prva strana

Utorak, 19. Mart 2024.

Revija KOLUBARA - Novembar 2006 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

kalendar

pisma

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Oktobarske frke–panike

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Najzad ustav * Srbija na buretu baruta * Velelepno „Gorenje” * Ekspanzija „Vujića” * Sindrom blokade deponije

1. Na lokalnim izborima u Ubskoj opštini po 10 odborničkih mandata osvojile koalicije DSS-Nova Srbija i SRS, GG „Sava Sarić” (7), DS-SPO (6), SPS (4), Udružena opozicija (2) i G 17 plus jednog odbornika. Ubski predsednik u drugom krugu biće izabran između Zvonka Minića (DSS-NS) i Darka Glišića (SRS).

2. Među 251 najuspešnijim studentom i učenikom na državnim i međunarodnim takmičenjima je desetak valjevskih gimnazijalaca. Olimpijski takmičari – u matematici Mladen Radojević i fizici Marija Janković dobili po 500.000 dinara * OEBS sa Valjevom i Romskim centrom potpisao sporazum o obrazovanju i emancipaciji mladih Roma vredan 18.700 evra.

3. Osečina zadovoljna udelom u Investicionom planu od oko dva miliona evra, najviše za puteve, zdravstvo, škole i sport.

4. Na Pećini za Dečju nedelju posađeno 18. drvo generacije rođene nesrećne 1999. Školski psiholozi zapazili da neretki ovogodišnji đaci prvaci pamte ratnu traumu * U sred Lajkovca nestao rovokopač „Kolubara-građevinara”. Krađu uočili radnici posle produženog vikenda * Profesori Tehničke škole se u Velenju i „Gorenju” pripremaju da što uspešnije školuju kadrove za fabriku u Valjevu.

6. Vlasnici kompanije „Vujić” kupili „Slogu” za 470 miliona dinara. Najviše ambicija usmeravaju na divčibarski turizam * Ljiški predsednik Miroslav Maksimović u Beču prati seminar o novim evropskim bibliotekama radi „recepta” za prvu ljišku dečju biblioteku.

7-8. Jedanaesti dani gljiva na Divčibarama. Pečurkari uživali u branju i degustaciji više od 150 vrsta ovog plemenitog šumskog rastinja za koje nadležni još ne mare.

9. U Pambukovici renovirana škola a posle šest godina gradnje pri useljenju i nova škola u Radljevu * Nemački humanitarac dr Gerhard Petri obolelima od multiple skleroze u Valjevu doneo 10 tona pomagala i drugih potrepština.

11. Učestali slučajevi uginuća ovaca posle obeležavanja ušnim markicama. Za 15-tak dana samo u Tamnavi uginula 31 ovca, a još proletos kod Tomislava Jankovića u Sovljaku stradale 34 * Ukradeni rovokopač iz Lajkovca nađen na građevini u Bijeljini, pošto je „pošteni” nalazač dobio nagradu za dojavu.

12. Miholjdan baš pravi – sunčan i topao * Noćas na Divčibare stigli prvi delovi žičare sa Kopaonika vredne 200.000 evra * Iz Investicionog fonda počinje izgradnja školskih igrališta u Tularima, Dokmiru, Trliću i Crvenoj Jabuci * U Valjevu održan Prvi festival duvan čvaraka. Najveća greška što su čvarci nuđeni besplatno – ono što vredi ima cenu, za ovu priliku festivalsku.

13. Otvoren novi, pet kilometara kraći, put od Ljiga do Banje Vrujci * U Brankovini prelepo Desankino miholjsko leto sa pesnikom Mošom Odalovićem * Veče u Lajkovcu uz kazivanje Vladete Jerotića o sv. vladici Nikolaju.

15. Za novog ubskog predsednika izabran Zvonko Minić (DSS-NS) sa 25 odsto glasova, dok je Darko Glišić (SRS) dobio podršku 17,6 odsto svih birača * Na svom prvom međunarodnom takmičenju Crkveni hor „Hadži Ruvim” sa dirigentom Draganom Vasiljevićem u slovačkom gradu Trnovu osvojio prvu nagradu za duhovnu i drugu nagradu za svetovnu muziku.

16. Događaj dostojan novog veka valjevske privrede: otvaranje fabrike rashladnih uređaja „Gorenje” vredne 20 miliona evra, sa 330 a dogodine sa 800 radnika. Prilika za dolazak i prateća ohrabrenja nadležnih ministara o nastavku izgradnje 60-tak stanova za državne službenike i dalju pomoć za novi valjevski hram * Građani baš danas blokirali privremenu gradsku deponiju, zbog neispunjenih obećanja još iz 2004. da će biti ukinuta. Regionalna deponija u Kaleniću neće biti završena pre 2008.

17. Na Svetski dan borbe protiv siromaštva podatak da je u Valjevu 370 socijalno ugroženih porodica sa oko 1.300 članova. Ugroženo je još 100-tinak porodica čiji hranitelji zbog stečaja ne primaju platu a nemaju pravo na pomoć * Kompanija „Vrujić” kupila i „Krušikovo” odmaralište na Divčibarama za 290 miliona dinara * U jeku pečenja rakije učestale krađe bakarnih delova lampeka.

