prva strana

Četvrtak, 28. Mart 2024.

Revija KOLUBARA - Septembar 2007 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Avgustovsko bunilo

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Poskupljenja *Sajam šljiva u Podgorini * Međunarodna naučna škola u Petnici * Balkanska sirena Anđelka Petrović * „Kal”, „Beogradski sindikat”, Miša Jevtić i „Neverne bebe” – zvezde Tešnjarskih večeri * Odlazak Drage Jonaš

1. U Valjevskoj bolnici zamena prozora a najavljeno i otvaranje onkološkog stacionara * Sa kvote G 17 plus za načelnika Okruga imenovan Milivoje Obrenović, dosadašnji direktor Poreske uprave * Gradsko pozorište „Abrašević” protestuje zbog uplitanja politike u Festival festivala u Trebinju. Ipak, valjevska gimnazijalka Marijana Pejatović zasluženo najbolja epizodiskinja (Anka u „Gospođi ministarki”).

2. Ministarstvo kulture dalo Ubskoj biblioteci 300.000 dinara za dalje izdavanje časopisa „Javne biblioteke” i Školu bibliotekarstva * Fantastičar Zoran Živković lepo zaokružio 21. književna događanja u dvorištu Valjevske biblioteke.

3. Ozvaničen početak rada Pogona za prečišćavanje ljiške vode u selu Ba * Veća grupa đaka i nastavnika iz Moskve letuje u Vrujcima * Fotografije Đorđa Bukilice u Ubskoj galeriji „Sveti Luka”.

4. Dobra promocija Otvorene scene Doma kulture sa predstavom „Sve o ženama” u režiji Ksenije Krnajski i vrsnim glumicama Nelom Mihailović, Angelinom Lukić i Katarinom Vićentijević.

5. Najavljena silna poskupljenja – hleba, mesa, ulja, šećera. Mlekari traže čak 50 odsto veće otkupne cene. Guverner Radovan Jelašić upozorio da će na svaki način zaštiti monetarnu stabilnost. Za početak, zamrznuo gotovinske kredite * Stigao glavni krst novog valjevskog hrama na Ušću * Lep primer male fabrike zdrave hrane „Medova reka” Miladina Nenadovića u Banjanima (prirodni džemovi, pekmezi, sirupi od zove, koprive ili nane).

7. Dobar početak Nove Srbijanke u koju je bugarski vlasnik „Medija svjat” uložio 3.000.000 evra za otkup i preradu više od 12.000 tona voća * U izdanju nedeljnika „Vreme” nova knjiga reportaža Dragana Todorovića „Živela naša Srbija”.

8. Više od mesec dana iz Vlade ne stiže odluka o odobravanju 400 miliona dinara za ovogodišnju obnovu 220 kuća stradalih zemljotresom * Najbolji mionički đaci i folkloristi letuju u Bugarskoj * Završeni arheološki radovi na Ilirskom groblju u Bukovcu. Važniji eksponati iz broznanog doba stari oko 3.500 godina pohranjeni u Valjevskom muzeju.

9. U Valjevskoj opštini svečani prijem za olimpijskog pobednika u matematici Mladena Radojevića * Popravljajući gromobran radnik „Gradca” stradao propavši kroz truli krov * U Kafe-galeriji „Bukva” nesvakidašnja izložba osam pesama Dragana Tanaskovića * Setan ispraćaj filmadžija iz iznova opustelog Tešnjara.

10. Kraj Gradca kampuju francuski „Putnici velikog srca” koji su doneli darove valjevskim mališanima * Tešnjarske večeri počele izložbama slika poljske umetnice Malgožate Černik u Internacionalnom studiju i još podjednako živim karikaturama rano preminulog pjerovca Branka Obradovića u Galeriji „34”. Priliku za nastup iskoristilo i sedam mladih rok-bendova.

11. Loše vreme za zvaničan početak Tešnjarskih večeri. Pred polupraznom salom Doma kulture otvorio ih olimpijac Mladen Radojević. Izvanredna izložba starih ćilima i koncert etno-džeza grupe „Ognjen i prijatelji” – prvi darovi grada u gostima Pančeva * Policija kod Živojina Ž. u Oglađenovcu pronašla čitav arsenal svakojakog oružja i municije * Trovanje ribe u Lepenici.

12. Na Plivačkoj balkanijadi u Atini juniorka „Valisa” Anđelka Petrović osvojila tri zlatne i dve srebrne medalje * Na Večerima uobičajeno dobro posećen koncert folklorista „Abraševića” i „Đerdana”, ali gotovo samo novinari na predstavi pančevačkog putujućeg pozorišta „Vandrokaši”.

13. Češki VHS obećao da će na vreme završiti toplovod kroz naselje Kolubara II a od jeseni da počne i druga faza. Najavljena i nova donacija od 13.000 evra za priključenje bolnice na toplovod * U Podgorini počeo otkup šljive po 15 dinara. Proradilo i 11 industrijskih sušara u Peckoj, Komiriću i „Podgorina fruhtu” * „Mršave” Večeri: bledunjav pančevački rok prekinut kišom i etno-filmovi u Muselimovom konaku.

