prva strana

Subota, 20. April 2024.

Revija KOLUBARA - Jul 2007 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

prošlost

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Junske prženice

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Vrućine i – letnje nepogode * Ju, poplava! * Najzad dobra cena maline * Rana žetva * Najministarska i najđaci * Psi ujedaju, zar ne? * Šok frekvencije * „Azil” i „Poljubac u doba kuliranja”

1. U Komori predstavljene mogućnosti privredne saradnje sa skandinavskim zemljama * Trinaestogodišnja Lajkovčanka Nevena Simić – državna prvakinja u fizici sa osvojenih 100 bodova. Sanja Malešević iz Osečine drugoplasirana na takmičenju iz matematike * Valjevska predstava „Kuckava bajka” najbolja na Međunarodnom festivalu dečjih pozorišta u Bečeju, kao i režija Angeline Lukić i kostimi Aide Novosel.

2. Kulturni događaj dana u Srbiji – izložba „Simbolično u srpskom slikarstvu” u Modernoj galeriji u Valjevu * „Beli narcis” na Divčibarama sveden na izbor lepotice, ovog puta Novosađanke Tamare Jokić * Počela sezona kupanja na bazenima u Petnici.

3. Prvi sajam stočarstva u Mionici sa 250 rasnih grla. Apsolutni pobednik Mladen Ćosić iz sela Mionice, potom Ljubomir Trifunović iz Vrtiglava. Predveče atrakcija sa gibanicom teškom više od tone (3560 jaja i po 380 kg kora i sira) * U Istraživačkoj stanici u Petnici otvorena Letnja naučna škola za osnovce * Na valjevsku pijacu stigle prve maline.

4. Moćni norveški „Telenor” strateški partner Istraživačke stanice u Petnici * Na Ubu Festival dečjeg scenskog stvaralaštva * U Valjevskoj gimnaziji pijanistički resital Darija Sebića * Stradanje Valjevca Dragana Antonića – 12 godina potucanja po sudovima zbog nehotične kupo-prodaje kradenog „golfa” koje ga košta 15.000 evra.

6. Češka državna delegacija na svečanom otvaranju komore na brani Rovni (donacija od 280.000 evra) * Poslovnoj akademiji univerziteta „Singidunum” u Valjevu priznat status fakulteta a Višoj ekonomskoj školi status Visoke škole strukovnih studija * Uz apsolutnog pobednika – novosadsku predstavu „Nahod Simeon”, najviše priznanje Sterijinog pozorja za dramu Valjevca Dušana Spasojevića „Odumiranje”. Po oceni kritičara i novinara, ona čak deli titulu najbolje.

7. U toku renoviranje Železničke stanice u Valjevu a u toku su dogovori o nastavku izgradnje pruge Valjevo-Loznica za koju je potrebno još 200 miliona evra * Na otvaranju 21. sezone Događanja u dvorištu Valjevske biblioteke autorski portret pesnika Milana Orlića.

8. Zadružni savez Srbije proglasio šest valjevskih stočara republičkim rekorderima: Stojadina Čitakovića iz Gornjeg Mušića (za mleko), Milisava Jevtića iz Stapara (juneće meso), Slobodana Miloševića iz Lukavca (svinjsko meso), Zorana Kosića iz Bujačića (jagnjetina) i Milorada Mijatovića iz sela Mionice (junice). * Lep dan u valjevskom porodilištu – šest dečaka i dve devojčice.

10. Ratari Tamnave spremni za žetvu. Pripremajući kombajn u Sovljaku stradao Sava Dimitrijević.

11. Šteta od grada 27. maja procenjena na 74,5 miliona dinara. Uništen rod na 320 hektara voćnjaka * Princeza Katarina Karađorđević predala Valjevskoj bolnici dva porođajna stola a mališanima u Domu za nezbrinutu decu obećala letovanje u Grčkoj i ispunjenje više drugih želja.

12. U sred dana višečasovna provala oblaka nad Valjevom. Za tili čas izlila se Ljubostinja i poplavila sve oko sebe – kuće, škole, obdanište, Krušik... ponajpre zato što su mostovi nestručno podignuti * U Osečini posle pola godine otvoren renovirani Dom zdravlja. Uz sredstva Nacionalnog investicionog fonda, donacijom Osečanaca nabavljen i novi inventar * Maturant Ubske gimnazije Marko Marković prvak Srbije u informatici.

13. Nova postavka Valjevskog muzeja predstavljena javnosti u Ministarstvu kulture * U privatizovanoj „Novoj Srbijanki” počeo otkup višnje a odmah potom biće aktivirana proizvodnja sa oko 190 radnika * U hotelu „Grand” otvoren Međunarodni velemajstorski turnir „Gorenje” * Marko Vesić, učenik škole „Nada Purić”, prvak Srbije iz srpskog jezika.

14. Vlada Srbije podržala predlog da se za obnovu od zemljotresa (umesto prvobitnih 270) izdvoji 400 miliona dinara. Istovremeno, za saniranje štete od grada odobreno samo 5 miliona dinara * I zvanično, mađarski „Betonut” za 1,57 miliona evra kupio „Valjevo put” * Na Međunarodni dan dobrovoljnih davalaca krvi u Valjevu priznanja za 23 mnogostruka davaoca. Među njima doajen istraživača Boško Đoković koji je krv dao više od 100 puta * U Galeriji „34” otvoren Prvi međunarodni salon lajf fotografije „Život” * U bibliotečkom dvorištu Sanja Domazet sa romanom „Azil”.

