| April 2010

Idi bidi bek

Branko Vićentijević

Kako je Mali Džokej (DSS) postao profesionalni spiker gradskog parlamenta * Šta kaže „politička analitika” druga Poćute (SPS) * Ko će umesto novinara da drlja neuzorano * Kako su čauši valjevski, žuti i požuteli, ministra vojnog, zeta „slavuja iz Mrčajevaca”, upozoravali na novinarski „atomski s čela” * Šta je Nj. V. poreski obveznik dobio racionalizacijom pojedinih ustanova culture * Kako su depolitizovani Matija i Pulika

Poslednja sesija Gradske skupštine u Valjevu odvijala se u dva dela, 5. i 15. marta, po uobičajenom scenariju – višesatno preganjanje do usvajanja dnevnog reda, smušeno vođenje nepripremljenih (ili namerno zakomplikovanih) sednica sa gotovo 40 tačaka dnevnog reda, ćeranija k’o po „preporuci Čika Jove Zmaja „Gde god nađeš zgodno mesto…”.

U jednoj od pauza tokom tih sesija, u skupštinskom predsoblju, Dragan Jeremić Poćuta, šef odborničkog kluba SPS-PUPS, zamerio je valjevskim novinarima što ne pišu o tome da „četiri idiota” maltretiraju Valjevo. Može biti da ih je (te idiote) i pomenuo, nije na nama da ih „imentujemo” između ostaloga i zbog toga što je, kako reče Života Jankićević Biban iz LDP-a, bar dvojicu od te četvorice izrodio i odgajio SPS (u godinama do 2000, a i docnije). Dakle, topla preporuka drugu Poćuti neka on za skupštinskom govornicom, ili na partijskoj pres konferenciji, može i prilikom gostovanja na nekoj lokalno-regionalnoj TV stanici, reče to što je prikričio novinarima, Revija Kolubara će preneti!

To što će, prema analizama njegove „političke analitike”, pojedinci, za koje drži da su idioti-maltretatori, na prvim lokalnim izborima „povući 8-12 odsto glasova jer su sve političke stranke u Valjevu, uključujući i (njegov) SPS slabe”, najmanje je problem novinara. Dosta su novinari, bar pojedini od nas, drljali neuzorano da bi se tamo neke umšljene partijske vile, i muške i ženske, našle u čem nisu bile!

U finišu drugog nastavka tih maratonskih martovskih sesija doneta je, dizvinete na izrazu, kurcijalna odluka da prvi spiker gradskog parlamenta Goran Lučić (DSS), čerez efikasnijeg i kvalitetnijeg rada Gradske skupštine, bude profesionalac. Što bi pokojni Milisav Milovanović, dok je vodio nižerazredni FK Borac iz Novog naselja, umeo da kaže „Idi bidi bek”.

Biće, doduše, malo teže da mu se nađe i kabinet jer su sve odaje na prvom spratu solitera na Titovom trgu podavno zauzete. Snaći će se već Mali Džokej, htelo ga i do sada – izlaktao se u DSS partiji, menjao radna mesta, bio okružni načalnik, fasovao stan iz paketa gajbi za državne činovnike u „Kolubari 2”, goni, čini se, i novi auto (“jugića” zamenio „opelom”)… Sve za narod, k’o u onom vicu „Svi za Niš“!

MINISTAR – Valjevo je u martu po’odio minister vojni Dragan Šutanovac, zet pevača Miroslava Ilića, najbolji proizvod pokojnog samoukog kompozitora Obrena Pjevovića. Podsećanja radi, „slavuj iz Mrčajevaca” je na prvim višestranačkim izborima za Narodnu skupštinu Srbije, u većinskom sistemu, poražen u prvom krugu kao kandidat SPS-a u Sremčici. Pa se k’o čude što poneko Borisa Tadića, predsednika Srbije, ume da pripita „ko mu to peva”.

