (uz PUPS-SDP) na sličnom. Karićev skup, bez Milanke – Mare, bio je tužan, a srpski radikali su se gušili u velikoj sali SO Valjevo slušajući lokalne prvake sa Darkom Glišićem i dr Dobrivojem Grujičićem na čelu.

Rezultati izbora su, međutim, pokazali i to da ovdašnja lokalna vlast, sa Novom Srbijom na čelu, nije kažnjena za višemesečno mrcvarenje Valjeva i Valjevaca!

ATENTAT

Na advokata Duška Đukanovića Šušku, bivšeg predsednika Okružnog suda (2001-2005), dugogodišnjeg igrača i aktuelnog predsednika KK Metalac, još uvek nepoznati napadač pucao je, 19. januara, ispred njegove kancelarije. U klasičnoj „sačekuši”, Đukanović je ranjen u obe noge.
Policija se nije oglašavala, osim po specijalnoj „narudžbi” za „Novosti”, a motiv je posve nejasan. Đukanović se oporavlja, advokati su održali protestni skup, KK Metalac je takođe podržao svog predsednika.
PRINUDNA UPRAVA – Prinudna uprava, ili kako je zvanično zovu Privremeni organ (kakav li je to, d’izvinete, „organ” ako je „privremeni”), radi punom parom. Usvojen je rebalans budžeta za 2006, koji je uvećan za oko 160 miliona dinara u odnosu na početnih 860 miliona dinara, smenjen je jedino Miroslav Rasulić, direktor JKP „Valjevo”, a kao v. d. postavljen je Slobodan Coca Stojaković, ali je cena grejanja ostala 48,80 dinara po kvadratnom metru stambene površine, usvojeni su (baš ažurno) izveštaji o radu opštinskih javnih preduzeća i ustanova za 2005. kao i njihovi programi rada u 2006. godini, priprema se novi plac (uz postojeći) za fabriku „Gorenje-Valjevo”…

Očekivani kadrovski „lomovi” se ne naziru, srastanje sa foteljama novih vlastodržaca ide brže od očekivanog, gradonačelnik dr Jovan S. Tomić priželjkuje da „organ” bude „privremeni” (bar) do novih (svakako redovnih) lokalnih izbora, vaspostavljena koalicija DSS-NS-SPO funkcioniše kao jedna stranka.

I u predizbornoj kampanji najviše se dojmilo kako lepo sarađuju perjanice DSS-a (Milica Vojić-Marković) i Nove Srbije (Veljo Ilić, dr Jovan S. Tomić, Milorad Belić). Neverovatna je lakoća kojom su spremni da pojedu sve ono čime su mesecima pre toga (političke) kible punili, ili je u pitanju specifična vrsta lobotomije karakteristična za ovovremene političare koji sve mogu da urade „za dobro naroda”! „U politici je često moguće i ono što je izgledalo nemoguće”, kako to voli da kaže Dobri Doktor, gradonačelnik valjevski dr Jovan S. Tomić.

AZIL – Lokalnoj vlasti, posebno Dobrom Doktoru, posle deblokade Gradske deponije u Goriću, baš je laknulo kada je Društvo za zaštitu životinja, umesto Ružice Brajković, preuzeo mladi dr Vladimir Stojković. Obostrano je ispoljena kooperativnost na nivou, moguće je da su povučene i krivične prijave protiv valjevskih i ubskih „mučitelja životinja”, privremeni azil za pse iz Mrčića, kao jedna od retkih kapitalnih investicija ove vlasti, samo što nije preseljen u Zlatarić! Ali, nađe se „bezumnik”, koji razvali kapiju na Mihailovića avliji (sa štalom) u Mrčiću, zapali seno (izgorelo šestoro mladunaca), prospe hranu i „napravi haos”. Bogme će i policija imati posla, a kere, hvala na pitanju, i dalje svadbuju na valjevskim ulicama! Jedino se plaše Žike „Reksa”, priučenog šintera „Vidrakovog”.

A taman smo se, uz pomoć burazera Velja i blagonaklonog nam resornog ministra Lončara, izborili, zajedno sa Somborom i Novim Pazarom, da se i Valjevo uvrsti među kandidate koji će, uz još 12 opština, u budućem regionalnom ustrojstvu Srbije dobiti status grada.

