prva strana

Petak, 26. April 2024.

Revija KOLUBARA - Jul 2007 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

prošlost

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Aca bez Đoke

Branko Vićentijević

Dr Aleksandar Gajić u Privremenom d’izvinete organu, koji obavlja poslove raspuštene SO Valjevo, zamenio Đorđa Pavlovića (SPO), ali ga potom izabralo za narodnog poslanika, pa ga strefio i sukob interesa * Kada se činilo da će u d’izvinete Organ i Tadićeve demokrate, ničim izazvan probudio se nezajažljivi ucenjivački potencijal DSS-a * Kako je „nemili događaj”, u kojem je napušteni šarplaninac teško povredio šestogodišnju devojčicu, pokazao svu nesposobnost aktuelne lokalne vlasti sa Dobrim Doktorom na čelu

Privremeni d’izivinete organ, koji obavlja poslove raspuštene SO Valjevo, početkom juna je delimično rekonstruisan, a kompletna rekonstrukcija bila je dogovorena ali je, po običaju, zapelo u pregovorima među novim koalicionim partnerima – DS, DSS, NS, G-17 plus.

Najpre se dr Aleksandar Gajić borio, i izborio, da iz Privremenog d’izvinete organa potisne Đorđa Pavlovića (SPO). Ovde sledi pitanje, imaju li valjevski čelnici G-17 plus obraza „makar i prst na njega da stave” kada se trpaju u lokalnu vlast iako na lokalnim izborima, održanim 2004, nisu uspeli ni cenzus od tri odsto da preskoče! Uostalom, propisi, na koje su ukazivali i iz SPO, kažu da sastav Privremenog d’izvinete organa treba da odslika stanje stvari sa (tih) lokalnih izbora, a ne odnose koalicionih stranaka u kabinetu Koštunice Voje, što je, inače, u Srbiji među šljivama opšteprihvaćeno načelo.

Dr Aca je, vele, pucao i na mesto načelnika Kolubarskog upravnog oruga, a potom se, izborom za poslanika u Narodnoj skupštini Srbije, našao u sukobu interesa, pa je mesto člana Privremenog d’izivinete organa prepustio Milošu Filipoviću (ili Draganu Stojanoviću), dok bi G-17 plus mesto načelnika Kolubarskog upravnog okruga, zarad mira među koalicionim partnerima valjevskim, mogao da prepusti drugima jer bi „gore, u Beogradu” ta stvar mogla da se ukajla i tako što bi stranka Mlađana Dinkića to (načelničko) mesto mogla da trampi za neku drugu varoš u Srbiji. Pritom, DSS je sadašnjeg načelnika Gorana Lučića pustio niz vodu uz uslov da Diana Tripković ostane direktorka Valjevske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

BUĐENJE PACOVA – DSS i Nova Srbija (NS) su se, poštujući politički dogovor koalicionih partnera u kabinetu Koštunice Voje, odrekli po jednog člana u Privremenom d’izvinete organu e da bi u njega (d’izvinete Organ) ušle Tadićeve demokrate. DSS se odrekao Miodraga Ćosića, koji se vraća za direktora u Pijačnu upravu „Polet”, a zadržao Željka Gavrića, predsednika dosadašnjeg Privremenog d’izvinete organa, kojem je saradnje sa „neupotrebljivim” predsednikom Valjevske opštine i njegovim savetnicima „preko glave”. U Novoj Srbiji, prednost nad advokatom Miroslavom Vukovićem, predsednikom „pokojne” SO Valjevo, dobio je automehaničar Slobodan Vasiljević, koji od lokalnih izbora 1992/93. neprestano fura odobornički mandat.

Demokrate su se dugo lomile, sve čupkajući listiće tarčužka – travke „hoću-neću”, i na kraju prelomile da, zarad interesa Valjeva i Valjevaca, ipak kažu istorijsko „da”. Tu odluku su uslovile, što je i prihvaćeno, time da imaju dva člana u Privremenom d’izvinete organu, Radivoja Milutinovića Beku i Aleksandra Džimija Rankovića, ali i sekretara tog d’izvinete Organa. Dogovoreno je i da Milutinović bude predsednik, iako nije uspeo da na tajnim unutarstranačkim izborima dobije dovoljan broj glasova za člana novog Opštinskog odbora DS, što podseća na situaciju posle lokalnih izbora 1992/93, kada je Slobodan Vasiljević u prvom krugu „obrijao” viđenog socijalistu Slobodana Batu Đokovića.

SPS je Bati tada vidao rane izbornog poraza tako što ga je poslao „gore, u Beograd”, za republičkog poslanika, a potom i zamenika saveznog ministra koji je potpisivao uvozno – izvozne dozvole i kontigente. Razlika je jedino u tome što je, sportskim aršinima mereno, poraz na lokalnim izborima po većinskom sistemu gotivnija stvar od neuspeha među partijskim drugovima. Ili je, možda, obrnuto! Uzgred, na ovu „okolnost” ukazivali su i valjevski socijalisti, k’o pitajući se što se to DS opredelio za „svoju drugu, a ne prvu postavu” (Milutinović-Ranković umesto Marković-Ilić). Te poruke biračima su, međutim, slali „trećepozivci” SPS-a.

