prva strana

Sreda, 24. April 2024.

Revija KOLUBARA - Oktobar 2007 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

kultura

prošlost

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Septembarski ruj

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Gusta magla oko Kosova * Akva „Gala” u Ključu * Sajam šljive u Osečini * Noćni život u Valjevu i vampirisanje mladih * Japanci u klanici, Norvežani u Poljoprivrednoj školi, Holanđani u opštinskoj upravi * Toplana u februaru * Gvozdeni pazar i šampionka „Fata” * „Zverinjak” Dušana Spasojevića * Konačenje kod Pece u Paštriću

1. U Istraživačkoj stanici u Petnici zatvorena sezona Letnjih naučnih seminara na kojima je bilo oko 500 polaznika i 300-tinak studenata i stručnih saradnika.

2. U Osečini Drugi sajam šljive „Blago Srbije” otvorio pesnik Matija Bećković. Najboljim šljivarima Podgorine proglašeni Goran Simić iz Gornjeg Crniljeva, Budimir Jovanović iz Gunjaka i Lazar Jovanović iz Tuđina.

4. Stručnjaci iz holandskog Sitard-Galena još jednom u Valjevu pomažu racionalniju i efikasniju upravu.

5. U Ključu kod Mionice otvorena četvrta fabrika vode u našem kraju – ovog puta Akva „Gala”, u koju je Delta kompanija uložila 120 miliona evra * Mladi koji su radi da počnu svoj prvi biznis u Valjevu, na tribini obavešteni o uslovima da dobiju vladin kredit od 5-15 hiljada evra * Kišno i hladno, samo devet stepeni.

10. Prva skupština akcionara „Valjevo-puta”, od nedavno u vlasništvu mađarske firme „Betonut”. Uz preduzete sve radnike najavljeno ulaganje od 2,5 miliona evra.

11. Otvorena renovirana železnička stanica u Valjevu * I sledeće zime valjevski plivači moraće izgleda da putuju u Vrujce, jer niko od ponuđača na tenderu za „balon” nije predvideo grejanje bazena * Delegacija Valjeva u slovačkom Prijevicu dogovorila bogatu saradnju dva grada, naročito u privredi i sportu.

12. Opštinski organi u Valjevu pokrenuli raspravu o predlogu za skraćenje noćnog rada gradskih lokala, ne samo kafea već i pekara, kioska. Razmišlja se o zabrani noćnog boravka maloletnika u gradu. E, da se radi i uči kako valja ne bi niko mogao bdeti do zore * Među 100 najuspešnijih preduzeća u Srbiji dva su iz Valjeva – da li slučajno ova inostrana – „Austroterm” na 69. i „Vali” na 76. mestu.

13. Havarijom na hladnjači „Fruvele” u Lajkovcu istekao amonijak i teže povredio jednu radnicu * U Valjevu objavljen konkurs za dodelu kredita privrednicima da zaposle nove radnike. Iz opštinskog budžeta za to izdvojeno pet miliona dinara, odnosno za 50 novih radnika.

14. Valjevski medicinari domaćini stručnog skupa urologa Srbije posvećenog oboljevanju svakog drugog muškarca od kancera prostate * U Srpskom narodnom pozorištu premijera druge drame mladog Valjevca Dušana Spasojevića – „Zverinjak” u režiji Borisa Liješevića * Među akterima ove predstave je i Mioničanin Stefan Trifunović.

16. U Valjevu Četvrta izložba ovaca sjeničke i vitenberg rase. Apsolutnim šampionom proglašen Obrad Kostadinović iz Ravanja.

17. Na Dan evropske baštine u Valjevu dogovor opštinara i zaštitara da se stari gvozdeni most na Gradcu sačuva makar svojom replikom. Šteta što je većina dragocenih objekata industrijske baštine već izgubljena, ali nije i stari mlin Valjevske pekare * Od jutros autobusi „Laste” krenuli i ka Šušeoki, Mravinjcima, Taoru i Gornjoj Bukovici, kao i đački autobus iz Osečine * Na Vojnoj akademiji prva Valjevka – budući pilot Ana Tadić sa Uba.

18. Povereništvo komesarijata za izbeglice u Valjevu konkuriše kod NIP-a za otkup napuštenih seoskih domaćinstava. Za sada su u ponudi 33 takva domaćinstva a otkupljeno je samo jedno * Mačvanski i Kolubarski okrug dogovorili zajednički nastup u izgradnji gasovoda, investiciji vrednoj 48,5 miliona evra * U dograđenom obdaništu u Osečini mesta za još 20 mališana i 16 vaspitača i sestara.

19. Iz Javnog komunalnog preduzeća zaduženog za grejanje obećavaju da će valjevska toplana biti završena za 4,5 meseca, kao i toplovod u Kolubari II. U međuvremenu, naselje će biti grejano sa Srbijankine kotlarnice * Tuberkuloza je, nažalost, još aktuelna bolest. U Valjevu se ove godine od nje leči 50-tak pacijenata.

