prva strana

Subota, 20. April 2024.

Revija KOLUBARA - Mart 2007 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Početak bune na dahije

Branko Vićentijević

Ko je kriv što se „Distribucija” iz Valjeva odselila u Lazarevac, pa je, što bi narod re’ko, sad „manji uzjašao većeg” * Kako su Dobrog Doktora portiri spasavali od razljućenih Zlatarićana * Šta bi bilo da ministar magistar Veljo nije obećanja data Valjevcima prebacio za 60 odsto * Ko će sada da Milicu Vojić – Marković voza na sednice Narodne skupštine Srbije * Da li su dr Aca, drug Tasa i dr Doca na listi čekanja za poslanička mesta * Hoće li vladika Milutin spasti obraz Valjeva

Mili Bože, čuda velikoga kad se diže Valjevska nahija protiv ovih elektrodahija!
bt

(Foto: Ljuba Ranković)

DEBITANT

Jedino novo ime među poslanicima iz Kolubarskog okruga je dr Svetlana Stojaković – Milovanović

Rođena je 7. aprila 1960. u Loznici. Živi u Lajkovcu. Završila je Medicinski fakultet u Beogradu i specijalizaciju iz opšte medicine u Beogradu.

Od 1987. zaposlena je u Domu zdravlja u Lajkovcu. Član Demokratske stranke je od 2001. I član Opštinskog odbora DS-a. Član je Upravnog odbora Doma zdravlja „Lajkovac''. Bila je član Opštinskog prinudnog veća u SO Lajkovac 2001. godine.

Udata, suprug Dragan je lekar. Imaju sina Đorđa i kći Aleksandru.

Govori engleski jezik.


Nastavak će, biva, sročiti Dobri Doktor i vrli mu saradnici, a povod je prepravljena odluka Upravnog odbora EPS-a da se „ogranak regionalnog distributivnog centra” iz Valjeva premesti u Lazarevac. Šest meseci se ta stvar kuvala, u Valjevskoj opštini, po običaju, niko za to nije znao, a kad je Gradonačelniku dojavljeno „sve je dig’o na noge”, a burazera Velja zvao nekoliko puta! Neobavešten bio, opet po običaju, a i po stranačkoj pripadnosti DSS-u, i okružni načelnik Goran Lučić. Deda za repu, Baba za Dedu, Mala Velika (načalnica) za Babu, promeniti ne mogu… „Ne diraj u to, Šef (Koštunica Voja) tako rek’o”, tvrde valjevske demokrate da je ministar energetski (Radomir) Naumov rek’o Vladimiru Đorđeviću, direktoru EPS-a, koji je bio „na našoj strani”. Blokadom magistrale (Ibarske) zaprećeno, čeka se na Veljovo obećanje…

Dobri Doktor, gradonačelnik valjevski dr Jovan S. Tomić je u jednom od svojih nadahnutih nastupa povodom pojave „novih dahija” rek’o kako je u pitanju odbrana časti Valjeva i Valjevaca, te da u tim nakanama neće napora žaliti ni sredstava birati! Muka je, može biti, jedino u tome što su dahije iz stranke Doktorove, Nove Srbije, i koalicionog mu partnera Koštunice Voje, DSS-a. Ono, ne bi bilo prvi put da svoj na svoga udari, ali malo morgen, što bi rekao Pokojnik iz Požarevca.

POBRKANI LONČIĆI – Ako je za utehu, demokratizovali smo se. Načisto! Rukovodstvo više pretpostavljene (elektrodistributivne) komande u Kraljevu, zarad neposlušnosti, smeni rukovodstvo „Elektrodistribucije” (EDB) u Valjevu – direktora Zorana Nikolića, tehničkog direktora Dragana Petrovića (iz Klanice) i finansijskog direktora Milanku Petrović. Potom za rukovodioca novouspostavljenog valjevskog pogona EDB iz Lazarevca postave Aleksandra Petrovića (sa Rogljevića), supruga gđe Milanke! Dok jednom ne smrkne, rekli bi neupućeni, koji ne pamte da je Aca Petrović već bivao tehnički direktor Valjevske distribucije za direktorskog vakta Slobodana Višića, pa Radovana Maksimovića.

Ti što (još bolje) pamte kažu kako ovo i nije prvi put da se „Distribucija” iz Valjeva seli u Lazarevac. To je zbog zavade sa Ljubišom Miloševićem, 60-tih godina prošlog veka, radio i, sada pokojni, Mile Mandić, Ubljanin, takođe onovremeni ugledni drug i funkcioner. Uostalom, i sami Lazarevac je svojevremeno iz Valjevskog sreza otcepljen i Beogradu pripojen čerez para iz Kolubarskih (docnije i Tamnavskih) rudnika.

