prva strana

Petak, 26. April 2024.

Revija KOLUBARA - April 2007 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Martovski eufemizam

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Jagma za listom „Napred” * Preko vode do Biblioteke * Japanci grade Dom starih * Krađe računa * Falsifikovani fudbalski treneri * Tužni Dan Valjeva * Devedesetak milionera * Zaboravljena vakcina * Lament nad pozorištem * Zlatousti Vladeta Jerotić * Zatvorena „Nolitova” knjižara

1. Na Dan civilne zaštite priznanja ubskim herojima odbrane od poplava, dr Nenadu Janiću i bageristi Prodanu Jančiću * Protest 60-tak „otpremljenih” radnika propalog VIK-a koji traže i 33 zaostale plate. Preostalih 140 valjevskih kožara bori se za otpremnine pre ponovne privatizacije * I za Mini Fest u Valjevu prazan bioskop.

2. „Agroprogres”, uz fabriku Lovačke municije, kupio i Zadrugu na Stavama u čiju će sušaru uložiti milion evra * U Valjevu se godišnje venčava 450-460 parova, od kojih se svaki peti razvodi. Socijalni radnici su, uglavnom neuspešno, 2005. pokušali da izmire 126 parova sa decom * Čovek u Zlatariću zatvorio put ka groblju jer vodi preko njegove parcele!

5. Preduzeće „Vujić” za 90 miliona dinara kupilo upravnu zgradu i hotel „Jablanice” * Sanitarna inspekcija izdala 160 rešenja roditeljima uglavnom romske dece koju su zaboravili da ih vakcinišu od malih boginja * Dok većina jagmi u penziju, lep primer Lajkovčanina Slobodana Petrovića koji u 74. godini otvara svoju petu firmu kartonske ambalaže * U ubskoj galeriji „Sv. Luka” slike Mila Petrovića i Bate Mušickog.

6. Japanska vlada spremna da u izgradnju Doma starih u Valjevu uloži 2,5 miliona evra * Trodnevni Festival flautista u Valjevu.

7. Ponude za Valjevsku toplanu dalo sedam naših i inostranih firmi. Od maja u nju će Evropska agencija uložiti skoro četiri miliona evra * Početak izgradnje Regionalne deponije u Kaleniću još neizvestan * U Vrujcima i Mionici đubre na sve strane, a plan o privremenoj deponiji u Klašniću meštani ne prihvataju * Veliko čišćenje šuma u našem kraju koje su takođe deponije smeća * Na tribini u Valjevu stručnjaci tvrde da Srbija nije spremna za katastrofe, jer nije ustanovila novi sistem civilne zaštite.

8. Po isteku zvaničnog roka za privatizaciju od 35 ovdašnjih preduzeća 21 dobilo nove vlasnike * Pri restoranu „Tre merli” (bivša „Obnica”) otvoren Vinski podrum Milijana Jelića iz Bujačića, novosadskog šampiona belih vina * Na Ubu poetsko veče Slobodana Ristovića.

9. Komunalci „Vidraka” latili se korisnog otkupa i prerade starih guma * U Valjevskoj biblioteci veče pesnikinje Marije Škornički, Milice Ilić Gačić i Vesne Milisavljević Blanuše * U Galeriji „Bukva” izložba Škole naučne fotografije u Istraživačkoj stanici „Petnica”.

12. U Lajkovcu počela izgradnja sportske hale * Od Degurića do Jasenice „Lasta-Strela” uvela udobne autobuse na ekološki pogon * Na javnoj raspravi Prostorni plan Mioničke opštine već prvog dana pohvalili ekolozi * Valjevka Danica Vukićević dobitnica nagrade „Biljana Jovanović” za poeziju.

13. Zasad nepoznati finansijski kriminalci lažnim menicama opljačkali „Europrom” za milion i po evra * Lazarevac nudi Lajkovcu varošku toplanu * U Belanovici ovog proleća još dva hektara plantaža borovnice * U Valjevskoj gimnaziji Svetislav Besara sa romanom „Uspon i pad Parkinsonove bolesti”.

15. Valjevski sajam zapošljavanjea sa 150 ponuđenih mesta u turizmu i ugostiteljstvu * Premijera „Kovača”, obnovljene komedije „Male scene” * Petar Janjatović predstavio treće izdanje svoje „Yu rok enciklopedije”: „Ima novih rokera, ali nema nove publike.”

16. Noćas goreo stoletni platan kod „Platana” * Udruženje valjevskih domaćina seoskog turizma upozorilo na loše uslove poslovanja kad nema ni telefona u brdskim selima * U Valjevskom muzeju snimanje televizijskog filma o filozofu i etnopsihologu Vladimiru Dvornikoviću, jednom od zaboravljenih umova Srbije * U lajkovačkoj Gradskoj kući susret sa Svetlanom Velmar Janković uz knjigu priča za decu „Očarane naočare”.