20. Iz Opštinskog privremenog organa u Valjevu nova kadrovska rešenja, ovaj put u Omladinskom centru za čijeg je vršioca dužnosti direktora postavljena glumica Angelina Lukić * Na ubskoj pijaci dan za „gvozdeni pazar” – dobra ponuda i potražnja poljoprivrednih mašina i alata * U Valjevu tribina o značaju psihološkog savetovanja sa Marjanom Tošićem, predsednikom istoimenog udruženja psihologa.

21. Avgustovska plata u našem okrugu 24.500 dinara, oko četiri hiljade niža od republičkog proseka. Valjevska plata nešto manja od 24.000, a u Lajkovcu se približava sumi od 50.000 dinara * Osečinska skupština utvrdila dopunski budžet uvećan za četiri miliona dinara kao i Generalni urbanistički plan Osečine do 2025 * Učestale najave sankcionisanja nelegalne gradnje u Valjevu i kraj Gradca. Začudo, ni autobuska stanica „Evropa-busa” nema „papire” * Etno-fotografije Tomislava Grujičića u „34-orki”.

22. U tradicionalnoj akciji u Brankovini prikupljene 53 boce krvi * Na Festivalu dečjeg humora u Lazarevcu ubedljivo najbolja predstava „Kuckava bajka” iz Valjeva u režiji Angeline Lukić. Nagrađen je i lajkovački vrtić za scenski rad sa decom * Na Sedmim gospojinskim susretima crkvenih horova u Valjevu pevali horovi iz Beograda, Pančeva, Novog Sada i domaćin – „Hadži Ruvim” * U Valjevu uhapšena petorica razbojnika i pljačkaša.

23. Povodom godišnjice obnovljene Valjevske eparhije, u Manastiru Ćelije postavljen kamen temeljac za trocrkvu. Svetu liturgiju služilo 12 episkopa SPC * U Kafe-galeriji „Bukva” izložba eks-librisa iz bogate zbirke Zorana S. Stamenkovića.

24. Za prvih 76 stanova UN Habitata rangirano 84 izbeglice i 63 ostala beskućnika u Valjevu * Društvo Srpsko-norveškog prijateljstva podstaklo saradnju sa Valjevom; sa Poljoprivrednom školom saradnja uveliko traje * U Okružnom sudu u Valjevu rehabilitovan ljiški fotohroničar Dragoslav Cile Marjanović.

25. Lajkovački budžet uvećan za 43 miliona dinara, najviše za kulturu i obrazovanje * U Pambukovici kod Uba osveštani temelji parohijskog doma * Đaci i ove godine u školu nose sve u torbi, osim u Prvoj osnovnoj školi gde u celodnevnoj nastavi boravi 26 đaka. Oni i uče i pišu zadatke u školi * Prvi koncert za harfu i obou na Ubu izvele Marija Đurđević i Katarina Krstić.

26. Klanica Divci među 15 takvih u Srbiji koje Japanska vlada pomaže u programu ekološkog zbrinjavanja otpada * Veća grupa radnika „Stefila” uz pomoć „spoljnih saradnika” traži otpremnine za sve i prekid postupka za stečaj zbog duga od milijardu i po dinara. Tako bi 168 radnika koji zaslužuju otpremnine (jer se nisu namirili mašinama kojih više i nema) moglo ostati bez ičega.

27. Predstavnici Kolubarskog i Zlatiborskog okruga dogovorili zajednički nastup radi rešenja vodosnabdevanja Divčibara, gde već dve nedelje neretki nemaju vodu * Valjevo domaćin skupu 30 svetskih stručnjaka za bujice i erozije * Među 80-tak uzgajivača simentalskih grla na izložbi u Lajkovcu šampion opet Marko Milosavljević iz Dučića, ovaj put sa kravom Fatom * U Valjevskoj bolnici skup srpskih radiologa.

28. Pred istekom roka iz Valjeva za sredstva NIP-a konkurisalo više od 40 programa kao i najvažniji regionalni poduhvati – gasovod, deponija i vodovod na Divčibarama * Umetničko poselo u konaku Petrovića u Paštriću kod Mionice sa pesnikom Andrejem Jelićem Mariokovim, samoukim slikarom Mitrom Atićem i piscem Radovanom Belim Markovićem. Sledi, kaže Peca Petrović, poduhvat pod nazivom „Nojeva barka”.

29. Bokserski klub „Metalac” slavi 80 godina.

Gusta se magla vije oko nas i Kosova i posle nastavka rovovskih pregovora u Njujorku. Zaglušujućem samoubeđivanju da je Kosovo naše konkurišu samo zastrašujuće vesti o svakojakim zločinima i izopačenostima. Posle kiše, nebo se ozvezdilo. Pod sjajem punog Meseca grad izgleda lep i ušuškan. Samo društvo pred „Platoom” i večeras vickasto relativizuje sva naša preterivanja.