prva strana

Petak, 19. April 2024.

Revija KOLUBARA - Septembar 2007 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Seje Baba brašno… Deda toči vino...

Branko Vićentijević

Kako je Milorad Belić, poslanik i funkcioner Nove Srbije, sve neimajuć’ nameru “svojima” u SO Valjevo na vrat navukao budžetskog inspektora Ministarstva finansija Srbije * Azil za kere u Bukovici k’o Skadar na Bojani * Kako bivši poslanik Tasa (DSS) puca po “bandi” u svojoj stranci * Ko će novoj šefici TOV-a pokazati Gradac i Petničku pećinu * Zbog čega su se valjevski matadori na 64 crno-bela polja odrekli Svetog vladike Nikolaja zarad slovenačkih peneza iz “Gorenja”

Tokom avgusta Valjevsku opštinsku upravu i pojedina javna preduzeća, čiji je osnivač SO Valjevo, pohodila je budžetska inspektorka Ministarstva za finansije Srbije. Na prvi pogled uobičajena pojava u iole organizovanoj državi, u kojoj svako radi svoj posao. Pojedini valjevski opštinari, posebno oni na funkcijama, bili su, međutim, dobrano uspaničeni. Za njih je, izgleda, glavna nepoznanica bila to ko im je „baš sad” poslao nazočnu Gospođu, koju su 'nako u trku, nazvali Babom. Posebno indikativno za „neverne Tome” bilo je to što je gđa inspektorka „posve ciljano” na uvid tražila određena dokumenta o radu Opštinske uprave i javnih preduzeća (Direkcija za uređenje grada, Vodovod, OSA, Regionalne TV Valjevo…).

Odgovor je poprilično jednostavan – Milorad Belić, narodni poslanik i funkcioner Nove Srbije (NS), koji je na jednoj od svojih uobičajenih prs konferencija elaborirao temu zbog čega „žuti” (DS) neće u Privremeni d'izvinete organ. Pojednostavljeno rečeno, Belić je, u svom stilu, za sve što ne valja u valjanom Valjevu okrivio Demokratsku stranku i njene čelnike, koji su, da podsetimo, u opoziciji od novembra 2004. godine.

Kako ni „žuti” nisu od juče, osnovano se sumnja da su njihovi insajderi u Opštinskoj upravi i javnim preduzećima tipovali najranjivija dokumenta. Zbog toga se i Dobri Doktor, valjevski gradonačelnik dr Jovan S. Tomić, dugo dvoumio da li treba da ide na otkrivanje spomenika pesnikinji Desanki Maksimović u beogradskom Tašmajdanu („Ja pravim Gradsku toplanu, oni meni šalju budžetsku inspekciju”). DD je, ipak, bio na svečanosti u Beogradu, a nalazi Gđe inspektorke biće, uzdamo se, uskoro dostupni javnosti. Ukoliko se ispostavi da su zarade zaposlenih u Opštinskoj upravi nezakonito povećane za 20 odsto, te da ih treba vratiti na pređašnji nivo, krivci će opet biti „žuti”, dakako po čelnicima Nove Srbije!

„Baba seje brašno, nij' imala našto, na Dedine gaće. Deda toči vino da se veselimo…”, davno je znana pesmica iz knjiga za decu.

AZIL ZA KERE – U Zlatariću je, posle mnogo muka, ukrovljena prva faza azila za pse lutalice. Ispostavilo se da ima mesta tek za njih stotinu, gradnju treba nastaviti za još 200 kera lutalica, pa se tek sada vidi kako teško napreduje izgradnja ovovremenog Skadra na Bojani, što ga mnogi doživljavaju „kapitalnom investicijom” ove valjevske vlasti.

Tu, izgleda, nije mogao da pomogne ni „brat Veljo”. I sam na mukama zbog koncesionog ugovora sa strancima o izgradnji auto puta Horgoš–Požega, ministar infrastrukturni je u pomoć prizvao stare saborce iz Srpskog pokreta obnove (SPO) iz opozicionih vremena, psihologa Aleksandru Janković, sada portparola novog ministarstva i Mikicu Markovića, sada zamenika u Ministarstvu za infrastrukturu Srbije.

Sandra Janković je bezobrazno upornim novinarima, koji su izgleda gori i od onog nakostrešenog (Bojana) Kostreša, predsednika Vojvođanske skupštine, ponudila na uvid i Ministrove d'izivinete gaće! „Cimermanov konobar”, kako je Markovića svojevremeno nazvao vojvoda Voja (Šešelj), pak, branio je neodbranjivo – Veljov „transparentni” pristup važnim državnim poslovima. Treba li podsećati da je g. Mikicu, nekako u vreme Cimermanovog ambasadorskog (SAD) mandata u Beogradu, u holu Savezne skupštine pesnicom nabo bivši bokser Branislav Vakić, tadašnji radikalski poslanik!

Vaskrs gđe Janković i g. Markovića u političkom životu ovovremene Srbije svedoči o tome da Nova Srbija „puca” od kadrova, ali i to da se onaj ko se jednom navadi na privilegije sa državnih jasala teško odriče „vlasti, slasti i masti”.

Na ništa manjim mukama nije ni direktor „Poleta”, koga su valjevski sudovi baš obradovali presudama zbog kojih je Pijačna uprava upala u finansijsku bulu od oko 7,5 miliona dinara. Opštinski sud je obavezao „Polet” da svom bivšem direktoru Prvoslavu Adžiću isplati zaostale zarade, uz pripadajuće kamate, zbog nezakonitog otkaza od pre pet i po godina. Otkaz je, posle promena 2000, svom prethodniku dao Miodrag Ćosić, koga je aktuelna lokalna vlast smenila posle izbora 2004. godine.