15. Noćas u lajkovačkom „Elmontu” lopovi odneli kablove vredne oko milion dinara * U sred grada devojčicu izujedao napušteni šarplaninac * Beogradski novinari u poseti Valjevskom muzeju * U Ljiškoj biblioteci kabare Gorana Sultanovića „Ja pevam svoj bluz”.

16. Silne pohvale „Abraševićevoj” „Gospođi ministarki” na Festivalu amaterskih pozorišta u Kuli * Na Republičkoj smotri dečjeg narodnog stvaralaštva u Kraljevu najbolja folkloristkinja Marija Panić iz društva „Krušik-Plastika” u Osečini.

18. Velika prozivka gradskih vlasti zbog učestalih napada pasa lutalica na građane, ali i stoku u selima. Juče u Gornjoj Bukovici zaklano 30 ovaca * Valjevska premijera filma đakona Nenada Ilića o ocu Justinu Popoviću.

19. Otkupljivači jagme malinu pa je tako cena nikad bolja – 85 a katkad i 100 dinara * U Međunarodnom pres centru lepo najavljen Drugi sajam šljive u Osečini.

20. Japanska vlada ozvaničila svoju donaciju za izgradnju Doma starih u Valjevu od 2,9 miliona evra * Na Međunarodni dan izbeglica podsećanje da ih je u našem kraju još oko 400 * U Vrujcima predstavljena Nova banja dr Milisava Čutovića: uz tri bazena uskoro još šest, kao i novi hotel.

21. Konstruktorski tim „Krušika” predstavio potencijalnim kupcima svoj novi raketni program „Plamen 91”. Samo prva isporuka u inostranstvu donela 4.000.000 evra * Radiodifuzna agencija regionalne frekvencije dodelila Radio Patku i VTV * Iz dana u dan sve toplije, danas 35 stepeni (u gradu 37).

22. Valjevska delegacija vratila se iz holandskog Sitarda a folkloristi „Abraševića” u slovačkom Prijevicu i koncertom u Bratislavi * Svečanost za 105 novih valjevskih „vukovaca” * Novi prilozi osporavanju pouzdanosti „projektnog gabarita” brane Rovni na tribini Inženjerske komore u Valjevu * U Trebinju premijera „Don Kihota” u režiji Miroslava Ćiše Trifunovića * „Topla ljudska reka” – izložba fotografija majstora Đorđa Bukilice u Banatskom Brestovcu.

23. Kao nekad Valjevo puno vojnika – danas zakletvu dalo 700 regruta * Pozorištu „Abrašević” srebrna plaketa u Kuli za „Gospođu ministarku”, najbolji glumci Vesna Milić i Branko Antonić, kao i Dragan Čolić za epizodu.

24. Dan malina u Brankovini u znaku dobre cene. Malinari (najviše ih je iz Lopatnja) bi, ipak, voleli da imaju unapred dogovorenog partnera i kupca * Ceo Lajkovac slavi povratak FK „Železničar” u Srpsku ligu, uoči proslave jubilarne 80. godišnjice.

25. Šteta od izlivanja Ljubostinje procenjena na više od 23 miliona dinara. Začudo, u Skupštini Srbije za predlog da se za 200 miliona uveća deo budžeta za sanaciju štete nisu glasali valjevski poslanici Milovan Marković (DS) i Aleksandar Gajić (G 17 plus) * Malobrojni još živi borci Valjevskog partizanskog odreda obeležili svoj dan.

26. Vrućina je već elementarna nepogoda. U Valjevu danas 37 stepeni. Osim enormne potrošnje vode, noćas i rekordan utrošak struje od 1,2 miliona KNj * Lajkovačka skupština utvrdila drugi rebalans budžeta sa još 650 miliona dinara.

27. Guverner Radovan Jelašić sa privrednicima u Valjevu * Zatvaranjem seoskog groblja i zvanično gašenje Malog Borka, uskoro i Skobalja, pred širenjem ugljenokopa.

28. Najzad osveženje na „samo” 22 stepena * U Lajkovcu svečanost za osmoro „vukovaca” i 651 odlikaša * Vidovdanski koncert svih folklorista Valjeva na letnjoj pozornici * U dvorištu biblioteke kulturolog dr Zorica Tomić sa knjigom „Poljubac u doba kuliranja”.

29. U Lajkovcu delegacija hrvatskog „Agrokora” i Ministarstva poljoprivrede * Svečanost povodom 80. godišnjice lajkovačkog FK „Železničar”...

Leto uveliko traje. Pola Valjeva nekako putuje na more. Prepune letnje bašte, ali i bibliotečko dvorište u kojem se zagriženo traga za oklevetanom lepotom i nežnošću. Tako Zorica Tomić kaže da je sve manje parova i poljubaca a sve više „solera” i „soliranja”. Nije važno kakav si nego kakav ti je imidž. Lek za ovaj opaki virus emotivnog smrzavanja je da se TV konzumira kao antibiotik (jednom na osam sati) i da se ne tera moda.