Doduše, nije baš najjasnije šta to znači – da li više novca iz Beograda za razvojne programe i kapitalne investicije ili i formiranje novih opština. Bude li i ovo drugo u igri mnogi će se vratiti u zavičaj kako bi postali prvi ljudi Divaca, Stava, Kamenice (tamo se, kažu, spremaju da i zvanično traže status opštine), Donje Grabovice (Novog Valjeva), Popučaka, Leskovica (ne preskačite Lelić, molim), Dračića (šta ćemo sa Bačevcima), Brankovine i Divčibara, Poćute… Istini za volju, Slovenija je po prostranstvu manja od Srbije a ima više opština!

Laknulo je i „Krušikovim” radnicima, koji su bili uplašeni da, ne daj Bože, nisu bili ozračeni na radnom mestu. Ispitivanja, uobičajena i dodatna, tvrdi dr Radomir Kovačević iz beogradskog Instituta za medicinu rada i radiološku zaštitu „Dr Dragomir Karajović”, pokazala su da je „povećani broj virocita ukazao na viremiju, a takva je bila i epidemiološka situacija u tom periodu”. Novi kontrolni pregledi četvoro radnika zakazani su za maj mesec, za svaki slučaj, problem bi, možda, mogao biti u tome što niko ne može pouzdano da utvrdi „latentno vreme” u kojem bi se, ipak, mogli pojaviti simptomi tzv. radijacione bolesti!

POČASNI GRAĐANIN – Valjevo je, baš na Badnji dan, dobilo novog počasnog građanina. Uz đenerala Jovana Miškovića, znamenite doktore Jordana Stajića, Tienhovena i Tausiha (Holanđane), pa vojvodu Živojina Mišića, maršala Josipa Broza, pesnikinju Desanku Maksimović i slikara Ljubu Popoivića, ničim izazvan, svrstao se ruski šahovski velemajstor Anatolij Karpov! U pratnji „tate Klot-Frket”, Dimitrija Bjelice, koji je za prevod na ruski i sa ruskog valjao 600 evra, Tolja se slikao gde god je trebalo, čak su mu i „brend šajkaču” turili na glavu. A kakav je tek doček taze probuđenog Karpova, pred zgradom SO Valjevo iz „Grand hotela”, bio! Zdravljenje, grljenje, ljubljenje! Vremešni prolaznik, očito neobavešten, pita sugrađanina: „Ko je ovo umro?” „Umrlo je Valjevo!”, bi odgovor sa druge strane.

Karpov je, dakle, bar za sada, među počasnim Valjevcima zamenio pokojnog Slobodana Miloševića, kome je DOS-ova vlast 2000-te to zvanje oduzela. Simbolika bi mogla biti i u tome što je tavarišč Tolja, kao „osvedočeni prijatelj srpskog naroda”, člansku kartu SPS-a primio baš u Požarevcu, 1999. godine.
Nejasno je, doduše, da li će on igrati za VŠK „Sveti Nikolaj” ili će samo pomoći da Valjevci, uz Damljanovića, Ivaniševića i Lajthajma, postanu i vodeći svetski igrači Topalov i Kramnik, a već će se naći ko će im za tu ljubav uzvratiti sa po 100.000 evra za (eventualno) učešće u Ligi šampiona Evrope!

STRUJA – To svakako neće biti gazda Vidoje Vujić, koji je uoči Jovanjdana potpisao dvogodišnji sponzorski ugovor sa KK Metalac, članom Prve B lige (Srbije). Odmah je za savetnika šacovan Željko Lukajić Struja, Sarajlija na višegodišnjem privremenom radu u Vršcu, koji je posle odgledane prijateljske utakmice valjevskih košarkaša ljubazno zahvalio na ponudi i otišao u Banja Luku. Iz Metalca je odmah rečeno kako on (Struja) i nije bio na potrebnom (ljudskom) nivou (!), pa je u Valjevo kao savetnik stigao Vlado Đurović, trenutno bez ozbiljnijeg angažmana, sa sličnom funkcijom i u Novom Sadu.

Kao borac za vaskrs srpske košarke, uz ispravnu tezu da joj (košarci) nema oporavka dok se ne oporave klubovi u provinciji, Đurović je poručio kako će najpre da snimi situaciju, potom da selektira ekipu za sezonu 2007/2008. e da bi se pokušao proboj u Prvu A ligu (Srbije) iako su želje ovdašnje da to bude (bar) Jadranska liga! Baš lepo, jedino se traži ko će gazda Vidoju da vikne „Kume, izgore kesa!”.