14. Gvozdeni most na Gradcu mora da se ruši * Vladika Milutin – prvi crkveni velikodostojnik u poseti „Krušiku” * U akciji B 92 i Zavoda za transfuziju krv dalo 60 Lajkovčana * U Istraživačkoj stanici u Petnici učenica Medicinske škole Nikolina Milošević obrađuje 1.800 dokumenata o 40 godina Doma omladine u Valjevu * Književno Tešnjarsko veče: sjajni pančevački časopisi i „Rečnik osnovnih pozorišnih pojmova” Milovana Zdravkovića, nažalost, bez najpozvanijih valjevskih stvaralaca i profesionalaca.

15. Britanska humanitarna organizacija „Čuvajmo decu” darovala kolekciju igračaka deci sa specijalnim potrebama u Valjevu * „Šareno” Tešnjarsko veče: dečji maskenbal, mali folkloristi iz Štrpca, knjiga „Podrinje u ustancima”, operske arije Jasne Šajnović i zvezde narodne muzike – Snežana Đurišić i Staniša Stošić * U Valjevu prikupljeno tek 70-tak boca krvi.

16. Predstavljen novi GUP Valjeva sa razrađenim zonama privređivanja (Beloševac, Krušik, industrijska zona) * U Valjevu zaseda Kolegijum „Srbija šuma”. Posle nedavnih požara mnogo posla da se šume obnove i svake godine zasadi stotinak hiljada hektara novih * Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković obišla gradilište Doma istraživača i Istraživačku stanicu * Dobro Tešnjarsko veče duhovne muzike Pančevaca i Valjevaca i izvanredna romska grupa „Kal”, prvi put u zavičajnom gradu.

17. Pomor ribe i u Ubači za koju kažu da je mrtva reka * Najuspešnije Tešnjarsko književno veče novinara Miše Jevtića uz njegovu biblioteku „Odgovori” * Koncert folklorista iz slovačkog Prijevica i Pančeva, ali najatraktivniji nastup repera „Beogradskog sindikata” pred Domom omladine.

18. U Istraživačkoj stanici počela Međunarodna letnja naučna škola posvećena principima kritičkog mišljenja u nauci.

19. Naš iseljenik iz Australije Dragojlo Pavlović sa 6.000 dolara pomogao najugroženijim porodicama palih ratnika i invalidima ratova 90-tih iz Valjeva * Preobraženjski sabor frulaša u Leliću. Pobednik Nebojša Brdarić iz Prislonice.

20. Ministarstvo zdravlja odobrilo zapošljavanje još 13 lekara, troje specijalista i 10 sestara i tehničara u svim domovima zdravlja i Valjevskoj bolnici * Uz pomoć švedske asocijacije „Skona” 65 malih Lajkovčana rekreativno boravi na Rajcu * Posle dva i po meseca ponovo radi bioskop „Central”.

21. Poskupeo hleb iako nadležni tvrde da za to nema nikakvih osnova. Posledica sušnog leta tek ćemo se naplaćati * Rajfajzen banka otvorila dečji vrtić u naselju Kolubara II.

22. Korisnici telefona uživaju blagodeti najsavremenijih elektronskih tehnologija, ali, obične telefone čeka bezmalo 12.000 Valjevaca. Iz „Telekoma” kažu da bi da se reše dvojnika u Valjevu, „jer, imati dvojnika u vreme interneta je nešto što ne treba komentarisati”. A kako komentarisati to da neki još moraju da se dovikuju preko brda? * Ipak, dobar kraj Tešnjarskih večeri sa koncertom „Nevernih beba” na Gradskom trgu.

23. U Beogradu otkriven spomenik Desanki Maksimović, rad vajarke Svetlane Karović Deranić * Za godišnjicu Valjevske eparhije ambiciozni izdavačko-informativni poduhvati: obnovljeno izdanje knjige Vladike Nikolaja „Ohridski prolog”, časopis „Hrišćanski život”, Radio „Istočnik”... * U Lajkovcu održana Zabavna škola fudbala sa 192 mališana * Ponovo vrućina od čak 40 stepeni.

27. Podstrek obnovi srpskog zadrugarstva – u Valjevu predavanje o zadrugarstvu u Norveškoj * Povratak prijatelja – vajara Vieslava Janaša iz Poljske koji je pred Inernacionalnim studijom podigao novu skulpturu svog Androgena.

28. Odlazak nezaboravne, drage spikerke Drage Jonaš * Za kraj leta u bašti kafea „Bioskop” koncert Jove Maljokovića i Salsa benda.

30. U prvoj godini privatnog „Elind-Teura” obnovljena proizvodnja TA peći sa prihodom od milion i po evra i solidan učinak pogona za potrebe „Gorenja”.

31. Počeo Treći sajam šljive „Blago Srbije” u Osečini * „Povlen reli” od Petničke pećine do Crnog vrha...

Leto nas napušta ošamućene i nepripremljene za kratke dane i duge, hladne noći. I za još koješta o čemu smo izbegavali da mislimo boreći se sa vrućinom. Kako god, sanjarenju je došao kraj. U međuvremenu, istini za volju, ništa se i nije maklo s mesta.