19. Valjevski budžet od milijardu 400 miliona dinara, 37 odsto uvećan zahvaljujući inostranim kreditima i donacijama * U Leliću bušotinom otkriveno dovoljno pitke vode * Silni šumski požari po Srbiji, pa i u Vragočanici gde je izgorelo 60 ari. Sva je prilika zbog ljudskog nemara, ali neki sumnjaju da je pao meteor.

20. Dan Valjeva, tek da se obeleži skromnim skupom na kojem su zaslužene opštinske nagrade uručene profesorki biologije Jeleni Despotović, novinaru Zdravku Rankoviću i devojčici Kristini Živanović, svetskoj prvakinji u karateu * Baš na praznik grada u ime VEB portala „U gradu INFO” slikarka Kristina Cvejanov poziva na akciju građanskog otpora uništavanju trajnih vrednosti Valjeva, poput Pulikinih murala * Okrugli sto Kazneno-popravnog zavoda u Valjevu o resocijalizaciji mladih prestupnika, za šta Evropska agencija ulaže 350.000 evra.

21. U Ubskoj opštini 200 novih korisnika socijalne pomoći, 10 puta više nego prethodne godine * Oglašen konkurs za emitovanje lokalnih programa. Po jedna TV frekvencija u Ljigu, Osečini, Peckoj i Mionici a u Valjevu tri, po jedan radio u svim opštinama, osim na Ubu gde ih je tri a u Valjevu šest (upola manje nego do sada) * Valjevka Ana Stanković, magistar grafike na FLU u Beogradu.

22. Osečinska skupština donela budžet vredan 209,3 miliona dinara * Slavan Batočanin, vlasnik marke duvan čvaraka, apsolutni šampion Novosadskog sajma.

23. Vagon valjevskog „Inos-Balkana” zatečen u Novom Sadu sa radioaktivnim otpadom od gromobrana * VTV proslavio svoju 10. godišnjicu.

24. Izlile se tamnavske reke i poplavile više stotina oranica * U timu restauratora Ruske crkve u Beogradu Valjevka Iva Jeremić, apsolvent Akademije umetnosti SPC * Udruženje „Kolubarski vez” priredilo u Ljigu reviju etno-venčanica i izvorne muzike.

26. Navala za kratkoročne setvene kredite Ministarstva poljoprivrede. Malo para, pa su ih na Ubu dobila samo 182 ratara, a tri puta više je ostalo „ispod crte”. * Uhapšeno osmoro falsifikatora koji su za skoro dva miliona dinara opljačkali „ABC test” i „Eko koko” u Valjevu * Prepuna sala Valjevske gimnazije na predavanju Vladete Jerotića o žrtvovanju, progonitelju i spasitelju: „Nema naroda i pojedinca bez krivice. Zato energija destrukcije i samodestrukcije mora najzad da postane stvaralačka!” * Na Borinim danima u Vranju knjiga kratkih priča Radovana Belog Markovića „AŠA”.

27. „Srbija šume” najavljuju da će Valjevo biti pionir u proizvodnji bioenergije u Srbiji * Svojevrsni protestni skup pozorišnih stvaralaca na Svetski dan pozorišta zato što se vlast i dalje oglušuje o apele za obnovu Valjevskog pozorišta * U isto vreme, u Opštini podrška inicijativi za uvođenje šaha kao izbornog predmeta u valjevskim školama * Porez prijavilo 88 valjevskih milionera, od narodnog poslanika do biznismena.

28. Opština prihvatila da plati 17 miliona Krušikovog duga za vodu na ime ustupanja prostora Dečjoj biblioteci * U Okružnom sudu potvrđena presuda o legalnosti štrajka radnica „Minse” * Najboljim recitatorima u Lajkovcu proglašene Jovana Biljić, Anđela Petrić i Nastasja Perić.

29. List „Napred” za 35 miliona dinara kupio Živan Nedić, malo poznati poslovni čovek iz Valjeva * Na pomolu afera falsifikovanih diploma četiri fudbalska trenera u Lajkovcu * Na mapi nasilja u porodici Valjevo prvo po deci koja maltretiraju roditelje a Lajkovac po nasilnim muževima...

Još se ništa ne zna ili nećemo da priznamo da se zna: Šta će biti sa Kosovom? Šta će biti s nama? Još nema Vlade, ne radi Skupština, privremeno finansiranje potrajaće do sredine godine, baš kao i privremena valjevska uprava. Ko je kome u privremeno doba „tužna priča i istina o Srbiji”, kako novinarima reče ministar Velja Ilić?