| Decembar 2011

Ne dirajte Mrku!

Branko Vićentijević

foto: mondo.rs

foto: mondo.rs

Kako je Mrka dovodio Borisa Tadića u Nepričavu, a onda doodio kod svojih na lokalne puteljke i ulice * Ko je Milanu Niniću (SPO) podmetnuo Molotovljev koktel pod automobil u Beloševcu * Zbog čega je Boško Đokić angažovan umesto Milovana Stepandića u KK Metalac, kako je Glavni Valjevski Baja (NNKZO) obnovio Gradski sportski savez

Predsednik je Srbije, Boris Tadić u novembru poodio gradilište deonice Koridora 11, od Uba do Lajkovca. Nejasno je zbog čega ga je doveo ministar infrastrukturni Milutin Mrkonjić, a novinari ko novinari, pitali zbog čega ministar ne drži date rokove i podsetili kako je ta deonica, po Mrkonjiću, u novembru 2011. trebalo da bude gotova.

Ne dirajte mi Mrku! – otpozdravio je Tadić, objasnio da ministar Mrkonjić ima specifičan način obavezivanja izvođača radova na poštovanje rokova i obećao brži tempo izgradnje tog i drugih puteva za premrežavanje Srbije. Falilo je još samo da se slikaju kao ono Velja i neki mu od jarana na Saboru trubača u Guči kad su Veljovi drmali na vlasti, infrastrukturno i svekoliko.

Mrka je 26. novembra opet doodio u Valjevo i okolna sela da vidi kako se gradi i radi, bio u selima u kojima SPS ima predsednike mesnih zajednica, periferne i centralnu Ulicu dr Pantića, pohvalio druga Krla (malog Krstića, vlasnika Ingrap Omnija) i druge drugove izvođače, poručio da bi moglo i brže (iako je i ovo pre roka). Tu, na raskrsnici Pantićeve i Sinđelićeve, Mrka i prvi vozovođa Mića Marković najavili skori nastavak radova na pruzi Valjevo-Loznica finansiranih parama „ruskog kredita” za železničku infrastrukturu Srbije.

Pojedini mediji opet zanovetaju dal to Mrka, ne daj Bože, ne priziva novi rat jer je pruga Valjevo-Loznica znana i kao ratna pruga (obično započinjana ili prekidana pred ratove u onoj Jugoslaviji). Posao sa prugom je, ipak, na dugom štapu – treba... Ruski partneri su, veli Mića, zahtevni, njihovi će biti izvođači, a biće posla i za lokalne firme.

KOKTEL – Milanu je Niniću Fazanu, čelniku i nekadašnjem poslaniku SPO-a, 28/29. novembra, ko čestitku za pokojni Dan Republike (SFRJ), neko pod automobil, na njegovom posedu u Beloševcu, bacio Molotovljev koktel! Fazan bio budan, sprečio najgore. Ne zna ko mu to i kakvu poruku šalje jer, kaže, nikom ništa ne duguje, a ne veruje ni da je politika u pitanju.

Opet ćemo da podsetimo da još nije rasvetljen slučaj postavljanja vojnog plastičnog eksploziva na kućni prag demokrate Nebojše Andrića, 1999, u vreme protesta Saveza za promene (pre formiranja DOS-a i pada Miloševićevog režima na izborima 2000). Nisu vredeli ni Nešini protesti pred zgradom valjevskog SUP-a, ni prozivke pojedinaca sa govornice Gradske skupštine u Valjevu, ni pozivi vođe ratnih veterana Ljubomira Bradića, bivšeg SPS-ovca, upućeni tužiocu da postupi po službenoj dužnosti i proveri svako saznanje. Teško će to ići dok neko dodatno „ne propeva”, stvar se i dalje vodi kao delo N. N. izvršioca, tvrde upućeni.

Ima, doduše, i onih koji „znaju” da je to Andrić „sam sebi poturio”, što se graniči sa zdravom pameću. Sve i da je tako, država bi, da je iole ozbiljna, obelodanila i takvu istinu i stavila tačku na taj slučaj. Ovako...

NOVI TRENER – U KK Metalac se dogodilo očekivano – Boško Đokić je novi trener umesto Milovana Stepandića. Sa njim u paketu otišao je i popmoćnik Dragan Gale Siumeunović, a avanzovao trener juniora Milinko Petrović, od milošte Mili „Domu”. Dosadašnje pozicije zadržali su perspektivni statističar Lazar Gojković, dr Milić Kovačević, mladi fizioterapeut Knežević i, naravno, ekonom Vesa Kojić.

Smeni su prethodili porazi od Sloge i Slobode u Valjevu, teške pobede protiv Smedereva i za Liga Kup u Novom Bečeju, porazi u Čačku i Zrenjaninu, pobeda na kup utakmici u Medveđi... Videlo se da mnogo toga ne štima, da Metalac teško parira iole ozbiljnoj ekipi, da je nepripremljen taktički, da pojačanja ne mogu da se uklope, a prvi plej Atanacković muke muči sa povređenim preponama.