Bio Šutanovac da 24. marta, na dan početka vazdušnih NATO udara u proleće 1999, centralno u Srbiji, oda počast pilotu pukovniku Milenku Pavloviću i ostalim žrtvama ratova od 1990. do 1999. u Valjevskom kraju. Potom, na sastanku u Gradskoj kući, svojim partijskim drugovima i glavnim koalicionim partnerima, tvrde obavešteni, ‘nako s nogu, rek’o kako „ćemo u ovoj godini prodati Telekom, a dogodine će valjda biti bolje”! Čerez tog važnog radnog dogovora kasnilo se na pres konferenciju.

A pred novinarima kaz’o kako su „otvorena važna pitanja” – sudbina Doma Vojske Srbije (Oficirskog doma), izgradnja stanova na Petom puku (umesto vojnog poligona pominjao kasarnu!), za poslovno-stambenu izgradnju u ortakluku sa privatnim preduzetnicima nasočena kasarna „Kadinjača”, besedio o stausu vojne industrije i pritom zanijekao da privatnici mogu ulagati u te fabrike (priznao da ne zna da se u Krušiku gradi zajednička fabrika za „crnu kutiju”)…

Onim domaćim čaušima, što su ministra vojnog, kako tvrde obavešteni, brifovali o tome šta od kojeg novinara valjevskog može da očekuje, kak’a pitanja i koješta još, topla preporuka da se jope vrate na šesti (ili sedmi, zavisi kako se broji) pasus uzbro i natenane pročitaju deo o drljanju neuzoranog te to prime k znanju.

DEPOLITIZACIJA – Gradsko se veće valjevsko bavilo radom javnih preduzeća i ustanova. Neki od izveštaja i programa rada već su „proterani” kroz parlament, neki će tek doći na red. Od „proteranih” svi preživeli, čak i Valjevoturist i (R)OSA, od onih za „proteravanje” posebne pohvale izreče su na račun spajanja Doma culture i Omladinskog centra, uz privremeno specijalni status KPZ, u Centar za kulturu. Zamenik je gradonačelnika Stanko Terzić (SPS) posebno uočio kako je rešavanje pitanja viška zaposlenih primer kako to treba raditi. Iz njegovog iskustva bolje je bilo da su ti viškovi dobili i socijalni program, pa onda bili udomljeni, ali ni ‘vako nije loše.

Niko ne pita, niti se o tome makar i šapuće, šta Nj. V. poreski obveznik dobija racionalizacijom – radili u Domu culture, Omladinskom centru, KPZ, Muzeju, Biblioteci ili Arhivu na isto mu dođe. Doduše, u tom epohalnom mešanju karata najbolje je prošao Arhiv kome je zapala drugarica čistačica višak! Mašala.

A kad je o drugu Terziću, ili ti „moralnoj vertikali Kolubarskog okruga”, što bi uoči sloma SPS-a na izborima 2000. kazao drug Minke (Milomir Minić), reč, podsećanje da je pre 15 godina bio predsednik Organizacionog odbora za proslavu 125. godina Valjevske gimnazije. Tada predloženi akademik Matija Bećković, kako je objašnjeno, nije izabran da se proslava „ne bi politizovala”, a nije bilo ni Pulikine izložbe!

Sada, za 140. godina Valjevske gimnazije, predsednik odbora je Matija, a članovi su i drug Stanko i drug Mića Ilić, od milošte Kaplar, i verovatno drugova još, što su pre 15 godina bili za „depolitizaciju”. A i Pulikinom izložbom se, biva zajedno koaliciono, s vrha propisano, ponose!

Politika je đavo, s pravom je govorio pokojni narodni (izvorni) radikal Kosta Savić iz Donje Toplice, kod Mionice.

Komentari

Idi bidi bek | 19.04.2010 u 09:48

E, moj dzane, raspusten OO DSS u Ljigu, a ti nemas pojma.

perica | 19.04.2010 u 09:48

Upišite svoj komentar