JAK ŽELUDAC – Politička odluka, doneta „gore, u Beogradu”, očito je da „ima da nema” lokalnih izbora – ni vanrednih, čak ni tamo gde su se odavno stekli zakonski uslovi, ni redovnih – do kraja 2007. godine iako na to obavezuje Ustavni zakon, a traži ih, zajedno sa predsedničkim, i Boris Tadić, predsednik Srbije. A kad je o lokalnim izborima reč, sve glasnije se šuška da će se na njima sadašnja koalicija u Vladi Srbije (DS, DSS-NS, G-17 plus) pojaviti sa zajedničkom listom kako bi, za uzvrat, Boris Tadić bio njen jedini predsednički kandidat. Mnogima će, prvenstveno u DS-u, trebati jači želuci od sadašnjih da prevare i ovakvu odluku svoje stranačkih centrala, ako je bude.

Elem, prepakivanje Privremenog d’izivinete organa „punog demokratskog kapaciteta”, bilo je dogovoreno, ali se onda, ničim izazvana (?), zdurnula centrala DSS-a. Advokat Jovan Palalić, predsednik Izvršnog odbora DSS, nazvao je Milovana Markovića, prvog Tadićevog demokratu u Valjevu i zapadnoj Srbiji, i rekao: „Ovo neće moći, sve nam je uzeto, naši interesi su ugroženi!”. Potom je i Nova Srbija naknadno shvatila da je mnogo izgubila činjenicom da joj je posle najnovijeg „mešanja valjevskih kadrovskih karata” ostalo jedino direktorsko mesto u „Vodovodu” (iako se i Dragan Lukić dobrano podgojio sve sedeći u direktorskoj fotelji još od 2000), pa je od većinskog partnera u „narodnjačkoj koaliciji” zatraženo da im ustupi (bar) mesto direktora JP „Kolubara-Rovni” (trebalo je, valjda, Miroslava Burmazovića smestiti u novu direktorsku fotelju jer će u dosadašnju, u Direkciji za uređenje Valjeva, bude li nove koalicije, da zasedne Milan Matić iz DS-a), što je DSS sa indignacijom odbio!

U igri je, navodno i posve logično, i fotelja Glavne načelnice, Male Velike Milene Pavlović, koja je biva pala činom raspuštanja SO Valjevo, 14. decembra 2006, a da joj mandat, makar i „do daljnjeg”, nikada javno nije produžen. Na to bi mesto, recimo, mogla da pređe Slavica Pantić (DSS), aktuelni sekretar Privremenog d’izvinete organa, jer je to mesto sada na kvoti DS-a.

TRGOVINA – Biva da je aktiviran i ministar infrastrukturni, burazer Veljo Ilić, a sve miriše i na to da je Dobri Doktor, gradonačelnik valjevski dr Jovan S. Tomić, po ko zna koji put zapretio ostavkom! Znano je, naime, da D. D. sa „žutima” iz DS-a „neće ni mrtav”, što je na najgori mogući način pokazao 2004. opredljujući se za koaliciju sa SPS, SNS, SRS i PSS! Držeći se doktorskog nivoa, nije po strani ostao ni dr Aca (bez Đoke) Gajić, koji je u ime G-17 plus tražio osnivanje „svog” opštinskog javnog preduzeća za gasifikaciju Valjeva (i Kolubarskog okruga), sa „svojim direktorom” i početnim kapitalom od dva miliona dinara, ali i smenu „radikalskih kadrova” u Radio Valjevu (Mijo Stojkanović) i UFK „Valis” (Zoran Pantelić). Golmana bi Pantu, pretpostavljamo, spasavao DSS, a prepodobnog Miju činjenica da se za direktorsku fotelju u najstarijem varoškom elektronskom mediju poodavno niko i ne otima!

Dogovorene su bile i stranačke kvote za direktorske fotelje u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač SO Valjevo. Osnovni princip bio je da se na čelnim mestima nađu ljudi, koji su već zaposleni u tim kolektivima: Dragan Despotović u JKP „Valjevo”, Miroslav Mojsilović u „Vidraku”, Kaja Jovanović u Centru za socijalni rad „Kolubara”, Miodrag Ćosić u „Poletu”, Milan Matić u Opštinskoj, a Zoran Jakovljević u Okružnoj direkciji, Predrag Lučić u TV Valjevo…

Radni sastanak, upriličen zbog „nemilog događaja” kada je u Zanatskom centru na Staroj autobuskoj stanici napušteni šarplaninac ozbiljno povredio šestogodišnju J. P. iz Valjeva, pokazao je svu nesposbnost lokalne vlasti i aktuelnog gradonačelnika. Nije se znalo ko kosi a ko vodu nosi, znalo se doduše da oni piju a narod plaća, šta je čija nadležnost. Dobri Doktor se trudio, što mu je karakterna crta, da ni o čemu ne odlučuje i da odgovornost podeli sa drugima. Izgleda da bez Đoke (Pavlovića) nije samo dr Aca (Gajić)… A bez Đoke, u Srba bar, nikada nije valjalo…