| April 2011

Jedan na jedan

Piše: Dragan Todorović, novinar nedeljnika „Vreme”

Kao što se zna, novinar Džane ost'o bez nagrade Grada, jerbo SPS nije, a DS kao jeste, hteo da glasa za njega. SPS Poćuta rek'o da to zato što nagrade treba da idu u ruke onih koji unapređuju grad. Pa uzmi nagradu SPS Poćuto, uzmi dve

(Foto: Ljuba Ranković)

Eto, dogodilo se i to, posle više meseci priče konstruisana je Rekonstrukcija Vlade. Sade ima manje ministara, a predsednik Vlade rek’o da će biti snabdevenost namirnicama po prihvatljivim cenama, da će biti povećana zaposlenost, da će biti to smanjenje javne potrošnje, da se partijski kadrovi neće zapošljavati na stručna i odgovorna mesta, i tako dalje i tako to. Retko ko je, valjda uzimajući i njih u obzir, sve ovo shvatio za ozbiljno, ako ozbiljna nije simulacija promena i normalne države. Vele da će Vlada sade bude efikasnija, ortoped Dulić dobio i resor rudarstva, novi ministar DS advokat iz Šapca Petrović, koga zli jezici zovu Deset posto, spojio dva resora, on ministar trgovine i usluga, plus poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Aferim i dosta.

Takoreći odmah potom do javnosti doš‘o Predlog zakona o finansiranju političkih stranaka, kojim je predviđeno duplo više sredstava iz budžeta, oko Dvadeset miliona evra, za parlamentarne stranke. Evropske institucije poručile da nisu normalni, što je mnogo, mnogo je. Javile se i stranke Koalicije na vlasti, svaka ponaosob rekla da ona sa tim nema veze, oni imaju suprotna zalaganja, već da su Predlog zakona donele druge stranke. Jopet aferim i dosta.

Aferim i dosta bilo i oko obeležavanja godišnjice ubistva bivšeg premijera Đinđića. Dole u Niš priređena izložba fotografija na kojoj su mladi aktivisti govorili Đinđićeve misli. Snimak se pojavio na Jutjubu, lepo se vidi et čuje kako ženski i muški omladinac ni iz nekoliko pokušaja, sa sve „puškicama”, ne uspevaju da izgovore prostoproširenu rečenicu. Kako je to ubilo skoro milion poseta na fejsbuku, raspušten odbor u niškoj opštini Palilula, jerbo je sve to nanelo štetu stranci. Oni koji su to organizovali, koji su se kliberili na licu mesta, pošav od onog Boška Ristića, nisu raspušteni. A Glavna junakinja posle svega samo rekla – Jako mi je teško, ceo svet se srušio na mene. Nije rekla, ili je niko nije pit’o, kao što se pojavilo u javnosti, da dotična radi u Vladi Srbije. Kako se kvalifikovala za taj pos’o, znamo. Naravno da su se pojavili i oni koji su stali u zaštitu Dvoje recitatora, ko’e mladi su, ko’e ljudski je grešiti, ali je možda sve to najbolje ocenio anonimni bloger – koji je njihovu odbranu, te da su recitovali, a nisu krali patike, kao One omladinke što su iskoristile gužvu za Koštuničinog mitinga za Kosovo – koji je zapisao: Sram vas bilo, nisu krali patike, ali tim recitovanjem kradu radna mesta koje nas sve koštaju Deset hiljada dinara u dva dana.         