„Polet” je zbog druga Ćose (DSS) izgubio i spor pred Trgovinskim sudom, pa se sada jednoj od građevinskih firmi u Valjevu duguju milioni zbog obaveza po osnovu uređenja stočnog pijaca u Valjevu. Miodrag je Ćosić sada član Privremenog d'izvinete organa, a bio je viđen za povratak na mesto direktora Pijačne uprave, ali su se stvari dodatno iskomplikovale nesporazumima sa DS-om.

Na mukama je i šumarka Gordana Jovanović (G-17 plus), nova šefica JP „Valjevo turist” (nekadašnji TOV), koju na gradskom portalu njnjnj.ugradu.info „tako im Bog pomogao” trkeljišu pojedini blogeri optužujući je da ne zna gde su Gradac i Petnička pećina! Ko ne veruje, preporučuju blogeri, neka se „okači” na jedan od ljiških veb sajtova g. Tase (Zorana Tanasijevića), koji je Reviji „Kolubara” organizovao slanje dodatnog materijala o mahinacijama u matičnoj mu stranci (DSS). Na tapetu su narodni poslanik Milica Vojić-Marković i Slavoljub Perišić, predsednik Okružnog odbora DSS za Kolubarski okrug. Uz napomenu da su u osnovi unutarstranačkog sukoba sumnjivi poslovi sa bivšim ministrom prosvete Slobodanom Vuksanovićem na obnovi pojedinih seoskih škola u ubskoj i ljiškoj opštini, pravoverni DSS-ovci poručuju: „Proverite i cepajte po bandi”!

ZLOČIN U LOVASU – Beogradski mediji su u avgustu zabeležili da je Specijalni sud za ratne zločine za još dva meseca produžio pritvor 12-torici osumnjičenih za maltretiranje i ubistvo 70 civila u selu Lovas, kod Iloka, za vreme ratnih dejstava na području nekadašnje SFRJ. Među njima su i Miodrag Dimitrijević, potpukovnik bivše JNA, kao i tadašnji valjevski teritorijalci Darko Perić, Radovan Vlajković i Radosav Josipović, koji su, pretpostavljamo, osumnjičeni po komandnoj odogovornosti. Svi oni se u pritvoru nalaze u beogradskom Okružnom zatvoru (CZ).

Kazna zatvora do tri godine preti i prim. dr Iliji Tripkoviću zbog „nepoštovanja suda”. Direktor valjevskog Zdravstvenog centra ne želi da, po rešenju Okružnog suda u Valjevu, na posao vrati vozača, koji je, na Ibarskoj magistrali kod Lazarevca, pijan vozio sanitet sa nedonoščetom u inkubatoru i izazvao udes. Mali pacijent je do Instituta za majku i dete na Novom Beogradu stigao u sanitetu Doma zdravlja iz Lazarevca, ali je Okružni sud u Valjevu, sve ceneći stepen društvene opasnosti, pronašao procesne manjkavosti u rešenju o otkazu vozaču „Badži” i naložio da ga se vrati na posao uz isplatu uskraćenih mu zarada sa pripadajućim kamatama.

Nazočni vozač se brani da nije bio pijan, te da je u alkometar duvao posle kolege sa kojim se sudario, a taj je bio pijan, pa se njegova „krvna slika” preslikala i na g. Badžu.

Konačnu reč o svemu će, po zahtevu za revizijom čitavog slučaja i Zdravstvenog centra, morati da da Vrhovni sud Srbije, čijoj se predsednici Vidi Petrović-Škero vozačev advokat obratio pismom sa pitanjem „ko to štiti kabadahiju dr Tripkovića da se stavlja iznad suda i države”.

SVETAC U ZAMRZIVAČU – Valjevski šah klub se odrekao imena „Sveti Nikolaj” i na ekipnom prvenstvu Srbije, na Zlatiboru, nastupa kao VŠK „Gorenje”. Klupsko rukovodstvo bilo je na velikim mukama – kako obezbediti novac za ekipu profesionalaca koji šah ne igraju za lepe oči, a ne povrediti vladiku Nikolaja Velimirovića. Dilema kako pomiriti blaženopočivšeg vladiku i novog sponzora, u situaciji kada se od Srpske pravoslavne crkve (SPC) po logici stvari „ne može očekivati novčana pomoć”, prevagnuo je stav da ipak „nema smisla sveca stavljati u zamrzivač”.

U trencima zaključivanja ovoga broja Revije „Kolubara”, 31. avgusta, ekipno prvenstvo Srbije još nije bilo okončano u hotelu „Čigota”. VŠK je, doduše, dva kola pre kraja, prvo mesto delio sa „Beopublikumom” iz Beograda od kojeg je izgubio meč sa 2,5:3,5. Valjevcima su račun pokvarili mladi šahisti subotičkog Spartaka, koji su ih, mimo predviđanja, savladali sa 3,5:2,5, pa su u pomoć priskočili kraljevačka Sloga, koja je igrala 3:3 sa „Beopublikumom”, i eventualno Partizan, dok VŠK u poslednjem kolu igra sa neugodnom ekipom „Bora Kostić” iz Vršca. Nejasno je, dakle, bilo da li će Damljanović, Ivanišević, Jordakesku, Velimirović, Stojanović i Lajthajm uspeti da osvoje „duplu krunu” (posle pobede na Kupu Srbije igranom u Mataruškoj Banji).