prva strana

Subota, 27. April 2024.

Revija KOLUBARA - Jun 2007 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

kultura

prošlost

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Kadrovska metla

Branko Vićentijević

Nove (ponegde i stare) direktore dobili su Pijačna uprava „Polet”, „Vidrak” i OSA, JKP „Valjevo”, Dom kulture, Dom omladine i Internacionalni umetnički studio „Trnavac” * Pesnički skup u Brankovini bez stihova Desanke Maksimović i Slobodana Zubanovića * Ostavka predsednika Liberala Srbije, izbori u DS, koktel u DSS * Gradonačelnik dr Jovan S. Tomić nije bio na slavi Valjeva, grad potukao nekoliko sela, promovisana knjiga o valjevskom fudbalu bez nekoliko istinskih „bisera”

Privremeni d’izvinete organ, koji obavlja poslove raspuštene SO Valjevo, nastavio je u maju „provetravanje” u opštinskim javnim preduzećima i ustanovama, pa su nove v. d. direktore dobili Pijačna uprava „Polet” (Dragana Vukovića umesto Slobodana Andrića sa lične kvote dr Bobe Gvozdenovića i Miška Alimipijevića) i JKP „Vidrak” (Slobodana Pavlovića umesto Veska Perića koga nije spasao ni transfer iz SNS u NS), obojica sa kvote SPO-a, odnosno Opštinska stambena agencija (srpsku radikalku Zoricu Perić nasledio je Dragan Branković Šumar), Dom omladine (Vojislava Raičevića iz SNS zamenio je Zoran Gavrilović) i Internacionalni umetnički studio „Trnavac” (Mariju Petrović je zamenila njena prethodnica Mirjana Vojić), koji su nove direktore dobili sa kvote DSS-a. U JKP „Valjevo”, koje greje 15 odsto Valjevaca, umesto obolelog Slobodana Coce Stojakovića za v. d. direktora postavljen je Dragan Despotović (DS), koji je to javno preduzeće uspešno vodio od 2001. do 2004. godine.

„Preživeo” je umetnički fotograf Dušan Jovanović (SPO-LS) u Modernoj galeriji, a u Domu kulture za mesto v. d. direktora izborila se Milena Jovanović, dugogodišnji urednik progarama, dok će ranije planirani Miodrag Jovanović „Mile Šund” (DSS) verovatno doći na njeno mesto. Problem je, doduše, gde razmestiti dosadašnjeg v.d. direktora Stanka Terzića (SPS), koji bi, izgleda, da bude pomoćnik direktora za investicije!

Gđa Jovanović nije ušla u direktorsku kancelariju, što podseća na onovremenu situaciju kada Miroslav Đukić (SPS), kao novopostavljeni direktor „Srbijanke” za vakta vlasti socijalista, nije ulazio u kabinet svog prethodnika i partijskog druga Slobodana Bate Đokovića, koji je već bio u Beogradu, ali je to, na krilima kratkotrajne radničke podrške, učinio njegov naslednik Duško Krsmanović.

Kadrovska komisija Privremenog d’izvinete organa naprasno je odlučila da ne postavlja direktore po već raspisanom konkursu već da ponovo postavi v. d. funkcionere. Objašnjeno je da se to radi zbog toga što Privremeni d’izvinete organ „nema pun demokratski kapcitet”, a naši izvori kažu da uslovi u konkursima ne odgovaraju unapred nasočenim kandidatima. „Metla”, moguće je, čeka i psihologa Kaju Jovanović u Centru za socijalni rad „Kolubara”, gde je takođe raspisan konkurs, a na njeno mesto trebalo bi da dođe ekonomista Boba Stefanović sa kvote SPO-a.

Bilo kako bilo, problem bi, čak kratkoročno gledano, mogao da bude i u tome što novi direktori, koji po pravilu do sada nisu radili u tim kolektivima, u njima ostaju i posle smena, pa bi ih se lako moglo nakotiti više no što je zaposlenih „proizvođača”.