Naravno da nas sve to košta, to zapošljavanje bez i preko raznog recitovanja, i to ne samo novčano. Partije su uvele sistem po kome je svaki Njihov bilmez bogom dan stručnjak za bilo koju javnu funkciju i posao, pa je protežiranje Svojih, nauštrb onih koji nemaju partijsku knjižicu kamen o vratu društva i države. Jedini spas za sve je da u onim Upitnicima i uslovima za pridruživanje Evropi bude i to. Dakle konkurs za svako radno mesto. Da se stvori ambijent Jedan na Jedan, sa onim što imaš i poseduješ od znanja i umeća, a ne da Kojekakvi protežiraju Kojekakve. Ali, sve i da se pod spoljnim pritiskom donese neki Okvir za normalnost, i to bi se ispalamudilo, jer Partijski sistem samo može opstati podrškom niščih, koji su kupljeni ukidanjem prava drugih i sposobnijih. Dok se piše ovaj tekst javiše da uhapšeni SPS Mića Ilić, sa mesta pomoćnika ministra infrastrukture, i G17 načelnik Kolubarskog regiona Miloje, a zbog sumnje da su oštetili „Jablanicu” za neke milione. Kako dalje bez takvih stručnjaka?

Tako dođosmo do Valjeva belog, ko bi se tome nad’o, preko Miće i Miloja. A Valjevo u martu, kao svaki city, slavilo Dan grada. Prvo služba za informisanje i protokol, koja ima puno zaposleni’ koji su bili Jedini kandidati za otaj pos’o, ponosno javila da su na ulazu u grad postavljene table sa natpisom City, te da su ispred zgrade grada opštine revitalizovani jarboli sa kojih ponosno vijore zastave. Ondak bila ta velika i slavna svečanost. Kad Visoki ministar stig’o sa tačno 162, nula gore nula dole, crna i državna automobila, sve bilo spremno i na svom mestu. U taj Kulture centar sve ponaosob dočekali Onaj što obnaša mesto Gradonačelnika, Onaj što obnaša Zamenika, i sami Vladika. A imali su i koga dočekati. Pored Visokog ministra tu bili i ostali Naši, direktor Željeznica Srbije Mića, koji bio Jedini kandidat za to odgovorno mesto, ondak ona ženska željezničkog prezimena Ćirić, koja kao Jedini kandidat poslata da bude direktor neke Agencije u Beogradu, pa toga još, sve do pripadnika Komunalne policije, koji su ponaosob bili Jedini kandidati za svoja radna mesta, i koji su u svojim svečanim uniformama svečanosti prišli vrlo radno. Ukratko i bezbeli, sala je bila skoro pa puna onih koji su zahvaljujući partijama bili Jedini kandidati za radna mesta u državnim i javnim službama.

Kad se selo, sa bine poč’o program, Gradonačelnik, ko u nekom vicu, rek’o – Naša vizija je da mladost i kreativnost, znanje i umetnost, budu pokazatelji stvaranja budućnosti. Reč dobio Visoki ministar, reč dobio i ministar koji zaslužan za Komunalnu policiju, koja bila na nogama i prisutna, i koji se najbolje rek’o – Čast mi je da sa divnim ljudima koji vode grad podelim svečane trenutke... Ondak podeljene Godišnje nagrade grada. Nagrađeni svi koje predložila Komisija za nagrade. Jedino bez nagrade ost’o novinar Džane Vićentijević. Džane proš‘o komesiju, ali nije Gradsku skupštinu, jerbo SPS nije ‘teo glasa za njega. Demokrate koje prošle godine nisu htele da ga glasaju, sad ko’e  jesu. Zašto SPS nije glas’o, izjavio SPS Poćuta, Nagrade treba da idu u ruke onih koji su unapredili grad. Pa uzmi nagradu SPS Poćuto! Uzmi dve!

Sve imalo zaslužen i grande finiš, u povodu Dana grada Gradonačelnik gostov’o u Žikinoj šarenici. Kud ćeš veće priznanje. Žika neposredno čestit’o Gradonačelniku, koji gradonačelnički rek’o da su brendovi Valjeva istorija, kultura i priroda. Umal’ da se ne rimuje bog te ne bi, ali, aferim i dosta.

Komentari

Jedan na jedan | 15.04.2011 u 18:27

Svaka ti je na mestu, ali posle ovog citanija meni pripade muka. Sve se to zna manje-vise. Procitah, bolje da nisam. Svaki komentar je suvisan.

Beby Kate | 15.04.2011 u 18:27

Upišite svoj komentar