Naš Dobri Doktor (DD), zbog najave moguće blokade Ibarske magistrale, mal ne nadrlja u opštinskom predsoblju, a pred početak protestnog skupa u velikoj sali. Za njega potpuno nenadano, zaskoči ga izvesni građanin Jeremić iz Zlatarića „sa sugrađanima”, koga Dobri Doktor, sav posvećen početku bune na dahije, ne stiže da primi, a čovek ne može da uđe u seosko groblje. Posebno ga je, toga Jeremića, iritirala izvesna Milena Pavlović, ako smo dobro razabrali moguće je sama Mala Velika (Glavna načalnica), koja ih je po Zlatariću i okolnim selima k’o nešto olajavala. Ako je Ona u pitanju, skloni smo da ne poverujemo građanima Zlatarića!

Bi što bi, DD u zaštitu uzeše dva mlađana opštinska portira. „Dosta, ne deri se!”, podviknuše Buntovnom građaninu. „Oću da se derem!”, tek tad dreknu vidno iznervirani Jeremić. Portiri ga boknuše u slabine, dva-tri puta bogme, pribiše ga uza zid, uto se pojavi i „drug plavi”. Dežurni policajac nastupi baš po PS-u (pravilo službe), vidi se školovan kadar. Smiri se građanin Jeremić, „drug plavi” osta da mu pravi društvo dok protestni skup traje, stuknuše se portiri, Dobri Doktor ga primi kada se „sirotinja raja” iz velike sale raziđe, a Grupa za zaključke baš kako treba „utvrdi gradivo”. Nije joj ni bilo teško jer su pomagali i narodni poslanici, pa drug Desimir (Tadić), potpredsdnik Valjevskog biznis kluba, ali i g. Ratibor Đokić – Đole Kifla, koji se baš drži k’o opštinski menadžer (gde je sad drugarica Divna Novaković da vidi kako se taj pos’o radi).

VELJOVE LAGARIJE – Bogo mili, šta sve ne bismo znali da nam ministar kapitalni, magistar Veljo (Ilić) ne dođe onomad u posetu! Pa, dobili smo, bre, 60 odsto više no što je obećav’o. Putevi su revitalizovani (malo morgen) i tek će biti, nova ski staza na Divčibarama mogla je već da se koristi i za sanke „guzarice”, samo da je snega bilo, balon na bazenu u Petnici će biti troslojni, sanirana klizišta, izgrađene kuće… A šta smo sve tek mogli dobiti, posebno iz NIP-a, samo da je ko im’o da traži. Ali nije! Što bi Nenad Čanak kaz’o – Ako Velja (bez čitanja) ponovi naslov svog magistarskog rada – o’ma mu doktorat priznati!

Baronu Minhauzenu ovovremene političke scene u Srbiji u svekolikim podvizima konkurišu i novi (stari) narodni poslanici iz Kolubarskog okruga. Njegov partijski drug Milorad Belić je uspeo da se izlakta i uđe među deset Novosrbijanaca i u novom sazivu Narodne skupštine Srbije sa zajedničke liste sa DSS-om. Kako, jasno je samo njemu i onima koji su tako visoko vrednovali njegov minuli poslanički rad. Doduše, Veljo je, lukavo kako to samo „Grebići” umeju, sve držeći se odredaba propisa o mogućem sukobu interesa, iz konkurencije za poslanike skrajnuo gradonačelnike i predsednike opština po Srbiji. Otpali, tako, i oni najpoznatiji: Smiljko (Kostić) iz Niša, dr Joca Tomić iz Valjeva, Verko (Stevanović) iz Kragujevca i Dragan Marković Palma iz Jagodine. Biće da je tu svoje prste, ‘nako legalistički, umeš‘o sami Koštunica Voja!

A šta tek reći o Milici Vojić-Marković, koju čak i na forumima pojedinih valjevskih veb sajtova bije glas da je na tajnom glasanju u Opštinskom odboru DSS-a, od 14, dobila samo četiri glasa stranačkih saboraca u DSS-u. Ali je zato, kažu, visoko pozicionirana u partijskoj struji profesora Vladete Jankovića, bivšeg ambasadora SRJ u Londonu, i DSS-ovog gubernatora za Kolubarski okurg, Milana Dimitrijevića Jarca, lozničkog zubara na stalnom privremenom radu u Beogradu. Poslanica Milica tako ušla među šest drugarica na kvoti Koštunice Voje, a pojedini starosedeoci i osnivači DSS-a u Valjevu navodno se spremaju da vrate članske knjižice!