18. Zbog zabrane izvoza oružja u Gruziju i Jermeniju „Krušik” trpi štetu od 3,7 miliona dolara * Na Sajmu zapošljavanja u Valjevu među 30-tak firmi najveća gužva pred štandom „Gorenja”.

19. Srbija na buretu baruta – katastrofalna eksplozija vojnog skladišta kod Paraćina nekim čudom bez ljudskih žrtava. Opomena i Valjevu gde se vojnom skladištu primakla divlja gradnja, a „Krušik” je prinuđen da zbog onemogućenog izvoza zadržava pripremljenu isporuku oružja * Privatizovani „Elind” obnovio proizvodnju više od 1.000 TA peći * Ekološka inspekcija na privremenoj deponiji našla opasan medicinski otpad * Predstavljena knjiga Stevana R. Martića „U danima tuge”, prva u „Kolubarinoj” ediciji „Valjevski gimnazijalci” * Valjevski mladi džezeri sa „OK konekšnom” iz Niša i „Lala triom” iz Vršca počeli Džez fest.

20. Novu vladajuću koaliciju na Ubu činiće radikali, GG „Sava Sarić” i SPS sa ukupno 21 odbornikom * Već nedeljama vlada odlaže odluku o privremenim merama za Valjevo, problemi se gomilaju a ministar Zoran Lončar nam za utehu najavio dobijanje statusa grada * Loši i nesigurni seoski vodovodi – u Brežđu bez vode 50-tak kuća i škola * Na Džez festu Big bend RTS sa Stjepkom Gutom, Beogradski diksilend orkestar i bend Vlade Maričića * Promotivni koncert ženskog gudačkog kvarteta MISS, prvog profesionalnog ansambla u Valjevu * Mioničani uživali u susretu sa Vidom Ognjenović uz njen novi roman „Preljubnici”.

21. Na festivalu „Pri Evrope” u Berlinu zapažen blog magazin „Yahti” mladih Valjevaca Larise Ranković, Duška Davidovića i Ljubinka Rankovića * Na Svetskom karate kupu u Hanoveru zlatna medalja valjevskoj devojčici Kristini Živanović * Konac Džez festa sa kvintetom Lazara Tošića, Tanjom Jovićević i „Sirovom kožom”.

23. Dvostruka pljačka kompjuterske opreme Ljiškog vrtića potvrda da se bez informatike više ne može, jer su deca zbog toga ostala kod kuće.

24. Valjevska „Agranela” među 10 srpskih proizvođača na Sajmu prehrane u Parizu * Na Festivalu mode u Beogradu zapažena režija muških modela Aide Novosel * U Valjevskoj biblioteci veče o književnim polemikama sa Jasminom Ahmetagić i njenom knjigom „Unutrašnja strana posmoderne”.

25. U ubskom parku kod Gimnazije nađena bomba koja je tu dospela sa zemljom za njegovo uređenje! * Sreća da nas danima prati toplo vreme, pa nema potrebe za grejanjem. Opštinari najzad izdejstvovali kredit za plaćanje duga „Jugopetrolu” od 123 miliona dinara a cena grejanja je i dalje pod velikim sporom.

26. Mnogo kontroverzi zbog odlaganja prodaje Krušikove fabrike lovačke municije koja će, umesto danas, biti 16. novembra. * „Strela-trejd” za oko pet miliona prodata izvesnom Radovanu Radoviću.

27. Više od 200 valjevskih srednjoškolaca dalo krv * Među dve najbolje edicije na Beogradskom sajmu knjiga „Odgovori” Miloša Jevtića, a najbolja dečja knjiga je „Daj mi krila jedan krug” Vladimira Andrića * Dirljiva proslava 50 godina Udruženja 200-tinak slepih u Valjevu. Njih više niko ne zapošljava, pa ni kao telefoniste, a svet vide i osećaju bolje od nas.

28. Od suše pod Povlenom presahnuli seoski vodovodi * Mladi bariton Vladimir Andrić večeras u Beogradskoj operi premijerno kao Don Đovani u istoimenoj Mocartovoj operi a sutra kao Žorž Žermom u Verdijevoj „Travijati”.

29. Zavidan odziv birača Valjevskog kraja na referendumu za novi Ustav Srbije. * Obeležena 100. godišnjica Crkve u Miličinici sa brvnarom iz 1791.

30. Posle dvonedeljne blokade deponije opštinari preduzeli „zakonski predviđene mere”. Podneta krivična prijava protiv NN izvršilaca, jer nadležne mesne zajednice tvrde da sa tom rabotom nemaju ništa. Kako god, grad sve više liči na urbane prizore iz „Razbesnelog Maksa” * Seosko domaćinstvo Dragana Jevtića iz Donjeg Lajkovca proglašeno najlepšim u ovoj opštini.

Dramatična neizvesnost pratila je odziv građana na ustavni referendum. Najzad smo se i te muke rešili. Političarima, u nedelju dirljivo uzrujanim i patetičnim, građani su nikad jasnije stavili do znanja da su samo retki među njima partijski članovi i poslušnici, te da meru stvari i života važu po delima a ne vatrenim govorima i neuhvatljivim obećanjima.