Trener Stepandić je delovao kao probušen balon, znalo se i da ima zdravstvenih problema zbog čega je primljen na VMA, na ispitivanje. Tvrdio je da ima ambicija u radu sa ekipom, a potpisniku ovih redova je, posle dobijene utakmice sa Smederevom, rekao kako čeka još pobedu-dve, pa da digne ruke od svega! Šut-kartu je očekivao posle poraza od Sloge, pogotovo Slobode, kao i posle tesne pobede za Kup u Bečeju.

Đokić je iskusan trener, dogodine puni 35 godina u tom poslu, vodio je mnogo ekipa, sa FMP-om je osvojio Jadransku ligu i Kup Radivoja Koraća. Boljitka će svakako biti, ne zna se kolikog. Pomoćnik mu nije „dika” iako je, kako veli predsednik Duško Đukanović, odavno zasluživao ovakvu priliku!

Boško Đokić je za beogradski dnevnik Danas pisao zanimljive kolumne o dešavanjima u srpskoj košarci, Metalcu je spočitavao nestrpljenje u nastojanjima da se domogne Jadranske lige u situaciji u kojoj nema ozbiljnu kadetsku i juniorsku ekipu. Kadeti su, doduše, pobedili na turniru u Slovačkoj, kao i nedavno pioniri u Češkoj, ali su to više izuzeci nego pravilo. Sve dok prednost u korišćenju svlačionice, pred prvenstvene utakmice u Valjevu, ima stručni štab za presvlačenje u „radna odela” u odnosu na dve ekipe pionira koje u poluvrmenu igraju na dva koša, ne može biti govora o ozbiljnom radu sa mlađim selekcijama!

SPORTSKI SAVEZ – U Valjevu je, konačno, obnovljen rad Gradskog sportskog saveza, više kao obaveza proistekla iz republičkih zakonskih propisa nego iskrene želje političkih moćnika da unaprede taj sgment društvenog života. Predsednik je bivši košarkaš i košarkaški trener Radomir Simić Simbe, a sekretar Goran Milovanović iz Plivačkog kluba Valis. Koliko god je Simić neporočan kandidat, toliko Milovanović kod svih koji se iole razumeju u tu „drvenariju” izaziva skepsu.

Najgore od svega ipak je činjenica da je Skupštinom morao da predsedava Prvi Baja Valjeva (NNKZO) Dragan Jeremić Poćuta e da bi proterao naum. Uz goste iz Beograda, Aleksandra Šoštara i Dana Koricu, u prvom redu velike sale Gradske skupštine sedela je vrhuška SPS-a, od Đorđa Milićevića do Stanka Terzića. Drug je Beka, pomoćnik gradonačelnika Radivoje Milutinović (DS), još uvek aktuelni predsednik FK Budućnost, takođe bio nazočan – nako, reda radi. „Žuti” su i u sportu „crvenim” koalicijskim partnerima meč predali bez borbe!

A NNKZO, konačno, počeo izgradnju sportske dvorane za odbojku i košarku ispod igrališta KK Student pored Ljubostinje. O tome kako je isposlovana građevinska dozvola i izabran izvođač radova, drugom prilikom.

Komentari

Ne dirajte Mrku! | 5.12.2011 u 17:11

Svaka čast za tekst! Jedina ispravka je prezime sekretara SSV, koje je Marković, a ne Milovanović. Lično poznajem dečka, pošten je i čestit, fakultetski obrazovan i sigurno neće odmoći. Pozdrav!

Miroslav | 5.12.2011 u 17:11

Не дирајте Мрку! У што су ови новинари љубопитљиви људи, а праве се и наивни јер су већ знали президентов одговор, односно да ово-Не дирајте ми Мрку уствари значи-Не дирајте ми СПС. Зашто, море, не дирајте СПС.Одговор ми шапну један постарији Непричавац -зато море што је тако наложено озго. Упитах га,море, ко је тај озго? Одговори ми стиснутих зуба-немој море да се правиш луд, зар не примећујеш да смо ми због онога озго, она страна!Ипак, остала је дилема, да ли је ова старина мислио на Великог брата или на неког другог!?

Јован С. Илић | 7.12.2011 u 06:04

@Vicko Mar Invazija Markovica!

Marjan | 15.12.2011 u 09:52

Наравно ,не дирајте Мркоњу и Обрадовића јер они су од(Слобине клапе)и њима не значи (5. октобар) ништа ,чак и да се врати Мира и Марко у Домовину.. Ни Дачић ни Кркобабић нису против Мркоње дупле политике али да њега није било неби ни Дачиц био потпредседник и министар унутрашњих послова Србије. Преостаје питање дали је Ивица Дачић реформирао своју странку и Кркобабић да не забови да српски пензионери потичу из свих друштвених слојева и они ћу да гласају за њихово политичко убеђење у Србији. Али што се тиче изградње пруге Ваљево-Лозница ,очигледно ни Мркоњи није стало да се заврши ова важна инфраструктура за западну Србију. У овом случају боља је алтернатива ДС-а и СПО-а у овом бунтовничком крају Србије. Живела краљевина Србије!

Живан | 5.01.2012 u 16:48

Upišite svoj komentar