POLIČARI – Mandate su ponovili i Milovan Marković (DS) i Darko Glišić (SRS), a jedino novo ime među tek pet poslanika iz Kolubarskog okruga je dr Svetlana Stojaković – Milovanović iz Lajkovca sa liste DS-a. Moguće je, doduše, da još neko iz DS-a i DSS-a naknadno uskoči među poslanike ukoliko se formira Vlada Srbije, pa sadašnji poslanici i mogući ministri među njima vrate svoje mandate. Čini se da je tom teškom i napornom radu, od kojeg se i polovni automobili novim limuzinama uzetim „na lizing” menjaju, najbliži Zoran Tanasijević Tasa, sajber seljak iz Moravaca kod Ljiga (videti www.seljaktasa.org).

Radikalski kandidat dr Dobrivoje Grujičić je definitvno poražen u unutarpartijskom obračunu sa Darkom Glišićem, dok se dr Aleksandar Gajić iz G-17 plus, kao „prva rezerva”, izgleda uzalud nada zameni nekog od budućih ministara iz svoje stranke. Jedino ako mu mandate ne ustupi Mlađan Dinkić lično s obzirom na to da ostali (ministarski) kandidati, ako smo pismeni, i nisu na poslaničkoj listi G-17 plus. Uzgred, dr Gajić bi mogao da poseti pojedine valjevske veb portale, gde ga zli jezici baš opanjkavaju!

Osokoljeni, valjda predsedavanjem Borke Vučić (80) konstitutivnom sednicom Narodne skupštine Srbije, koja još nije okončana, valjevski socijalisti traže vanredne lokalne izbore. Među njima opet najbolje kotira sirotinjska majka, pekar Mihailo Todorović, koji je sa drugaricom Borkom u izvanrednim odnosima, a zahvaljujući kome je ta stranka u Valjevu i Kolubarskom okrugu ostala bez poslanika. Todorović je, podsećamo, na pretkongresnom skupu u Valjevu tako lepo sočio Ivicu Dačića za novog predsednika SPS-a (“Da nešto vrediš, veći bi porastao”), da to nije moglo ostati bez revanša pri utvrđivanju nove liste drugova deputata!

„Na polici” su i pojedini lokalni kadrovi u nekim od stranaka na vlasti „smanjenog demokratskog kapaciteta”, koji kao zapete puške čekaju da li će Privremeni (d’izvinete) organ da (konačno) počne kadrovska tumbanja u SO Valjevo, javnim preduzećima i ustanovama i njihovim upravnim odborima. Tu je jedina nepoznanica da li će se Željko Gavrić i Miodrag Ćosić (DSS) udružiti sa Đorđem Pavlovićem (SPO) ili će ostati lojalni Miroslavu Vukoviću i Slobodanu Vasiljeviću (Nova Srbija). Ako je volji narodnoj i pravdi Božijoj, onda bi se dalo očekivati oprtedeljenje da „bez Đoke ne valja”.

Za nove lokalne izbore, ako je suditi po medijskoj promociji na pres konferencijama, ozbiljno se priprema i GG „Pobeda za Valjevo” sa ginekologom lake ruke dr Bobom Gvozdenovićem na čelu. Taj „široki front” građana, sindikata i ozbiljnih stručnjaka baš ima šanse da načini bum! Malo morgen…

TESTAMENT – U Valjevu je nedavno boravila visoka delegacija Požarevca, koja se sa Dobrim Doktorom i njegovim saradnicima dogovorila i o mogućem rešavanju pitanja valjevske imovine u srpskom Kumrovcu. Reč je o imovini pokojnog trgovca Milorada Karamarkovića (1839-1919), rodom iz Leskovica, koji je, koliko nam je znano, testamentom svoje nepokretnosti u Požarevcu i Valjevu ostavio Valjevskoj bolnici. Ni ova vlast, kao ni sve pre nje, izgleda nema nameru da ispoštuje poslednju želju blaženopočivšeg g. Karamarkovića. Pre bi, izgleda, da to sprčka, kao što je već proćerdan deo nepokretnosti u Balkanskoj ulici, u Beogradu, ili stan pokojnog Voje Popovića u Salcburgu (Austrija).

Poslednja nada u pravedno rešavanje tih poslova mogao bi biti preosvećeni vladika Milutin, koji bi, ako smo dobro shvatili, po testamenu g. Karamarkovića trebao da bude jedan od trojice zaduženih za ispunjenje poslednje ženje uglednog Valjevca. Ovo tim pre što bi među trojicom iz oporuke g. Karamarkovića trebao da bude i gradonačelnik dr Jovan S. Tomić, koji gotovo svaki skup u SO Valjevo počinje prenošenjem pozdrava i blagoslova vladike Milutina (Kneževića).